Nieuws Sales

Speel met je marketing in op de digitale slimheid van Generatie Y

13 procent van de Nederlandse bevolking behoort tot Generatie Y of de Grenzeloze generatie. Deze generatie twintigers en dertigers is opgegroeid met computers en wordt vanwege die digitale slimheid ook wel Generatie Einstein genoemd. Zorg via dit artikel in het AD dat je deze klanten en medewerkers kent, en speel in op hun levensinvulling.

De Ondernemer | Foto: Jacqueline de Haas 18 juli 2017

Anita 2 unlimited

Hoe heten ze?

De populairste namen zijn Stefan en Stefanie. Zij gaan aan het einde van de jaren 80 voor de koppositie in de lijst populaire kindernamen. Alleen Anna wint het nog bij de meisjes. Bij de jongens staan Michael en Mark op respectievelijk twee en drie. Laura wint brons bij de meisjes. Het gaat om in totaal 2,22 miljoen Nederlanders.

Altijd online

Stefan, Anna, Michael, Stefanie, Mark en Laura zijn opgegroeid met Facebook en Hyves (dat ter ziele ging als socialnetwerksite in 2013) en vormen een echte knip- en plakgeneratie. Ze lijken zelf creatief door veel te 'lenen' van anderen.

Lees ook: Ondernemerschap van generatie Z: internet, grensoverschrijdend en platte organisaties

Hoe oud worden ze?

De gemiddelde levensverwachting van Generatie Y (1980-1995) is 78,6 jaar voor vrouwen en 72,1 jaar voor mannen. De kinderen raken van jongs af aan al bekend met hoe alles door vader en moeder wordt geregeld: de Achterbankgeneratie. Over achterbank gesproken: de populairste auto onder de dertigers is de Volkswagen Golf. Daarna kiest deze generatie vooral voor de Polo of de Peugeot 206.

Krachtig leven

Generatie Y is in de kracht van zijn leven. Verkeersongelukken en zelfdoding zijn de meest voorkomende doodsoorzaken. Ver daarachter komen kanker en hart- en vaatziekten.

Lees ook: Millennials: verwend, ongeïnteresseerd en overconsumerend?

Idolen

De idolen van deze jonge volwassenen zijn vaak rebels maar zetten zich tegelijkertijd ook in voor het goede doel. Zo staat Johnny Depp op een hoge plaats: tieneridool en eigenzinnige Hollywoodster. Verder krijgt voetbalartiest Dennis Bergkamp veel credits van het AD. De dodelijke spits, bijgenaamd The Iceman. Actrice Angelina Jolie is meer dan eens uitgeroepen tot mooiste en meest sexy vrouw ter wereld. De dochter van Hollywoodster Jon Voight met Limburgs bloed in de aderen via haar moeder is mensenrechtenactiviste en actief voor VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Onthulde preventieve amputatie van haar borsten wegens dreigende kanker. Is gastdocente London School of Economics, over de impact van oorlog op vrouwen.

2 Unlimited: boegbeeld van een generatie

In het AD komt Anita Doth uitgebreid aan het woord, bekend als helft van het duo 2 Unlimited. Als succesvol artiest in de jaren 90 heeft ze vele miljoenen binnengehaald, maar daar is anno 2017 weinig van over. "Ik ben niet zo rijk als mensen denken. Ik heb geen miljonairsleven. De wekker gaat gewoon elke dag om 07.00 uur, ik breng mijn kinderen (12 en 3) naar school en de peuterspeelzaal, en ja, Anita doet gewoon haar eigen boodschappen. Het succes is ook al bijna dertig jaar geleden, hè. Wat denk je, dat het geld blijft groeien? Ik heb in die tijd van 2 Unlimited ongeveer zes miljoen omgezet, maar er is veel geld opgegaan aan soloprojecten en de belasting."