Nieuws Duurzaamheid

Waarom een goed imago een gewilde werkgever van jou maakt

Zeventig mensen werken er op het hoofdkantoor van Lightweight Containers in Den Helder. En als het aan chief commercial officer (cco) Anita Veenendaal ligt, komen er dit jaar nog dertig bij. Of het moeilijk is om goede medewerkers te vinden? ,,Nee, eigenlijk niet'', aldus Veenendaal. De aantrekkingskracht van het bedrijf zit in het imago.

René Bogaarts | Foto: Lightweight Containers 23 januari 2018

Anita Veenendaal lightweight containers familiebedrijf Den Helder

Lightweight Containers ontwikkelt, produceert en verkoopt onder de merknamen KeyKeg en UniKeg recyclebare plastic fusten voor dranken als bier en wijn. ,,We zijn een duurzaam bedrijf. Onze fusten bestaan voor 35 procent uit gerecycled materiaal, en van elke KeyKeg die na gebruik terugkomt, hergebruiken wij weer 81 procent van het materiaal'', vertelt Veenendaal.

,,Bovendien scheelt het afnemers flink in brandstofverbruik als ze vaatjes met 30 liter wijn kunnen vervoeren in plaats van eenheden met veertig flessen.''Het in 1954 opgerichte bedrijf, dat eigendom is van Veenendaal, haar ouders en haar broer, groeit al jaren met zo'n 40 procent. De omzet bedraagt enkele tientallen miljoenen euro's. Lightweight Containers heeft productievestigingen in Nederland, Duitsland, de Verenigde Staten en binnenkort ook in Engeland. Het levert in tachtig landen.

Lees ook: Bram Ladage: Van patatkraam tot miljoenenbedrijf

Social media

Veenendaal verwacht dat de nieuwe werknemers uit de regio zullen komen. ,,De meesten komen via mond-tot-mondreclame bij ons terecht. Daarnaast zijn we actief op social media. En door ondermeer sportactiviteiten van medewerkers te sponsoren, vergroten we onze naamsbekendheid. Ook verwijzen klanten werkzoekenden naar ons door'', vertelt ze. Specialisten werft het bedrijf via recruiters en ook dat gaat altijd soepel. ,,Achteraf horen we vaak dat mensen al bij binnenkomst een prettig gevoel hebben bij de cultuur binnen ons bedrijf.''

Lightweight Containers werkt namelijk met een bijzondere leiderschapsstijl. ,,We werken met zelflerende teams, waarin medewerkers veel verantwoordelijkheden krijgen. We kennen hier geen registratie van vrije dagen en helpen mensen in hun ontwikkeling.''

Laag ziekteverzuim

,,Dat het goed werkt, blijkt uit het lage ziekteverzuim van zo'n 0,8 procent en uit het feit dat de afgelopen tien jaar slechts één medewerker ons bedrijf op eigen initiatief heeft verlaten.'' De internationale oriëntatie van het bedrijf maakt Lightweight Containers ook extra aantrekkelijk voor mensen die vreemde talen spreken.