Aangeboden door Amazon Web Services

Branded Content Technologie

Software om sneller, goedkoper en met minder risico producten ontwikkelen

Zo’n vijftien jaar nadat PSE (Process Systems Enterprise) in 1997 begon, sprak de wereld ineens over digitalisatie. ,,We kwamen er toen pas achter dat digitalisering de populaire term was voor wat wij al jaren deden”, legt Head of Formulated Products Sean Bermingham uit.

Marieke Poelmann 18 oktober 2022

AWS Sean Bermingham

Sean Bermingham, Head of Formulated Products van PSE. Foto: Bart Hoogveld.

Sinds 2019 onderdeel van Siemens is PSE gespecialiseerd in B2B software-ontwikkeling en consultancy voor de procesindustrie. Grote klanten als GSK, FrieslandCampina en Shell gebruiken de software van PSE om op een efficiëntere en veiligere manier nieuwe producten en productieprocessen te ontwikkelen. Met minder proefdieren of proefpersonen, minder labwerk, en minder risico’s als resultaat. Toen PSE voor hun software een capaciteit ontwikkelde die heel veel rekenkracht nodig had, kwam SoftwareOne in beeld.

Direct na zijn promotieonderzoek chemische technologie en wiskundig modelleren begon Sean Bermingham (52) in 2000 bij PSE. Binnen het bedrijf is hij verantwoordelijk voor de business unit Formulated Products: een tak die draait om software voor de farmaceutische- en voedingsindustrie. Bermingham geeft leiding aan een team van zestig man, waarvan ruim een derde is gepromoveerd. ,,Binnen het bedrijfsleven is dat uitzonderlijk, maar dit is nu eenmaal een heel technisch vak. Er zitten software ontwikkelaars bij, verkopers, mensen die consultancy doen, maar ook Support Engineers die software ondersteunen voor onze klanten.”

Wat doet PSE precies?

,,Wij zijn een B2B-bedrijf; we verkopen onze software aan klanten zoals GSK, FrieslandCampina, maar ook bedrijven als Shell. Deze bedrijven gebruiken onze software om nieuwe producten en de bijbehorende productieprocessen te ontwikkelen. Als er bijvoorbeeld een nieuw medicijn ontwikkeld moet worden, helpt onze software bij vragen als: moet het een tabletje worden, of een vloeistof die je inneemt of injecteert, en hoe moet het medicijn uiteindelijk commercieel worden geproduceerd?''

,,En ook om proeven op mensen en dieren te verminderen. Met onze software heb je minder labwerk nodig waardoor de innovatie en productie van voeding of medicijnen sneller, goedkoper, en met minder risico verloopt. Voor andere industrieën helpt onze software bij het optimaliseren van bestaande processen. Niet alleen bij het ontwerpproces, maar ook als het proces eenmaal draait. Bijvoorbeeld de raffinaderij in Pernis: hoe kun je die efficiënter maken, of hoe kun je die met olie afkomstig uit andere delen van de wereld laten draaien?”

''Op een gegeven moment ontwikkelden we in onze software een capaciteit waar heel erg veel rekenkracht voor nodig was: gevoeligheidsanalyse''

Sean Bermingham, Head of Formulated Products PSE

Wat houdt jouw dagelijkse werk in?

,,Op welke industrietakken en applicaties moeten we onze softwareontwikkeling en dienstverlening richten? Dat soort vragen vormen de kern van mijn werk. Ik ben af en toe ook nog wel technisch bezig, maar de laatste tien jaar houd ik mij voornamelijk bezig met het ontwikkelen van value propositions van onze technologie en het vinden van partners. Soms zijn dat academische partners omdat er ook een sterke onderzoekscomponent aan ons werk zit, maar vaak ook partners die kunnen helpen met het verlenen van services. Samen met onze financieel directeur trek ik ook onze SaaS-tak: software as a service. Niet omdat we dan naar een subscription business model konden overstappen, subscription licensing doen we al sinds onze oprichting in 1997, maar omdat we ontdekten dat veel klanten niet de juiste IT-capaciteiten in huis hebben om onze software te installeren en onderhouden, kunnen wij dan van ze overnemen.”

Hoe ontstond de behoefte om samen te gaan werken met SoftwareOne en AWS?

,,Op een gegeven moment ontwikkelden we in onze software een capaciteit waar heel erg veel rekenkracht voor nodig was: gevoeligheidsanalyse. Die wordt bijvoorbeeld gebruikt bij de ontwikkeling van medicijnen. Een model van hoe een medicijn wordt opgenomen door het menselijk lichaam moet namelijk rekening houden met mensen met allerlei verschillende fysiologieën. Sommige mensen hebben een lang maagdarmkanaal, sommige mensen hebben maagzuur, dat zijn allemaal factoren die invloed hebben op hoe snel een medicijn wordt opgenomen in het lichaam. Als dat te snel gaat, krijg je teveel in je bloed en dat kan toxisch zijn, maar als het te langzaam gaat dan kan het zorgen dat het middel geen therapeutisch effect heeft.''

,,Dus je moet weten welke formulatie de juiste concentratie in het bloed geeft voor een populatie patiënten. Met een computermodel kun je dat testen door miljoenen combinaties van fysiologische factoren (bijv. zuurgraden in en lengtes van het maagdarmkanaal) en formulatie parameters (hoeveelheden medicijn in een tablet, grootte van de medicijndeeltjes, etc.) door te rekenen. Één keer doorrekenen kost een minuut, dus miljoenen keren zou dan jaren duren. Dankzij computers en clusters zoals AWS heeft, kun je dat parallelliseren. Dan heb je een 100.000 cores - een soort computers - tot je beschikking en kost het ineens nog maar een uur om alle variaties door te rekenen. We hadden zelf intern een cluster van een paar duizend cores, soms is dat veel te weinig en op andere tijden hebben we die rekenkracht helemaal niet nodig. Die flexibiliteit kan AWS bieden. Zodoende zijn we naar een AWS-evenement in Londen gegaan en kwamen we in contact met Helecloud en SoftwareOne.”

Een vraag aan SoftwareOne

Hoe hebben jullie de samenwerking met PSE/Siemens ervaren?

Robin Scholten - AWS Business Lead Western EMEA: ,,We hebben continu heel open en eerlijke gesprekken gehad over de specialisatie van PSE, hun roadmap en uitdagingen. Daarnaast zijn we begonnen met het vaststellen van het gezamenlijke einddoel en hebben we een plan gemaakt om daar te komen. Onze gesprekspartner bij Siemens PSE was heel gedreven, we hebben samen de presentatie voorbereid voor het interne besluitvormingsproces bij Siemens waardoor er veel vertrouwen was in onze samenwerking. We hebben nu de eerste stap gezet in de roadmap naar een schaalbare SaaS-oplossing. Dat leverde al een productiviteitsverbetering op voor het proces van Siemens: van drie weken naar drie dagen. De volgende stap is om dit naar drie uur te krijgen. Het totale verhaal past heel goed bij de langetermijndoelstellingen van Siemens.”

Vanwaar de keuze voor SoftwareOne als AWS-partner?

,,We hebben eigenlijk helemaal niet met andere partijen gesproken. Toen we SoftwareOne ontmoetten in Londen, werd al snel duidelijk dat zij een hele goede partij waren. Wat ons vooral aansprak is dat ze goed luisterden en meedachten. Bovendien hebben ze een hele sterke band met AWS, daardoor voelde het niet als een tussenpartij. Ook kregen we snel antwoord op al onze vragen. Wat wij doen is heel erg technisch, daar waren ze vanaf het begin heel enthousiast over. Ze hebben veel tijd in ons gestopt en konden snel schakelen.”

Sean Bermingham van Siemens en Robin Scholten van SoftwareOne waren te gast in de liveradioshow tijdens de Smart Business Week. Hieronder kun je het fragment terugkijken.

MyChannels Video ID: 332229

Wil jij meer zien? Laat je inspireren tijdens de Smart Business Roadshow. Meld je aan voor het event in jouw regio: Rotterdam (1 november), Utrecht (2 november), Eindhoven (8 november) en Amsterdam (10 november).

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

tracking pixel