Nieuws Inflatie

Jan Meerman (INretail) over koopkrachtcrisis: ‘Niemand geeft thuis in Den Haag’

Dat er nodig iets moet gebeuren om de koopkrachtcrisis tegen te gaan, begrijpt ook Jan Meerman als directeur van INretail. De invoer van de prijzenwet, zoals Tuur Elzinga dat deze week namens FNV voorstelde, is volgens hem geen optie. Liever ziet hij een terugkeer van de werkkostenregeling (WKR). 'Het probleem is alleen dat er momenteel niemand thuis geeft in Den Haag.'

Robbert Daalder 11 augustus 2022

Prijzenwet koopkrachtcrisis inflatie jan meerman inretal

Jan Meerman, directeur van INretail.

Het was FNV-voorzitter Tuur Elzinga die deze week pleitte voor de invoering van de prijzenwet. Hiermee heeft het kabinet de mogelijkheid om een maximumprijs voor bijvoorbeeld brandstof en boodschappen in te voeren. ,,Te ingrijpend”, reageert Meerman. ,,En ook niet te realiseren. We leven in een internationale wereld. Hoe ga je dan om met bedrijven als Amazon? Die hebben hun eigen beleid, voeren hun eigen prijzen en trekken zich niets aan van onze overheid. Iets wat ook weer leidt tot competitievervalsing.”

Geen prijzenwet, maar onbelaste vergoedingen

,,Natuurlijk zien ook wij die daling van de koopkracht”, vervolgt hij. ,,Maar we zien ook de krapte op de arbeidsmarkt. Om beide problemen daadkrachtig aan te kunnen pakken, pleit ik voor de terugkeer van de WKR. Hiermee bied je bedrijven de ruimte die ze zo hard nodig hebben. Via de WKR kan je als werkgever onbelaste vergoedingen aan je werknemers geven. Zo houd je de koopkracht enigszins in stand, blijf je aantrekkelijk voor je personeel en hoef je dus ook niet op zoek naar nieuwe mensen."

"Als een goede ondernemer in een crisis verkeert, kijkt hij opnieuw naar zijn begroting. Waarom doet onze overheid dat dan ook niet? Het begrotingstekort mag best wat groter worden"

Lees ook: Cor Molenaar: ‘Verlaging accijnzen en belasting is oplossing voor koopkrachtcrisis’

Meerman is van mening dat de herinvoering veel beter zal werken dan het geven van een loonsverhoging. ,,Dat haalt amper iets uit omdat je medewerkers met de huidige belastingen een groot deel van dat nieuwe salaris direct weer moeten inleveren. Mensen moeten meer overhouden van hun bruto loon. En ik weet wel dat ze in Den Haag allemaal roepen dat het plan met de WKR niet mogelijk is omdat er dan een begrotingstekort ontstaat, maar waar een wil is, is een weg. Jacco Vonhof van MKB Nederland opperde het laatst ook al.”

Stilte in Den Haag voedt aanstaande koopkrachtcrisis

Ideeën heeft Meerman wel. En lobbyen in politiek Den Haag doet hij normaal gesproken ook. Toch komt er van dat laatste momenteel maar weinig terecht omdat de beleidsbepalers er simpelweg niet lijken te zijn. ,,De WKR opnieuw invoeren is een besluit dat in de Tweede Kamer moet worden genomen. Het trieste is alleen dat het daar momenteel angstvallig stil is.”

,,Begrijp me niet verkeerd: ik gun iedereen zijn of haar vakantie, maar we zitten midden in de recessie en iedereen ziet de donkere wolken aankomen. Den Haag moet de koopkracht van de burger overeind houden, er zijn alleen geen ministers of andere politieke kopstukken die nu de guts hebben om een signaal af te geven. Er moet iets gebeuren.”

Lees ook: Hoogleraar Eijffinger: 'Het zou terecht zijn als de overheid ingrijpt, maar prijzenwet verkeerde instrument'

Sociaal akkoord laat te lang op zich wachten

Meerman zegt er ‘normaal gesproken’ op te vertrouwen dat er achter de schermen aan een sociaal akkoord wordt gewerkt. Door de akelige stilte in Den Haag is er van dat vertrouwen momenteel echter geen sprake, verzekert hij. ,,Het sociaal akkoord zou uiterlijk op Prinsjesdag rond moeten zijn, maar ik geloof niet dat dit op zo'n korte termijn nog gaat gebeuren. Dit is een exceptionele situatie. Er is een oorlog gaande. Het is crisis. Waar is de daadkracht?"

,,De herinvoering van de WKR is moeilijk omdat het begrotingstekort niet mag oplopen", besluit Meerman. ,,Maar als jij of ik een crisis verkeren, dan kijken we toch ook opnieuw naar onze begroting? Goede ondernemers doen precies hetzelfde. Waarom doet de politiek dat dan niet? In Duitsland is het begrotingstekort veel hoger dan hier. Ik denk dat er best wat extra’s vanuit de staat kunnen worden gegeven.”

Lees ook: Expert Rutgers: 'Prijzenwet niet het antwoord op koopkrachtcrisis'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws