Nieuws Marketing

WK vrouwen 2019: topdrukte voetbalbedrijf Leoni Blokhuis

Als je iets wil bereiken, dan moet je actie ondernemen. Het is Twentse nuchterheid en een waarheid als een koe. Leoni Blokhuis is er het levende bewijs van. De voetbalfanaat begon ooit als receptioniste bij een fitnessclub en gaat nu met haar FlowSports door het leven als zaakwaarnemer. De buitenwacht gaf haar geen schijn van kans in deze harde wereld, maar met een indrukwekkende portefeuille aan speelsters en coaches bewijst ze het tegendeel. Lees en luister mee.

Robbert Daalder | Foto: Max Thijssen 4 juli 2019

Leoni Blokhuis wk vrouwenvoetbal 2

Denk je aan een zaakwaarnemer in het voetbal, dan denk je aan Mino Raiola, de man die miljoenendeals sluit voor de grootste voetballers ter aarde. Nu het vrouwenvoetbal behoorlijk in de lift zit, ontstaat ook hier een interessante (transfer)markt. Zeker nu het WK in Frankrijk voor de deur staat. Hoewel de twee in persoonlijkheid en handelswijze compleet verschillen, vervult Blokhuis een vergelijkbare rol als die van Raiola, maar dan in de tak van de andere sekse.

Blokhuis maakt droom waar door geloof in eigen kunnen

Blokhuis is een vrouw om in de gaten te houden. Kijk op het Instagram-account van haar bedrijf FlowSports en je ziet haar met Nederlands grootste speelsters als Vivianne Miedema en Shanice van de Sanden achter een vers ondertekend contract zitten. Ze onderhandelt met de grootste Europese clubs of met een wereldmerk als Nike. Het is bijna aan de orde van dag voor de opgewekte Oldenzaalse. En ze voelt zich als een vis in het water. Vooral omdat geloof in eigen kunnen haar heeft gebracht waar ze altijd van droomde.

Lees ook: Zo scoort Exact met Max Verstappen

Raiola als inspiratie voor Blokhuis

,,Ik voel me overigens geen Raiola hoor”, grijnst Blokhuis. ,,Al zou ik wel heel graag eens met hem willen eten. Het is waanzinnig hoe hij al die grote deals uit het vuur sleept. Hij heeft een enorm netwerk en dat inspireert me.”

De charmes van een bestaan als zaakwaarnemer

Persoonlijk contact, netwerken en het commerciële aspect zorgen ervoor dat Blokhuis in 2012 definitief valt voor een bestaan als zaakwaarnemer. In de aanloop naar haar start hoopt ze ergens voet aan de grond te krijgen door te bellen, mailen, bellen en nog eens te mailen. Maar het enige wat ze te horen krijgt is dat men het te druk heeft of dat bedrijven iedere dag al gebeld worden met een dergelijk verzoek tot een gesprek over de mogelijkheden als zaakwaarnemer.

Blokhuis zet door, ondanks magere kans van slagen

De vrouw (die vroeger meerdere posities binnen een fitnessclub bekleedde, vakbeurzen organiseerde en er later als accountmanager achter kwam dat haar hart toch echt bij het voetbal lag) wordt zelfs een keer op basis van haar geslacht afgewezen. ,,Pure discriminatie… Toch had ik uiteindelijk wel een ingang via Rob Groener. Hij is ook zaakwaarnemer en zat vroeger bij mijn vader in de klas. Om die reden mocht ik bij ‘m langskomen. Rob luisterde naar mijn wens en gaf mij 5 procent kans van slagen. Daarmee bedoelde hij natuurlijk dat ik beter iets anders kon gaan doen, maar ik bekeek het positief en wilde zelfs voor die magere 5 procent kans gaan. Ik geloof in het najagen van dromen, zolang je het maar echt wilt.”

Eerste transfer in Nederlands vrouwenvoetbal op naam van Blokhuis

,,Groener wil langzaam maar zeker gaan stoppen met zijn werk en was toen al wat spelers aan het afstoten. Hij belde me op en zei ‘Leoni, ik heb hier een meid die mij is aangereikt, maar ik heb niets met vrouwenvoetbal. Misschien is het iets voor jou’. Het bleek om Sherida Spitse te gaan. Dit was in het voorjaar van 2013 en op 10 december van hetzelfde jaar beklonk ik mijn eerste transfer in het vrouwenvoetbal. Sherida ging van FC Twente naar LSK Kvinner in Noorwegen en dat was bijzonder omdat er een transfersom (naar verluid 25.000 euro, red.) betaald werd. Iets dat nooit eerder was gebeurd in het Nederlandse vrouwenvoetbal.”

Blokhuis en de eerste serieuze stappen met FlowSports

Haar bedrijf FlowSports heeft daarmee de eerste serieuze stappen gezet. Naast Spitse is Blokhuis ook bezig voor een aantal mannelijke spelers. Iets waar ze in 2016 definitief mee stopt. ,,Het is de beste keuze die ik ooit had kunnen maken. Het is onze missie om the difference in women’s football te maken. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar ik denk dat het ons wel lukt om hiermee onderscheidend te zijn. Waar zich dat in uit? Persoonlijk contact. Het is niet zo dat wij alleen maar met onze speelsters in contact staan zodra er contracten moeten worden getekend. Dit gaat verder. We staan ook langs de zijlijn als er prijzen worden gewonnen (recent nog bij Miedema tijdens de Player of the Year Awards in Engeland, red.), we steunen ze in tijden van blessureleed en we praten ook over alledaagse, persoonlijke zaken. Ik heb wel eens gehoord dat dit in het mannenvoetbal wel anders is.”

Lees ook: Zo zet PSV zichzelf in de markt met uitgekiende social media strategie

Zaakwaarnemer verkiest kwaliteit boven kwantiteit

,,Mijn collega Eefje Janus en ik hebben met elkaar afgesproken dat we zo dicht mogelijk bij onszelf blijven. We doen niet mee aan de soms gekke toestanden die ook bij de voetballerij horen. We gaan niet in op aanbiedingen van clubs die ons voor zaken in een duur hotel willen stoppen of op vakantie sturen. Op een eerlijk manier zaken doen, dat voelt goed. We hebben een goed portfolio met 33 speelsters en inmiddels ook een drietal trainers. Joe Montemurro van Arsenal bijvoorbeeld. Maar kwaliteit boven kwantiteit. We tekenen ook heel bewust bepaalde mensen. Zo hebben we drie keepsters: Sari van Veenendaal, Lize Kop en Daphne van Domselaar. Sari is de eerste keepster van Oranje en de andere twee meiden staan te boek als elkaars opvolger. Op die manier spelen wij in op toekomstige ontwikkelingen.”

Blokhuis marktleider met Flowsports

,,Ja, ik ben marktleider op dit gebied”, zegt ze zonder enige twijfel. ,,Wat belangrijk is om in die positie te komen? Je boerenverstand gebruiken. The sky is the limit, zolang je maar overtuigd bent van datgene wat je doet. Niet twijfelen. De partij die tegenover je zit, merkt het direct wanneer je dat wel doet. Doe dingen stap voor stap. Stippel je pad uit en maak gebruik van springplanken. Daar is niets mis mee. Ik heb ook het geluk gehad dat ik telkens de juiste mensen op het juiste moment tegenkwam.”

Blokhuis: 'Prijs voor Freelancer of the Year liever niet nodig gehad'

Het leidde er onder andere toe dat Blokhuis in 2016 de prijs voor Freelancer of the Year won. Een belangrijke gebeurtenis in haar carrière, al kijkt ze er ook met een kritische blik op terug. ,,Het was een hele gave ervaring en het heeft mij en het bedrijf nog beter op de kaart gezet. Misschien heeft het te maken met mijn nuchterheid, maar ergens blijft het bijzonder dat je eerst zo’n prijs moet winnen om voor vol te worden aangezien. Eigenlijk wil ik zo’n prijs helemaal niet nodig hebben om onder de aandacht van NU.nl of RTL Nieuws te komen."

Lees ook: F1 Zandvoort: deze kansen zijn er voor Heineken en de andere sponsoren

Blokhuis van zpp'er naar mkb'er met FlowSports

Als zzp’er veranderen in een mkb’er bijvoorbeeld. Geheel in de trend van haar stormachtige ontwikkeling gaat ook dit de Twentse goed af. Het woord ‘papierwerk’ valt meerdere keren, maar een sta-in-de-weg voor haar ambities is het zeker niet. ,,Ik zag dit als het bedrijf dat volwassen werd. Ik groeide dusdanig hard dat ik deze stap moest nemen. Daarom nam ik Eefje destijds ook aan. Nee, dat proces was niet moeilijk. In het verwerken van de papierwinkel ben ik goed begeleid en ik durf dingen uit handen te geven."

Met FlowSports bijdragen aan de ontwikkeling van vrouwenvoetbal

Het is nodig om te kunnen doen wat ze nu doet. ,,Dit is mijn way of life. Mijn gezinssituatie is erop afgestemd dat ik vaak van huis ben, maar ze weten thuis hoe het werkt en dat is oké. Ik ben enorm gemotiveerd om goede deals voor de meiden te sluiten. Mooie transfers afleveren is supervet. Olympique Lyon is de grootste club ter wereld in het vrouwenvoetbal en daar loopt een speelster van ons rond. Dat is super. We zijn lekker bezig, maar nog zeker niet perfect. Het is precies de reden waarom we onszelf graag nog verder willen ontwikkelen. Net zoals dat we willen bijdragen aan de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal. Iets waar we al hard mee bezig zijn.”

7 tips voor succesvol ondernemen van Leoni Blokhuis

  1. Intrinsieke motivatie brengt je verder dan je denkt
  2. Zet door als je ergens van overtuigd bent. Zelfs als je slechts 5 procent kans hebt
  3. Persoonlijke aandacht voor de klant is key
  4. Handel op een eerlijke manier, daar heb je altijd profijt van
  5. Twijfel niet tijdens het zaken doen. De partij tegenover je merkt dat direct
  6. Stippel je pad naar succes uit en maak rustig gebruik van springplanken
  7. Durf zaken uit handen te geven als je toe bent aan de volgende stap in het groeiproces van je bedrijf

Wij onderscheiden ons met veel persoonlijk contact en zijn er niet alleen zodra er contracten moeten worden getekend.

Leoni Blokhuis