Nieuws Marketing

Windenergie zonder landschapsvervuiling met EAZ Wind

Met hun 15 meter hoge windmolen winnen ze populariteit in de noordelijke provincies: EAZ Wind uit Hoogezand. Timo Spijkerboor en Bart Schuitema vertellen RTV Drenthe over het product dat ze met een team van elf jonge ingenieurs maken.

Van onze redactie 18 augustus 2016

EA Zwind

Vier nu oud-studenten van de Universiteit Twente en Saxion Hogeschool in Enschede begonnen zeven jaar geleden met het ontwikkelen van een kleine, rendabele windmolen. Windmolens die met hun subtiele uiterlijk geen protest opleveren van omwonenden. Ondertussen is het team van werktuigbouwkundigen gegroeid tot elf.

Past in het landschap

De 15 meter hoge EAZ-Twaalf-windmolen levert 30.000 kilowattuur per jaar, gaat zeker twintig jaar mee en valt vanwege de subtiele kleuren, hoogte en vormgeving nauwelijks op. Vooral dat laatste is de kracht van EAZ Wind. Teammember Timo Spijkerboer: „Het geeft een heel ander beeld dan de grote windmolens. Onze molens zijn 15 meter hoof en passen goed in het buitengebied en in landelijke gebieden in bijvoorbeeld Drenthe, Groningen en Friesland.”

Regelgeving en bestemmingsplannen

Op dit moment zijn hun windmolens alleen in de provincie Groningen te vinden, maar ze hopen ook snel in Drenthe te leveren. “Helemaal omdat het nu duidelijk is dat het daar ook mag. We moesten een hobbel overwinnen en dat was de regelgeving.” Omdat de molens kleiner zijn dan 20 meter, houdt de provincie zich er niet mee bezig. In Friesland is het nog niet mogelijk, omdat windmolens van deze lengte niet toegestaan zijn in de bestemmingsplannen.

De uiteindelijke toestemming komt van de gemeenten, en daar zit volgens de heren geen probleem. Spijkerboer: „We merken dat het product goed valt bij ambtenaren die het met eigen ogen komen bekijken.”

Foto's: EAZ Wind

Gerelateerde artikelen:Heel hoge molens vangen veel windWindmolens in Deventer hinderen 20 bedrijvenInnovaties: Het gevecht tussen David & Goliath