Nieuws Innovatie

Universiteit Twente werkt samen met spinoffs aan nog schoner drinkwater

Hoewel het drinkwater in West-Europa uitstekend is, staat de kwaliteit wel onder druk door bijvoorbeeld verontreiniging met medicijnresten, pesticiden en hormoonverstorende stoffen. De Universiteit Twente werkt in het project 24Water samen met spinoffs NX Filtration en ARTECS aan een membraan dat ook de kleinste vervuilende nanodeeltjes uit drinkwater kan filteren.

Van onze redactie 9 februari 2016

Drinkwater Flesjes Creative Commons

Om de in het laboratorium ontwikkelde nanofiltermembranen op te schalen tot in de praktijk bruikbare filters ontvangen de samenwerkingspartners een miljoen euro vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Water passeert, schadelijke stoffen blijven achterBestaande technieken om vervuilende deeltjes uit het water te halen zijn kostbaar en verbruiken veel energie. Membranen met een ultradunne en selectieve polymeerlagen kennen deze nadelen niet: het water kan passeren, maar de schadelijke stoffen blijven achter.

Stap van laboratorium naar praktijkIn de groep Membrane Science & Technology van professor Kitty Nijmeijer zijn al met succes van deze nanofiltratiemembranen ontwikkeld. UT-spinoff NX Filtration gaat de stap van het laboratorium naar industriële productie en grootschalige toepassing mogelijk maken.Het bedrijf werkt daarvoor nauw samen met de groep Materials Science and Technology of Polymers van professor Julius Vancso en spin-off ARTECS.

Foto: Creative Commons