Nieuws Inflatie
Alles rond de orchidee is duur en dus stopt Wilco met zijn kwekerij
Orchideeënkweker Wilco Verhoeven uit Nieuwaal had eigenlijk voor ogen dat hij over een jaar of vijf een nieuwe kwekerij zou gaan bouwen. Het liep anders. Hij besloot de stekker uit zijn bedrijf te trekken.

Orchideeënkweker Wilco Verhoeven stopt met zijn bedrijf vanwege de oplopende kosten zoals energie en arbeid. Foto: Marc Bolsius
,,Met orchideeën is er dan geen weg meer terug”, zegt hij vanuit zijn kas in het hart van het tuinbouwgebied in de Bommelerwaard tegen de Gelderlander. Het klinkt als een trieste situatie voor de 39-jarige ondernemer, maar zo zit hij er niet bij. ,,Terneergeslagen ben ik zeker niet. Ik ben heel positief ingesteld. Er gaan echt wel weer ergens deuren voor me open.”
In de kas is het nog een drukte van belang. Zo’n dertig mensen zijn er nog volop aan het werk. ,,We zijn nog tot juni in productie”, legt Verhoeven uit. ,,Het telen van orchideeën duurt een jaar en het meeste werk zit aan het eind van die periode. We zijn dus nog wel even bezig voordat de kas leeg is.”
"Binnen de sierteelt zitten de orchideeën wel in de hoek waar de klappen vallen"
Méér dan alleen de energiekosten
De hoge energiekosten van de afgelopen maanden zijn een kwelling voor de glastuinbouw. Voor Verhoeven was dat echter slechts een van de redenen om een punt te zetten achter de kwekerij. ,,Het zijn niet alleen de energiekosten. Ook grondstofprijzen zijn sterk gestegen, de kosten van verpakkingen, personeel wordt duurder en we moeten aan steeds meer regels voldoen met bijkomende kosten.”
Een faillissement is het allerminst. Verhoeven heeft nog gunstige gascontracten die hij goed kan verkopen. Vooral de contracten die al voor de energiecrisis zijn afgesloten voor de lange termijn, zijn zeer waardevol. Daardoor kan Verhoeven zonder financiële kleerscheuren zijn onderneming staken.
Lees ook: De kas van Maurice is helemaal gasloos, maar juist daardoor ging hij failliet
Orchideeënkwekers zitten in hoek waar klappen vallen
Dat het besluit onomkeerbaar is, heeft te maken met de leveranciers van de ‘baby-orchideeën’. ,,Die komen vanuit vooral Macedonië en China naar Nederland. Dat kunnen we hier niet zelf, dat zou veel te duur zijn. Als de aanvoer stokt, zit je met een gat van een jaar in je productie. Andere teelten kun je sneller hervatten. Neem de chrysant, die doet er tien weken over. Dan kun je nog overwegen om een pauze in te lassen voor je kwekerij.”
Verhoeven is niet de enige tuinder die het voor gezien houdt. En zeker niet de enige orchideeënkweker. ,,Binnen de sierteelt zitten de orchideeën wel in de hoek waar de klappen vallen”, weet hij. Dan gaat het volgens hem bijvoorbeeld om kwekers die supermarkten als klant hadden. In die markt zijn de marges laag. ,,Ik lever vooral aan de vakhandel, daar is meer op te verdienen.”
"Als ik mijn bedrijf helemaal naar mijn wens zou willen hebben, dan zou ik 6 tot 7 miljoen euro moeten investeren. Dat vind ik niet verantwoord"
Miljoeneninvestering is niet realistisch
De belangrijkste vraag die hij zichzelf stelde? ,,Heb ik toekomstperspectief met een bedrijf van dertig jaar oud? Als ik het helemaal naar mijn wens zou willen hebben, dan zou ik 6 tot 7 miljoen euro moeten investeren. Dat vind ik niet verantwoord, dat is niet realistisch. Dat het voor mijn bedrijf nu stopt, is niet omdat de markt zo hard is gekelderd.”
Hij schetst hoe hij in de coronatijd bedacht om een drive-through-winkel te starten. ,,Dat liep fantastisch”, glundert hij. ,,Er stond een file in de Hogeweg.” Ook de winkel bij zijn kas liep goed. ,,Toen we na het besluit om te stoppen met de uitverkoop begonnen, was binnen twee weken alles weg.” Spijt dat hij vijf jaar terug de kas overnam heeft hij niet. ,,Nee zeker niet, het is een gigantische leerschool geweest. En ik ga zeker weer iets doen waar ik mijn creativiteit in kwijt kan.”
Lees ook: Orchideeëntelers van alle tuinders het hardst getroffen door hoge energieprijzen