Nieuws Groei

Europese verovering Picnic zet door, online super begint in Frankrijk

Online supermarkt Picnic breidt uit naar Frankrijk. Enkele weken geleden startte het Nederlandse bedrijf een besloten pilot in de noordelijke regio Valenciennes, dicht bij de grens met België. Na de pilot komt de app waarmee klanten boodschappen kunnen bestellen beschikbaar voor alle inwoners van de stad, die gefaseerd toe worden gelaten. Net als in Nederland en Duitsland breidt de websuper vervolgens stad voor stad uit.

Van onze redactie 19 mei 2021

Picnic frankrijk valenciennes michiel muller

Bezorgwagentjes en runners van Picnic, in Frankrijk zullen ze steeds vaker opduiken. Foto: Picnic

Het motto van Picnic ('laagste prijs, gratis thuis') is straks ook in Valenciennes op de zijkant van de wagentjes te zien: meilleurs prix, livrés gratuit. Tijdens de pilot bezorgt Picnic de boodschappen met 10 bezorgwagentjes, aan het eind van het jaar zijn dit er naar verwachting 30. Momenteel heeft Picnic circa 20 Franse runners in dienst, dit zullen er eind 2021 ongeveer 50 zijn.

Michiel Muller: 'Valenciennes is een typische Picnic-stad'

,,We hebben de start in Frankrijk twee jaar lang voorbereid”, zegt medeoprichter van Picnic Michiel Muller. ,,Valenciennes is een typische Picnic-stad: er wonen veel gezinnen die graag tijd besparen door hun boodschappen thuis te laten bezorgen. Zo houden ze meer tijd over om leuke dingen met elkaar te doen en stoten ze minder CO2 uit door niet meer met de auto naar de supermarkt te rijden.” Vanuit de hub in Anzin kunnen de boodschappen bij 60.000 huishoudens in de gemeente bezorgd worden.

Woensdag maakte het Picnic van medeoprichter Michiel Muller bekend dat de online supermarkt naar Frankrijk uitbreidt. Foto: Picnic

Picnic deed hetzelfde al in Düsseldorf, en met succes

Picnic startte in september 2015 op dezelfde manier in Amersfoort. Onder de naam Sprinter werd na drie jaar voorbereiding het vernieuwende concept onder zo’n 100 inwoners getest. In 2018 ging Picnic na een vergelijkbare pilot van start in de Duitse regio Düsseldorf. Inmiddels heeft het bedrijf 650.000 klanten in ruim 125 Nederlandse plaatsen en 350.000 klanten in ruim 40 Duitse plaatsen, die hun boodschappen gratis thuisbezorgd krijgen met een van de ruim 1000 elektrische bezorgwagentjes. De omzet verdubbelde in 2020 naar 500 miljoen euro, in 2021 moet dat 1 miljard zijn.

Lees ook: De 6 succesfactoren van Michiel Muller (Picnic)

Ook in Frankrijk veel 'produits de terroir' verwacht

Net als in Nederland en Duitsland kunnen klanten veel lokale producten bestellen. Zo was kort na de start in Amersfoort de sambal van Sambal Bert niet aan te slepen en zagen klanten in Breda al snel lokaal gebakken worstenbroodjes in de app opduiken. Inmiddels verkoopt Picnic ook eigen duurzame eieren en boerderijmelk van een eigen boerderij. Ook in Frankrijk laat Picnic het assortiment door de klanten bepalen en komen er dus ook veel ’produits du terroir’ in de app.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws