Nieuws Groei

Groei-expert De Jong: 'Top 250 Groeibedrijven Evenement is de enige objectieve verkiezing'

‘Een middag áán je bedrijf werken in plaats van ín je bedrijf.’ Zo luidt het argument van groei-expert Kees de Jong wanneer hem gevraagd wordt waarom je om op woensdag 6 oktober als ondernemer naar het Top 250 Groeibedrijven Evenement moet komen. De initiatiefnemer van het organiserende nlgroeit wijst daarbij op de objectiviteit van de lijst met de grootste groeiers en de komst van inspirerende gasten als Michiel Muller en Jitse Groen.

Robbert Daalder 24 september 2021

Top 250 groeibedrijven evenement 2021 objectieve verkiezing nlgroeit jitse groen

Het Takeaway.com van Jitse Groen (midden) was in 2020 het snelst groeiende bedrijf van Nederland. Links Coolblue-ceo Pieter Zwart. Foto's: nlgroeit

,,Op deze middag gaan we vooral het groeiondernemerschap vieren”, begint De Jong over het evenement dat is gebaseerd op het ScaleUp Dashboard van de Rotterdam School of Management (RSM) en het Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE). ,,We gaan luisteren naar grote ondernemers die vroeger op hun zolderkamertje zijn begonnen en vandaag de dag de hele wereld veroveren met diensten die goed zijn voor aarde en mens. Groen en Muller zijn daar met respectievelijk Just Eat Takeaway en Picnic verantwoordelijk voor.”

Ondernemers luisteren alleen naar andere ondernemers

Tijdens het evenement op de campus van Erasmus Centre for Entrepreneurship in Rotterdam zitten ondernemers met elkaar aan een ronde tafel. Dit om zoveel mogelijk onderlinge gesprekken te creëren. De Jong legt uit waarom hij dit detail graag belicht: ,,De ervaring leert dat ondernemers eigenlijk alleen maar naar andere ondernemers luisteren. Meer dan naar experts. Ja, een belastingrechtexpert zal ook wel aandacht van ze krijgen, maar bij andere ondernemers hebben ze écht het gevoel iets te kunnen leren. Ze zijn eigenwijs en zitten niet zo te wachten op meningen van anderen. Tenzij dit de mening is van Jitse Groen. Daarvan weten ze dat er iets te leren valt.”

Groei-expert Kees de Jong: ,,In mijn tijd moesten we het doen met Hans Breukhoven. Nu zijn er veel meer rolmodellen en die willen we benutten."

Lees ook: Het Groeicollege: Kees de Jong geeft advies hoe bij te leren als ondernemer

Rolmodellen geven ambities van ondernemers een impuls

Groei-expert De Jong benadrukt daarbij het belang van rolmodellen. Daar kun je er volgens hem namelijk niet genoeg van hebben als het gaat om ondernemerschap. ,,In mijn tijd moesten we het doen met Hans Breukhoven (de in 2017 overleden oprichter en eigenaar van platenzaak Free Record Shop, red.). Hij en nog één of twee anderen waren toen dé ondernemers. Nu zijn er veel meer van dit soort grote namen en die willen we benutten. Zij brengen positiviteit en geven ambities van (kleinere) ondernemers een belangrijke impuls. Ze inspireren. Precies om die reden ontvingen Groen en Muller in de afgelopen twee jaar de prijs voor de grootste groeier en hebben we ze dit keer uitgenodigd.''

Praten over belangrijke keuzes, uitdagingen, de huidige arbeidskrapte, het juiste moment om te internationaliseren en versnelt digitaliseren; allemaal items waarvan De Jong hoopt dat zijn gasten er met elkaar over in gesprek gaan. ,,Een middag áán je bedrijf werken in plaats van ín je bedrijf."

Lees ook: Twee keer verdubbeling van de omzet in vijf jaar: na Het Groeicollege lukte dat verpakkingsbedrijf DeeDee

Top 250 Groeibedrijven als enige objectieve lijst in Nederland

Nu zijn er in Nederland meer dan genoeg evenementen waarop ondernemers kunnen netwerken en met grote namen in gesprek kunnen gaan. Ook zijn er voldoende verkiezingen waarin de groei van bedrijven een belangrijke rol speelt. Het Top 250 Groeibedrijven Evenement weet zich echter te onderscheiden met objectiviteit. ,,Deze lijst met de 250 groeibedrijven is volledig objectief”, verzekert De Jong. ,,Verkiezingen als de High Growth Awards en de FD Gazellen Awards worden gehouden op basis van zelfinschrijving. De lijst waar we nu over praten, wordt opgesteld op basis van de beschikbare data. Dus ook als Pieter Zwart zich hier niet voor opgeeft, doet hij wel gewoon mee.”

Data gebruiken om de groeiontwikkeling van het bedrijfsleven te monitoren

,,Naast de verkiezing gebruiken we deze data om te kunnen monitoren hoe het staat met de groeiontwikkeling van het Nederlandse bedrijfsleven. Door corona hebben we twee vreemde jaren achter de rug waarin het ene bedrijf in de problemen kwam en het andere juist een ongekende groei doormaakte. Van het ScaleUp Dashboard valt af te lezen dat veel bedrijven nog extra hulp kunnen gebruiken bij het creëren van groei binnen hun eigen organisatie. In de laatste twee jaar is dat natuurlijk nog moeilijker gebleken. Prof. Dr. Justin Jansen van het ECE gaat daar tijdens het evenement dieper op in.”

,,Het is fijn om dit alles weer eens in een live setting te kunnen organiseren”, besluit De Jong. ,,En daarbij hebben we tijdens dit jubileumjaar (het evenement wordt voor de vijfde keer gehouden, red.) meerdere prijzen te verdelen. Er zijn drie nieuwe categorieën, te weten: Vrouwelijke Groeier, Impactvolle Groeier en Jonge Groeier.”

Nog zo'n vijftig plaatsen beschikbaar

Van de 350 beschikbare plaatsen zijn er inmiddels nog vijftig over. Let op: ondernemers zijn alleen welkom indien zij een jaarlijkse omzet van minimaal 1 miljoen euro kunnen overleggen of minstens tien fte in het bedrijf hebben. Het Top 250 Groeibedrijven Evenement op de Erasmus Centre for Entrepreneurship in Rotterdam vindt plaats op woensdag 6 oktober, begint om 14.30 uur en duurt tot 20.00 uur. Klik hier om je aan te melden.

Over nlgroeit

Nlgroeit is een platform door ondernemers, voor ondernemers met een bedrijf met een omzet tussen de 1 en 100 miljoen. Het helpt jou – zonder enige commerciële bijbedoeling- aan je volgende stap zodat jij makkelijker, beter en sneller kan groeien. Dat gebeurt als volgt:

  • Het platform deelt inspirerende en educatieve content via de site en nieuwsbrief.
  • Er worden evenementen georganiseerd met vooral de bedoeling om als ondernemers van elkaar te leren.
  • Nlgroeit heeft een netwerk van gekwalificeerde partners die je inhoudelijk verder kunnen helpen met een groeiprogramma, training of educatie.
  • Het platform beschikt over meer dan 400 zeer ervaren ondernemers die jou als mentor persoonlijk verder kunnen helpen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws