Nieuws Inflatie
Met torenhoge suikerprijs kan ijsmaker Gian niet anders dan ijsjes duurder maken
Genieten van een ijsje in het zonnetje, kan dat straks nog wel? Met een suikerprijs die naar recordhoogte is gestegen, kan Gian Maria Da Fies, eigenaar van IJssalon San Marco in Amersfoort niet anders dan de prijs iets omhoog gooien. Klanten worden er niet zuiniger van.

De Amersfoortse ijsmaker Gian Maria Da Fies van IJssalon San Marco heeft zijn prijzen dit jaar moeten verhogen. Foto: Nico Brons
De prijs van suiker is naar recordhoogte gestegen. En dat heeft niet alleen effect op de prijs van snoep en koekjes, ook ijsjes zijn daardoor duurder geworden. Bij IJssalon San Marco bijvoorbeeld, ging de prijs van een bolletje ijs van 1,60 euro vorig jaar naar 1,80 euro dit jaar.
Want sinds vorig jaar heeft Da Fies te maken met prijsstijgingen bij het inkopen van producten. ,,De laatste tijd is alles weer een beetje gezakt, zoals de prijs van melkproducten bijvoorbeeld. Alleen de prijs van suiker is blijven hangen.” Deze is nu dus zelfs naar nieuwe hoogten gestegen. En dus móest de prijs voor een bolletje ijs wel omhoog. ,,In de guldentijd was één bolletje ijs nog ongeveer 45 guldencent. Nu is dat 1,80 euro'', vertelt de ondernemer aan het AD.
''Af en toe schrik je wel. Dan komt er een familie een ijsje halen en dan zijn ze 25 euro kwijt''
Prijzen zullen niet nog verder verhoogd worden
En dat vindt Da Fies vooral vervelend voor zijn klanten. ,,Een ijsje was iets voor iedereen. Het was een schouderklopje aan jezelf als je iets goeds had gedaan en dus een ijsje verdiende. Maar als we nog meer omhoog gaan met de prijs, is dat voorbij.”
Da Fies is dan ook niet van plan om zijn prijzen nog verder te verhogen. ,,Dan kies ik ervoor om er persoonlijk minder aan te verdienen.” Ook zijn er dus kosten die al dalen. ,,Ik heb er goed aan gedaan om 1,80 euro per bolletje te rekenen. Er zijn ook collega’s die 2 euro of zelfs meer vragen.”
Klanten zien nog geen problemen
Vooralsnog maakt Da Fies zich geen zorgen over zijn ijssalon. ,,Want het is nog te doen. Wij hebben er nog geen last van, die gestegen suikerprijs. Maar je denkt er wel aan. Af en toe schrik je wel: dan komt er een familie een ijsje halen en dan zijn ze 25 euro kwijt.”
Toch lijken mensen volgens Da Fies nog geen problemen te hebben met de duurdere ijsjes. ,,Ze zijn vooral blij met het ijs.” Wel valt hem op dat mensen steeds makkelijker zijn met hun pinpas. ,,Vooral jongeren, die leggen hem erop en kijken niet eens hoeveel het kost.”
Babette uit Amersfoort, die met de kleine in haar kinderwagen op pad was in de binnenstad, staat net te genieten van een ijsje bij de salon van Da Fies. ,,Voor deze twee bolletjes heb ik 3,60 euro afgerekend”, vertelt ze. ,,Het is heel lekker ijs en ik weet eerlijk gezegd ook niet wat het eerder kostte.”
''Ik had zin in een ijsje, dus dan is het ogen dicht en pinnen''
Geen slechte ontwikkeling
Ze houdt zich dan ook niet echt bezig met de prijs van een ijsje. ,,Ik ben blij dat ik er niet zo op hoef te letten”, aldus Babette. ,,Ik had zin in een ijsje, dus dan is het ogen dicht en pinnen. Je bent dit bedrag tegenwoordig ook kwijt voor een kopje koffie. Maar ik snap wel dat het voor mensen die moeilijk rondkomen lastiger is.”
Voor snoepwinkels, ijssalons en bonbonzaken en hun klanten mag de gestegen suikerprijs dan gevolgen hebben voor de portemonnee, er zijn ook ondernemers die het ‘geen slechte ontwikkeling’ vinden dat suiker duurder wordt. Sportschoolhouders Sjors Jassies van Fitness 365 in Hooglanderveen bijvoorbeeld. Maar, zegt hij, het zou óók helpen om gezond voedsel goedkoper te maken. ,,Want uiteindelijk is diabetes een sluipmoordenaar die anders rond gaat spoken.”
Mensen zijn bewuster aan het sporten en willen meer bewegen
Jassies ziet in zijn sportschool dat mensen zich steeds meer bezig houden met hun gezondheid. ,,Mensen zijn bewuster aan het sporten en willen meer bewegen. Bij ons in de club merk je dat de leden die we hadden, meer aan het sporten zijn.”
Meer sporten dus, maar ook beter letten op voeding. Jassies geeft zijn klanten ook tips mee over voeding als het nodig is, bijvoorbeeld over het verminderen van suikerinname. ,,De ouderwetse schijf van vijf is een heel goede en wij hebben een voedingstraject lopen, waarin mensen alles invullen in een app. Als ze dat aanhouden, krijgen ze de juiste voeding binnen.”
Lees ook: Luca (20) bouwt uit liefde voor Italië een cannoli-imperium: 'Eerst Nederland, dan de grens over'