Nieuws Groei

Techleap.nl: 'We benutten potentie techbedrijven van eigen bodem niet'

Techleap.nl concludeert op basis van onderzoek dat er meer ambitieus en coherent beleid, talent, kapitaal en coördinatie nodig is om de potentie van tech-startups te ontketenen. Naast het bieden van de oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen als voedselzekerheid, energietekorten, klimaatverandering en toegang tot zorg, is er een verdriedubbeling van de marktkapitalisatie van het startuplandschap en een verdubbeling van het aantal banen in 2030 mogelijk.

Van onze redactie 10 november 2022

Startups tech

Illustratie: Shutterstock

Uit het onderzoek van McKinsey blijkt dat Nederland behoort tot de Europese top op het gebied van ondernemerschap en het aantal startups per hoofd van de bevolking. Waar het echter echt mis gaat in ons land, is bij de doorgroei; daar waar juist het realiseren van de potentie vanaf hangt.

Momenteel beslaat het Nederlandse startuplandschap ongeveer 100 miljard euro aan marktkapitalisatie en vertegenwoordigen startups van eigen bodem 130.000 banen. Het McKinsey-rapport stelt dat dit in potentie uitgroeit tot 250 tot 400 miljard euro in 2030, met 165.000 tot 250.000 extra banen tot gevolg. De ruimte voor groei blijkt ook uit het aandeel van de marktkapitalisatie van startups in het Nederlandse bruto nationaal product in vergelijking tot andere landen. In ons land ligt dat op dit moment op 6 procent, significant lager dan landen als Israël (25 procent), Verenigde Staten (17 procent) en Zweden (15 procent).

Lees ook: 'Stop met praten over krimp, haal energie uit investeren in groene innovatie'

Grotere scale-ups hebben een aanzienlijke impact op Nederlandse economie

Met name de grotere scale-ups hebben een aanzienlijke impact op de Nederlandse economie, de groei van het aantal banen, maar vormen bovendien ook de oplossing voor grote maatschappelijke uitdagingen van deze tijd. Zoals Remote en Mapiq die hybride werk mogelijk maken. LG Sonic voor schoon water. Picnic voor emissieloze stedelijke logistiek. Nearfield Instruments, Effect Photonics en Axelera AI in de race voor nieuwe computers. Daarnaast bieden bedrijven als Mosa Meat en Meatable perspectief op een diervrije voedselketen.

Randvoorwaarden die snelle groei aanmoedigen moeten worden gecreëerd, want zonder deze en de juiste beleidsprioriteiten zullen Nederlandse startups het afleggen tegen internationale evenknieën, in landen waar de overheid toepassing van technologie als instrument voor behoud van autonomie en welvaart wel als prioriteit heeft gesteld. Het kunnen aantrekken van het juiste talent, de beschikbaarheid van Nederlands (durf)kapitaal en een samenwerkend ecosysteem met een gecoördineerde aanpak zijn hierbij essentieel.

''Met gerichte fiscale maatregelen kunnen investeringen aangejaagd worden, en meer welvaart onder de werknemers van succesvolle techondernemingen worden gedeeld.''

Constantijn van Oranje, Special Envoy Techleap.nl

Groei van 35 tot 45 procent in het aantal startups

Om verder door te groeien moet een meer diverse groep ondernemers worden ondersteund. Het activeren van ondervertegenwoordigde groepen zoals mensen met een praktische scholing, vrouwen, mensen met een niet-Westerse migratieachtergrond, personen in een oudere leeftijdscategorie, maar ook een nauwere samenwerking tussen oprichters en onderzoeksinstellingen zouden tot een groei van 35 tot 45 procent in het aantal startups kunnen leiden, aldus McKinsey.

De sleutel van een succesvol startupecosysteem ligt echter bij het terugvloeien van kennis en kapitaal van succesvolle bedrijven naar nieuwe ondernemingen. Dit wordt gerealiseerd door opbrengsten breed te delen onder medewerkers, waarmee er een nieuwe en grotere pool van potentiële ondernemers wordt gecreëerd, wat weer banen oplevert en toenemende belastinginkomsten. Essentieel hiervoor en bij het aantrekken van nieuw talent is het stimuleren van mede-eigenaarschap (aandelenopties) onder medewerkers. McKinsey concludeert dat Nederland binnen Europa hierbij in de onderste regionen zit.

Lees ook: Rise-programma van Techleap.nl toont veelzijdigheid Nederlandse tech-startups

Constantijn van Oranje (Techleap.nl): 'Het potentieel is enorm'

,,Nederland heeft bijna alles in zich om een toonaangevende bijdrage te leveren aan de wereldwijde transities die op ons af komen. Talloze innovatieve ondernemingen werken al aan oplossingen voor deze maatschappelijke uitdagingen, maar hebben meer financiering nodig om op grote schaal impact te kunnen maken,” aldus Constantijn van Oranje, Special Envoy Techleap.nl.

,,Het potentieel is enorm, zoals dit rapport uitwijst, maar dat vertaalt zich niet zomaar in maatschappelijk, economisch en klimaat succes. Met gerichte fiscale maatregelen kunnen investeringen aangejaagd worden, en meer welvaart onder de werknemers van succesvolle techondernemingen worden gedeeld. Door het aantrekkelijk te maken om medewerkers aandelen te geven zal het ook makkelijker zijn schaars talent aan te trekken en te behouden.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws