Nieuws Marketing

'Enschede heeft de mooiste binnenstad van de regio'

Er wordt geklaagd over de leegstand, maar desondanks blijft Enschede 'de mooiste binnenstad van de regio'.

Pim Linderman | Foto: Carlo ter Ellen 24 februari 2016

Enschede luchtofoto carlo ter ellen

Enschedeërs hebben genoeg te klagen over hun stadshart. Het zwarte gat dat V&D achterlaat, de lege panden aan het Van Loenshof en het winkelcentrum De Zuidmolen, dat voor een groot deel uitgestorven is. Toch laten ze hun stad niet vallen.

ThuisBettie Dekker (85) bijvoorbeeld doet graag haar boodschappen op de markt op het Van Heekplein. De geboren Utrechtse wil niet terug naar haar geboortestad, ze woont met plezier in de binnenstad van Enschede, maar moppert naar eigen zeggen wel regelmatig over wat ze om haar heen ziet gebeuren. "Stank en rotzooi voor de deur bijvoorbeeld en geluidsoverlast tijdens evenementen. Maar echt klagen wil ik niet over de stad, want als ik zie hoeveel mensen er komen, dan moet het wel leuk zijn." Vertrekken uit Enschede komt dan ook niet in haar op. "Het voelt inmiddels als thuis, ik ben hier op mijn gemak."

Op de achtergrond is het donker bij V&D. Mevrouw Dekker zegt de winkel niet te zullen missen, want op kerstversiering na kocht ze er nauwelijks iets.

FavorietenVoor de Primark is het wel een drukte van belang. Linda Bernhard (34) fietst langs het pand, maar stapt niet af om iets te kopen. De Enschedese komt regelmatig in de stad, maar heeft wel aanmerkingen. "De gezelligheid en de sfeer zijn weg. Vroeger kwam ik met mijn opa en oma in de V&D, toen was de stad nog mooi. Nu lijkt het wel een kerkhof." Desondanks heeft de jonge muzikante haar favoriete adresjes. "De Leckernij bijvoorbeeld, daar hebben ze veel lekkere dingen."

Mooiste binnenstadVoor het stadhuis loopt een man van middelbare leeftijd. Handen in de zakken, nog geen euro uitgegeven. Hij wil niet met zijn naam in de krant, laat staan op de foto, maar zegt graag in Enschede te winkelen. Ook bij de V&D: "Ik hoop ook dat er weer een warenhuis terugkomt op die plek. Ik wil niet klagen. Enschede heeft nog altijd de mooiste binnenstad van de regio."