Jonge ondernemers

Mees en Koen laten met Watt Boats 'grachtengordeldieren' elektrisch varen: 'Bewust gas gegeven'

De oprichters van Watt Boats, Mees Brouwer (r) en Koen Bogaerts. Foto's: Watt Boats
Leestijd 5 minuten
Lees verder onder de advertentie

Het volgende uur hebben Mees (23) en Koen (24) 'presentatietechniek voor groepen': hoe doe je een pitch. De docent die het vak aan de IVA Business School geeft, kan ze meteen een vette voldoende geven. De twee jonge ondernemers hebben namelijk binnen een jaar hun idee van het verduurzamen van oude reddingsboten tot uitvoering gebracht en startten het bedrijf Watt Boats. ,,Gewoon ontzettend veel gas op gezet,” aldus het duo.

In een rustig hoekje van de IVA, waar ze de opleiding Nautisch Business Management volgen, doen ze hun verhaal. De twee zijn al vanaf hun vroege jeugd in en om het water te vinden, echte waterratten. Ze zeilen, geven zeilles en varen bijvoorbeeld als schipper op de boten van de Nederlandse scheepsbouwer Wajer, genomineerd voor De Nationale Ondernemersprijs 2023. ,,Tijdens Koningsdag vorig jaar voeren we met sloepen door de grachten van Amsterdam. In de hoofdstad mogen deze boten vanaf 2025 alleen nog maar elektrisch aangedreven zijn”, begint Mees. ,,Enkele weken later kwam in de les Koen naar mij toe met het idee om een oude reddingssloep te gaan opknappen. Waarom dan niet meteen een die wordt aangedreven door een elektromotor, zodat deze in Amsterdam kan varen?”

Koen kwam naar me toe met het idee een oude reddingssloep op te knappen. Waarom dan niet meteen een die wordt aangedreven door een elektromotor

Mees Brouwer

Veel oude zeeschepen worden in de buurt havenstad Chittagong in Bangladesh gesloopt. Mees en Koen kwamen er in hun zoektocht achter dat daar een enorme hoeveelheid gedumpte reddingssloepen lagen die ideaal bleken om om te bouwen tot sloepen voor de Nederlandse markt. ,,Eind november, begin december hebben we het idee uitgewerkt en in het tweede weekend van februari dit jaar zijn we naar Bangladesh gevlogen om verdere contacten te leggen. We hebben bewust gas gegeven, omdat we tijdens Hiswa 2023 onze eerste boot wilden presenteren en dat is gelukt.”

Lees verder onder de advertentie
Mees Brouwer vaart met zijn Watt Boats in Amsterdam

Het doel was een oude sloep te hergebruiken en deze uit te rusten met een elektromotor. Mees: ,,In Bangladesch worden de sloepen helemaal kaal gehaald tot op het originele polyester. Daarna wordt de binnenkant opnieuw met polyester opgebouwd en van een nieuw verfsysteem voorzien. Met die bouwwijze gebruiken wij 60 procent minder polyester dan een traditionele nieuwbouwsloep.”

Koen vult aan: ,,Nadat de reddingssloep in een 40 voets container naar Nederland is gebracht, vindt in Heeg, het episch centrum van de Nederlandse jachtbouw, de verdere afbouw plaats. Gevestigde bedrijven bouwen onder andere de motor, het accupakket en de navigatieverlichting in. Dit doen we in Nederland om de CE-keur te waarborgen en garantie te kunnen bieden. Verder werken we met Flexiteek, wat duurzamer is dan normaal teak."

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: De hele wereld wil een jacht uit Friesland: Wajer Yachts

Groep investeerders maakt Watt Boats mogelijk

Dat de twee goed kunnen presenteren bleek wel uit hun financieringsronde. Ze noemen geen bedragen, maar een groep investeerders verstrekte een lening. ,,We hadden kosten en marges op rij gezet en een bescheiden plan gepresenteerd”, vertelt Mees. ,,Er is genoeg geld opgehaald om een eerste boot te betalen, op de beurs te staan en aan marketing te doen. We zijn nu met verhuurpartijen en particulieren in gesprek. Wat ons daarbij helpt, is dat wij op de Hiswa meteen een prijs wonnen, namelijk de Startup Award bij de Boot van het Jaar-verkiezing. Het gaf ons een geweldige kickstart.”

Op het vlak van marketing zijn ze bovendien niet op hun achterhoofd gevallen. Over het logo, een zwaan, is goed nagedacht. ,,Een zwaan staat voor trouw, is monogaam en dat willen we zijn naar onze klanten”, zeggen de twee in koor. ,,Onze boten gaan geruisloos en sierlijk het water over, een zwaan ook. Het is een elegant dier.”

Lees verder onder de advertentie

Op de Hiswa kregen we te horen dat we jong zijn voor de markt waar wij inzitten. De nautische branche is wat aan het verouderen

Koen

Nog een beetje steun gekregen van Dries Wajer, de ceo van Wajer Yachts?

De twee lachen. ,,Nee. Wajer is heel groot. We hebben Dries wel een paar keer gezien, maar er is geen een-op-eencontact. Hij reist heel veel de wereld rond.” Ze klussen dan niet op de scheepswerf van Wajer, de twee hebben door hun jonge leeftijd een hoge gunfactor bij de bedrijven die in Heeg de afbouw doen.

Koen: ,,Niemand kijkt raar op als ze naar ons verhaal luisteren. Op de Hiswa kregen we te horen dat we jong zijn voor de markt waar wij inzitten. De nautische branche is iets wat aan het verouderen. In de nautische sector zijn we vrij jong, maar omdat we het combineren met studeren vinden mensen dat gaaf om te horen. We luisteren goed naar onze leveranciers en installateurs, maar we zijn ook wel eigenwijs. Door onze opleidingen en het feit dat we al jaren varen spreken we het taaltje van de nautische wereld. Zo hebben we de indeling zelf ontworpen. We vinden het uit ervaring mega-irritant als je moet opstaan voor je drankje, daarom hebben we de koelkast in de motorkist geplaatst.”

Hoe ziet jullie toekomst eruit?

,,Eerst maken we onze studie af, die duurt nog anderhalf jaar. Gelukkig kunnen we wat we nu doen naast onze studie uitvoeren”, zegt Mees. ,,Nu zijn we nog gericht op de Nederlandse markt en dan als centrum daarvan Amsterdam. We houden het dus nog klein. Als we onze diploma’s hebben gaan we ons focussen op groei.”

Lees verder onder de advertentie