Dat blijkt uit een analyse van bedrijven die ongeveer 75 procent van de Europese aandelenmarkten vertegenwoordigen en gepubliceerd is door de non-profit organisatie CDP en het wereldwijde managementadviesbureau Oliver Wyman - een onderdeel van Marsh McLennan.
Een teken dat Europese bedrijven zich bewust worden van de noodzaak van dergelijke plannen is dat ongeveer de helft (49 procent) nu een klimaattransitieplan heeft om de opwarming tot 1,5°C te beperken.
Nederlandse bedrijven presteren slechter dan het Europese gemiddelde, met 2 procent van de bedrijven die als ‘gevorderd’ worden beschouwd
Te weinig ambitie en transparantie
Uit de studie blijkt echter dat de meeste plannen te weinig ambitie en transparantie later zien op essentiële onderdelen die nodig zijn om serieuze actie te ondernemen, zoals bestuur, financiële planning en betrokkenheid bij de waardeketen.
Minder dan 5 procent van de bedrijven heeft zowel een op 1,5°C afgestemd emissiereductiedoel als informatie over de meeste (twee derde) sleutelindicatoren waaruit blijkt dat er een geloofwaardig transitieplan bestaat. Nederlandse bedrijven presteren slechter dan het Europese gemiddelde, met 2 procent van de bedrijven die als ‘gevorderd’ worden beschouwd.
Van de Europese bedrijven wordt 30 tot 45 procent beschouwd als ‘in ontwikkeling’, wat betekent dat zij minder ambitieuze (op 2°C afgestemde) emissiedoelstellingen hebben en ten minste de helft van de indicatoren rapporteren. De meeste bedrijven vertoonden ‘beperkte’ vooruitgang.
Van de Europese bedrijven wordt 30 tot 45 procent beschouwd als ‘in ontwikkeling’
Geloofwaardige klimaattransitieplannen
Hoewel 9 op de 10 Europese bedrijven initiatieven hebben om de uitstoot te verminderen, constateert het rapport ook duidelijke hiaten in de maatregelen die nodig zijn om over te schakelen op een 1,5°C-pad. Zo beoordeelt slechts 26 procent in hoeverre de uitgaven of inkomsten in overeenstemming zijn met de 1,5°C-doelstellingen, en minder dan 40 procent neemt klimaataspecten op in de contacten met leveranciers.
Als gevolg hiervan schat het rapport dat tot 40 procent van alle uitstaande schulden (1,8 biljoen euro), momenteel wordt gefinancierd aan bedrijven zonder duidelijke doelstellingen of bewijs van de ontwikkeling van geloofwaardige klimaattransitieplannen. Toegang tot financiering kan een grotere uitdaging worden naarmate de banken ernaar streven de net-zero ambities te behalen door hun leningenportefeuille koolstofvrij te maken.
Lees ook: Hoe Nederlands bedrijf iwell Duitsers gaat helpen bij energietransitie