Nieuws Groei

Ali Niknam's bunq na 193 miljoen investering meer dan 1 miljard euro waard

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft bunq’s recent aangekondigde investeringsronde goedgekeurd. De deal met Pollen Street Capital van 193 miljoen euro gaat hiermee officieel de boeken in als de grootste series A-ronde ooit behaald door een Europees fintech-bedrijf. De bezegeling van de transactie laat de waardering van de bank groeien naar 1,6 miljard euro.

Van onze redactie 2 december 2021

Bunq app smartphone

Bunq verwacht haar personeelsbestand het komende jaar te verdubbelen. Foto: ANP

Bunq zal de investering gebruiken om haar Europese uitbreiding te versnellen. Na de introductie van Duitse, Franse en Spaanse IBAN's eerder dit jaar en de opening van kantoren in Parijs en Keulen, zet de bank de volgende stap in haar internationale groeiambities. Daarnaast verwacht het bedrijf haar personeelsbestand het komende jaar te verdubbelen.

Het opgehaalde groeigeld stelt bunq ook in staat om fusies en overnames op te nemen in de groeistrategie van het bedrijf. Als onderdeel van de goedgekeurde overeenkomst heeft de scale-up haar eerste overname al gedaan: de aankoop van de particuliere Ierse kredietverstrekker Capitalflow.

''Door volledig zelf gefinancierd te zijn, hebben we altijd de vrijheid gehad om een product te bouwen waar onze gebruikers écht van houden''

Ali Niknam, oprichter en ceo bunq

Bank overschreed in april grens van 1 miljard euro aan gebruikerstegoeden

,,We zijn ongelooflijk enthousiast om een nieuwe fase in de geschiedenis van bunq in te gaan. Door volledig zelf gefinancierd te zijn, hebben we altijd de vrijheid gehad om een product te bouwen waar onze gebruikers écht van houden. Nu slaan we de handen ineen om die missie verder uit te breiden door heel Europa en daarbuiten", zegt Ali Niknam, oprichter en ceo van bunq.

De aankondiging is een nieuwe mijlpaal in een toch al gedenkwaardig jaar voor bunq. De challenger bank overschreed in april dit jaar de grens van 1 miljard euro aan gebruikerstegoeden. Bovendien boekte bunq in juli haar eerste winstgevende maand ooit, in een sector waar velen, zelfs met grote kapitaalinvesteringen, moeite hebben om zwarte cijfers te schrijven.

Bunq-oprichter Ali Niknam.

Ali Niknam financierde bunq met 98,7 miljoen euro eigen geld

Bunq werd in 2012 opgericht door Niknam nadat hij de eerste Europese bankvergunning in meer dan 35 jaar had bemachtigd. Hij wilde de traditionele banksector radicaal veranderen en was tot 2021 de enige investeerder in bunq. De ondernemer financierde het bedrijf met 98,7 miljoen euro eigen geld.

Het gaf bunq de vrijheid en onafhankelijkheid om een bank te bouwen, volledig op basis van de wensen en behoeften van zijn gebruikers. In april 2021 overschreden de deposito's voor het eerst de grens van 1 miljard euro, nadat ze in 2019 en vervolgens opnieuw in 2020 waren verdubbeld.

Eerder zat Ali Niknam bij Roland Tameling in de auto voor een aflevering uit de serie Werkverkeer. Bekijk de onderstaande video nog een keer.

MyChannels Video ID: 121992

Lees ook: Ali Niknam: 'Het volgende? Misschien de zorgsector'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws