Nieuws Groei

Brabantse wietzaadjesbedrijf heeft (voor even) hoofdrol op Times Square in New York

Het wietzaadjesimperium van de Brabantse ondernemers Boy Ramsahai en zijn zoon Shai heeft nu ook in de Verenigde Staten voet aan de grond gekregen. Op World Cannabis Day flitste de neonreclame van hun bedrijf over Times Square in New York.

René van der Lee (AD) 21 april 2023

Times square seeds

De billboardreclame van Royal Queen Seeds op Times Square in Manhattan. Foto: Royal Queen Seeds

Royal Queen Seeds, zo heet het bedrijf van de in Sint-Oedenrode wonende Ramsahais. Met de verkoop van verschillende soorten cannabiszaden richt het zich vooral op mensen die thuis een beperkt aantal wietplantjes willen kweken. In Europa behoort het bedrijf al tot de marktleiders, maar nu het bedrijf ook de Atlantische Oceaan is overgestoken, is er de ambitie om wereldwijd de grootste te worden, meldt het AD.

De 29-jarige Shai Ramsahai heeft inmiddels de leiding van zijn 57-jarige vader Boy overgenomen. Later dit jaar ruilt hij zijn woonplaats Sint-Oedenrode in voor Málaga. Vanwege de liberale wetgeving in Spanje verhuisde Royal Queen Seeds in 2015 het hoofdkantoor van Amsterdam naar Barcelona. In die stad heeft het bedrijf ook een winkel waar wietzaadjes kunnen worden gekocht.

''We zitten nog in de opstartfase, maar we rekenen erop dat de Amerikaanse markt zelfs nog groter wordt dan de Europese markt''

Shai Ramsahai, ceo Royal Queen Seeds

Eigen kweekruimtes Royal Queen Seeds

Ook in Amsterdam en de Thaise hoofdstad Bangkok is dat het geval. Snel nadat Thailand vorig jaar het cannabisgebruik legaliseerde, openden de Ramsahais daar een vijf verdiepingen tellende zaak, met onder meer een restaurant, een rooklounge en binnenkort ook eigen kweekruimtes.

In de Verenigde Staten vestigde Royal Queen Seeds zich vorig jaar. Het kantoor zit in Eugene, een stad in het aan de westkust gelegen Oregon. Die staat was in 2014 de eerste die het recreatief gebruik van cannabis legaliseerde. Nu steeds meer staten het voorbeeld van Oregon hebben gevolgd, wordt de Amerikaanse markt steeds interessanter voor cannabisbedrijven, zegt Shai Ramsahai.

Lees ook: Ondernemen in de VS: Olaf van der Veen gaat met AI-bedrijf Orbisk voedselverspilling te lijf

Reclamestunt op Times Square in New York

,,We zitten nog in de opstartfase, maar we rekenen erop dat de Amerikaanse markt zelfs nog groter wordt dan de Europese markt.” In Europa doet het bedrijf dagelijks 1200 bestellingen op de post. De cannabiszaden mogen naar alle Amerikaanse staten worden gestuurd, ook de staten waar het gebruik van marihuana niet legaal is.

Bij wijze van reclamestunt presenteerde Royal Queen Seeds zich donderdag met een metershoge billboardreclame op Times Square, een van de drukste punten van New York. ,,Je wilt toch even je ballen laten zien”, zegt Ramsahai. ,,We zijn het eerste cannabisbedrijf dat dit doet.” Wat de lichtreclame heeft gekost, wil hij niet zeggen. Meer dan een advertentie in het Brabants Dagblad? ,,Haha, ja dat wel.” Op termijn wil Royal Queen Seeds ook winkels in de Verenigde Staten gaan openen. ,,En New York is dan natuurlijk ook een hele mooie plek.”

Shai Ramsahai, ceo van Royal Queen Seeds. Foto: privécollectie

Lees ook: Ondernemen in de VS? Vergeet niet op deze zaken te letten

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws