Nieuws Groei

Volta Energy barst uit z'n voegen, 'Dragon' Shawn Harris van grote waarde

,,Wat mooi dat jullie een follow-up artikel over ons willen schrijven. Maar goed ook, want we hebben ontzettend veel te vertellen.” Het zijn letterlijk de woorden van Roel Bleumer, medeoprichter van Volta Energy, voor aanvang van dit interview over de impact van deelname aan het tv-programma Dragons’ Den. Er was geen woord aan gelogen. Sinds we de ontwikkelaar van aggregaten op zonne-energie eind mei voor het laatst spraken, is het bedrijf letterlijk uit zijn voegen gebarsten.

Robbert Daalder 14 november 2020

Luc roel bleumer loods volta energy

Volta Energy-oprichters Luc en Roel Bleumer hebben hun oude pand in Westervoort verruilt voor deze plek in Duiven.

,,Geloof me als ik zeg dat de telefoon tijdens Pinksteren geen moment stil is geweest”, lacht Bleumer. ,,Na de uitzending van Dragons’ Den is er een minibom ontploft en kwamen er ook honderden berichten binnen. Die kwamen van investeerders, van mensen die gewoon interesse toonden én van potentiële klanten. Ik heb er nooit bij stilgestaan dat dit zo ‘uit de hand’ zou lopen en dus hadden we geen mannetje klaarstaan om iedereen te beantwoorden. Ja, ik heb toen alles zelf maar gedaan. Qua werk niet erg efficiënt, maar voor het bedrijf natuurlijk wel goed.”

Investering van 'Dragon' Shawn Harris volledig besteed

Waar allevijf Dragons in eerste instantie in Volta Energy wilden stappen, bleef uiteindelijk alleen Shawn Harris over. Ze kreeg een bedrijfsaandeel van 40 procent tegenover een investering van 400.000 euro, een bedrag dat in de zomermaanden compleet is besteed aan de bouw van zeven nieuwe aggregaten van verschillende groottes.

,,We willen impact maken en dat is precies wat we hebben gedaan. Het betekende dat de bodem van de financiële put bereikt was. Mijn broer Luc en ik wilden daarom best luisteren naar de voorstellen van nieuwe investeerders, maar Shawn heeft ons dat afgeraden.”

Lees ook: Dragons' Den: een 'ja' voor Bleumer-broers, maar alleen Harris bleef over

De ervaren Harris wist dat de enthousiaste Bleumer-broers er alles voor over hebben om klimaatverandering tegen te gaan. Precies die bereidheid maakt volgens haar dat er alles aan is gelegen om de belangrijkste hoeveelheid aandelen in het bezit van de twee oprichters te houden.

'Lol beleven aan de ondernemersreis'

,,Shawn herinnerde ons eraan dat dit een reis moet blijven waaraan we lol beleven. Ze maakte ons duidelijk dat wij de tent kunnen maken of kraken. Als we op alle aanbiedingen in zouden gaan, had het zomaar gekund dat we binnen een jaar buitenspel waren gezet. Haar advies is ons veel waard. Bovendien komt ze direct met een oplossing. In dit geval was dat een tweede investering.”

"We hebben een complete muur uit het pand gezaagd om op een normale manier met de aggregaten naar binnen te kunnen"

Roel Bleumer, medeoprichter Volta Energy

,,We willen echter ook op een ‘normale’ manier gefinancierd kunnen worden en daarom voeren we nu dan ook gesprekken over met de bank. Dat valt nog niet mee omdat we als het ware nog geen financieel trackrecord hebben met Volta Energy. Drie jaar geleden kochten we nog koffie van onze privérekening omdat het zakelijk niet kon. Onze geschiedenis is nog niet representatief genoeg voor een grote lening.”

Met het geld dat er nog wel is, willen de duurzame Bleumers nu eerst tien aggregaten van 15 kVA bouwen. Dat terwijl er al wordt gewerkt aan een prototype van 6 kVA. Om dit allemaal zo goed en veilig mogelijk te doen, is team Volta in een compleet nieuw pand getrokken.

Zo werken de aggregaten op zonne-energie van Volta Energy

De zon-aggregaten van Volta Energy bestaan uit twee ingebouwde aggregaten. De primaire aggregaat bestaat uit zonnepanelen, accu’s en de omvormers. Daarnaast zit er in de zon-aggregaat een back-up aggregaat die op GTL (schone diesel) werkt. Deze aggregaat zit er alleen in voor het geval van nood (storing, plots enorm meer verbruik). De twee aggregaten werken samen.

De zon-aggregaat bestaat in het geval van de 15 kVA uit 2,6 kWp zonnepanelen, 29 kWh accu capaciteit en 15 kVA omvormers (12 kW). De zonnepanelen wekken dus meer op dan er verbruikt wordt. Uit data van Volta Energy blijkt dat een 'gewone' aggregaat gemiddeld voor slechts 15 procent wordt gebruikt. Een 15 kVA aggregaat moet ook wel eens pieken om bijvoorbeeld 11 kW te leveren. De zonnepanelen kunnen dit niet één-op-één leveren. Op dat moment worden de accu’s gebruikt om deze piek op te vangen.

Tekst gaat verder onder de foto van Luc en Roel Bleumer.

Buurman en Buurman-achtige praktijken bij Volta Energy

,,We hadden serieus ruimtegebrek wat soms van die Buurman en Buurman-achtige taferelen als gevolg had. Zo moesten we half afgebouwde aanhangers naar buiten duwen om eraan te kunnen werken en hebben we een complete muur uit het pand gezaagd om op een normale manier met de aggregaten naar binnen te kunnen. We hadden zelfs een trailer op het weiland van de buurman staan. Het ging echt niet meer. Onze oude plek in Westervoort is ingeruild voor een pand in Duiven.”

,,Mijn broer en ik vinden het ondernemen momenteel leuker dan ooit. Waar we eerder het gevoel hadden dat we tegen de bierkaai vochten, merken we nu dat het vliegwiel in beweging is gekomen.” Het versterkt hun drive om de stinkende en vervuilende dieselaggregaten langzaam maar zeker naar de achtergrond te verdrijven.

Lees ook: Dragons' Den-bedrijf Parfumado gaat hard: 'Eigenlijk geen tijd stil te staan bij succes'

Uitkijken naar samenwerking met gevestigde verhuurders

,,We verwachten dat we binnen afzienbare tijd met een gevestigde verhuurder van aggregaten moeten gaan samenwerken om de schaal en productiesnelheid te behalen die we willen bereiken. Op dit moment doen we de productontwikkeling en exploitatie van de verhuurvloot zelf. De lijnen zijn bijzonder kort en dat maakt het product sterk."

,,Willen we de verhuurexploitatie eigenhandig groter maken", besluit Bleumer, ,,dan verwachten we tegen grote obstakels aan te lopen die al lang zijn overwonnen door de gevestigde orde. Daarom ligt een samenwerking voor de hand. Maar goed, zo ver zijn we nog lang niet. Voorlopig focussen we ons op het uitbreiden van het aggregatenpark.”

In Dragons’ Den kregen beginnende ondernemers op zoek naar een investeerder, de kans hun bedrijf en/of idee te pitchen aan vijf succesvolle zakenmensen. Michel Perridon, Nikkie Plessen, Won Yip, Shawn Harris en Pieter Schoen zijn samen goed voor zo’n 1 miljard euro en investeerden met eigen geld in bedrijven die zich in het tv-programma presenteerden.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.