Nieuws Social media

Winkelier met verfwinkel zorgt voor digitale stormloop dankzij klusvideo's

Diana van Surksum beleeft een ware digitale stormloop op haar verf- en restylewinkel MaisonMansion in Nunspeet. Zes jaar geleden begon ze met helemaal niets. Nu noemt communicatiemedewerker Fleur Ondersteijn van Facebook haar ‘wereldberoemd’. Haar video's over klusprojecten zijn razend populair en bereiken soms wel 300.000 mensen.

Lex van Kooten (AD) 31 maart 2021

Surksum verfvideo maison mansion verwinkel 2

Diana van Surksum scoort met haar verfvideo's duizenden volgers op haar social mediakanalen. Foto's: Henri van der Beek

,,Iedereen die niet kan verven, kan dat met mijn verf wel", belooft ze in gesprek met AD. Op haar video's laat ze dat zien. Haar stopwoordje: hatseflats. ,,Ik maak restylen behapbaar en toegankelijk, laat alles zien, vertel hoe een verf ruikt en smeert.” Diana van Surksum vindt vooral veel aanhang bij vrouwen. Van de 40.000 volgers in haar Facebook-groep Restylen in Huis zijn er 39.000 vrouw, zegt ze. En die slepen hun partners weer mee naar de winkel.

Van Surksum de vrouw waar echtgenoten naar moeten kijken

,,Echtgenoten brommen: 'Ben jij nou diegene waar ik van mijn vrouw altijd naar moet kijken?’ Haha, ja, dat gebeurt.” Haar succes overrompelt haar soms. ,,Als mensen met mij op de foto willen, voelt dat wat gênant en ongemakkelijk. Ja, zij (ze gebaart naar haar partner en medewerkers) vinden dat prachtig.”

"Verftechnieken kan ik moeilijk vertellen, die laat ik zien. Heel eerlijk. Als 't moeilijk is, zeg ik dat ook"

Diana van Surksum, oprichter MaisonMansion

De enige video die weer offline is gehaald

Dat succes en die loopbaan in verf en restylen (zoals Diana het noemt: ‘Dat kastje van oma een ander kleurtje geven’) was helemaal niet zo vanzelfsprekend toen ze daar zes jaar geleden mee begon. ,,Ik was personal trainer, maar dat zat er niet meer in na een hernia die ze in het ziekenhuis verknalden.” Ze wijst naar twee krukken. ,,Ik ben nu gehandicapt.” Op Facebook plaatste ze eens een video over 'mijn handicap'. ,,Dat is ook de enige video die ik weer offline heb gehaald. Ik merkte dat mensen hun eigen ervaringen met mij gingen delen. Ik kan daar slecht tegen. Die verhalen komen bij mij binnen. Dat wilde ik niet.”

Daar leerde ze van. Diana plaatste inmiddels meer dan duizend video's online. ,,Die zien er heel spontaan uit en dat is ook zo. Maar ik weet altijd precies hoe ver ik ga en wat ik wel en niet zeg.”

Lees ook: Zakelijk en/of persoonlijk gebruik social media: de keuze van Marco Aarnink

Van je hobby je baan maken

De carrièremove die ze maakte was niet helemaal raar. ,,Ik kluste altijd graag. Restylen deed ik voor die tijd al veel. Ook uit noodzaak, hoor. Je hebt drie kinderen, wil van alles maar hebt geen budget... Dan ga je zelf aan de slag. Op Facebook gaf ik tips en deelde ik ervaringen. En toen - na die hernia - dacht ik: waarom geef ik dat allemaal gratis weg? Waarom maak ik van mijn hobby niet mijn baan?”

Ze pakte het meteen groot aan online. ,,Ik wist dat ik dat met filmpjes zou doen. Verftechnieken kan ik moeilijk vertellen, die laat ik zien. Heel eerlijk. Als 't moeilijk is, zeg ik dat ook.” Daar kwam later een eigen verflijn bij die zij samen met een verffabriek waarvan zij de naam niet wil noemen ontwikkelde. ,,Ik heb nu achttien eigen producten. Krijtverf, muurverf, multiprimer, traplak, vernissen, tegelverf, metallic, you name it. Met buitengevelverf ben ik nog bezig. Ik test en probeer alles eerst zelf.”

Van Surksum wil de omzet niet weg zien lekken

In de MaisonMansion-etalage staan nu - naast haar eigen label - 20.000 producten. Vooral vernis met een kleurtje en metaaltinten zijn populair. ,,Je kunt bij mij terecht voor alles, van a tot z, van ontvetter tot kwast en lak. Zodat je nergens anders heen hoeft. Ik wil niet dat ik omzet weg zie lekken. Ik ben best ambitieus.”

Tekst gaat verder onder de foto van Diana van Surksum.

Haar bereik online (‘Ik ben de hele dag bezig met Facebook’) is enorm. Ze telt duizenden mensen die ook ‘echt alles wat ik post volgen’. Haar besloten Facebookgroep telt 40.000 volgers, haar Facebookpagina nog eens 44.000, Instagram 13.000, Twitter 5.000. Per dag beantwoordt ze 300 berichten. Corona gaf haar zaken nog een extra boost omdat mensen ineens veel meer aandacht aan hun interieur gingen besteden. Afgelopen jaar zag ze haar winkelomzet verdrievoudigen. Dagelijks gaan er zestig, zeventig pakketten de deur uit.

Hippe nagels per ongeluk met gouden muur meeverven

Haar eerste bericht zet Diana gelijk al ’s morgens online. Bijvoorbeeld die ochtend dat de verslaggever langskomt. ‘Ik ben best zenuwachtig', deelt ze met haar volgers. In de loop van de dag volgen meestal nog negen of tien posts.

Haar populairste video - waarop zij versneld afgespeeld laat zien hoe je een muur goud verft - bekeken 500.000 mensen. Zelfs eentje die ze eigenlijk als mislukt beschouwde - omdat ze een kerstbal vasthoudt en in een kleurtje spuit maar per ongeluk ook haar hippe nagels meeverft - bleek een hit. ,,Ik zag zoveel engagement dat ik dacht: ach, laat maar. Ja, zo commercieel ben ik dan wel.”

Lees ook: Netwerkapp Clubhouse is bijzonder populair: zo scoor je er klanten mee

"Als er een schilder onze winkel binnenstapt, spreekt die bijna altijd eerst mijn partner aan. Dat zit zó ingebakken. Ik ben een hobbyvrouw met een kwast"

Diana van Surksum, oprichter MaisonMansion

Van Surksum luistert goed naar wat vrouwen willen

Dat ze het zo goed doet bij vrouwen verbaast haar niet. ,,Ik luister heel goed naar wat ze willen of juist niet. Bijvoorbeeld: 's morgens een tafel restylen, maar 's avonds moet de vaas er wel weer op kunnen. Dat kan. En dat laat ik dan ook zien. Als ik ga verven doe ik dat ook zoals ik er nu uitzie, gewoon in mijn goede kleren en met lippenstift op. Ik ben niet zo'n type in een overall en een zakdoek op het hoofd. Kom zeg, ik wil wel een beetje vrouw blijven.”

Mannen zijn vooral kritisch, merkt ze. ,,Je dringt toch een mannenwereld binnen. Als er een schilder onze winkel binnenstapt, spreekt die bijna altijd eerst mijn partner aan. Dat zit zó ingebakken. Ze zien hem eerder als ‘de directie’, ik ben een hobbyvrouw met een kwast.” Dave, haar partner knikt. Volgens hem is het tegelijk ‘ook wel zo’ dat Diana er ‘iets heel eigens’ inbrengt. ,,Zij heeft meer dan ik aandacht voor details. Zij is van de kleine verfpotjes en op elk verfblik moet per se een papieren stripje, als een soort zegel bij het deksel.”

Tekst gaat verder onder de foto van Diana van Surksum.

Lees ook: Bedrijfsaccount op Instagram: dit is waarom je dat moet willen

'Wie bedenkt er nou ventilatorverf?'

Zij: ,,Het heeft de vorm van een verfdruppel die als het ware over de rand van de pot valt. In de kleur van de verf. Dat staat mooi.” Hij: ,,Maar dat kost allemaal tijd. Die maken we helemaal met de hand.” Zij: ,,Ach, dat is zo gedaan.’’ Hij: ,,Wat ik mooi vind is dat Diana van verven en restylen een belevenis maakt. En dat zien mensen. Wie bedenkt er nou ‘ventilatorverf’ of 'verf op een waterkoker’ en laat ook nog eens zien hoe dat gaat?”

De fysieke winkel in Nunspeet openden ze pas in oktober. En sinds kort hebben ze er een extra (derde) medewerker bij. Want MaisonMansion is nog lang niet klaar of uitgegroeid. ,,We willen Duitsland erbij nemen. Dat is een markt van 80 miljoen mensen.” Dat klusje laat ze over aan haar zoon Calvin (24), de nieuwe MaisonMansion-generatie die in april instapt.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws