Nieuws Niet te kisten
Tijdens crisis vond uitvaartspreker Karin Bos een oplossing voor kleine uitvaarten
En toen waren daar opeens de coronamaatregelen die ondernemend Nederland volledig op z'n kop zette. En ja. Dat bezorgde onze zzp'ers en mkb'ers soms slapeloze nachten, maar óók volledig nieuwe inzichten. Voor de rubriek 'Niet te kisten' stopten we een flink aantal ondernemers uit dit segment in een grote kist, spraken we ze over de manier waarop zij deze crisis te lijf gaan en legde fotografe Nadja Willems alles vast. In deze laatste aflevering: De uitvaartspreker die nabestaanden een waardevol aandenken biedt.
Karin Bos (links) en haar compagnon Mariska Hardeman.
Niet te kisten is een dagelijkse fotoserie op De Ondernemer. De afgelopen weken zijn de meest uiteenlopende ondernemers gefotografeerd door Nadja Willems, die telkens op een originele manier laten zien wie zij zijn en waar zij voor staan. De foto's zeggen alles over hun ondernemersmentaliteit: coronacrisis of niet, zij laten zich niet kisten.
We hoeven je niet te vertellen dat anticiperen op de dagelijkse ontwikkelingen onlosmakelijk is verbonden met ondernemen. Uitvaartspreker Karin Bos begrijpt dat als geen ander en dat bewijst ze met haar herinneringsboekjes.
Als gevolg van de coronacrisis mochten er nog maar dertig personen bij een uitvaart aanwezig zijn. Dat betekende dat het voor veel mensen onmogelijkheid werd om voor een laatste keer afscheid te nemen van hun overleden naaste. Een boekje vol herinneringen blijkt een waardevol alternatief.
Lees ook: Webdesigner Heister grijpt crisis aan om... keramist te worden
Geen keuze maken tussen vrienden
,,Omdat er opeens veel minder mensen bij een uitvaart mochten zijn, werd het voor de directe nabestaanden lastig om de aanwezigen bij de dienst aan te wijzen”, vertelt Bos, die een verleden als tekstschrijver heeft. ,,Wie kies je wel en wie niet? Er is minder ruimte voor troost. Sommigen kozen ervoor om alleen familie uit te nodigen om maar geen keuze te hoeven maken tussen vrienden. Hoe mooi is het dan als je met een boekje vol herinneringen kunt laten zien dat je hun steun wél ontzettend waardeert?”
Het idee voor zo’n aandenken leefde al langer bij Bos en vormgever Mariska Hardeman. Wegens de volle agenda’s van de ondernemers uit Tienhoven werd het echter nooit concreet. Tot het moment waarop corona hen een zetje gaf. ,,Het is niet zo dat ik het nu minder druk heb, maar we beseffen ons goed dat dit boekje met tekst en foto’s iets extra’s biedt. Zeker in deze tijd.”
"Ik probeer een laagje dieper te komen. Wat heeft iemand voor bijzonders gedaan en wat betekende dat bijvoorbeeld voor zijn of haar omgeving?"
,,Om tot een mooi herinneringsboekje te komen, gebruik ik soms het verhaal dat tijdens de uitvaart werd verteld. Willen we het anders of verder aanvullen, dan ga ik langs bij de nabestaanden of doen we aan videobellen om apart nog een verhaal op te kunnen tekenen."
En dan mikt Bos niet alleen op de feiten over de persoon die centraal staat. ,,Nee, ik probeer een laagje dieper te komen. Wat heeft iemand voor bijzonders gedaan en wat betekende dat bijvoorbeeld voor zijn of haar omgeving?”
Lees ook: 'Het festivalseizoen is over. We kochten een Britse dubbeldekker en gaan rondreizen organiseren'
Rustig kennismaken met herinneringsboekje
Bos en Hardeman hebben inmiddels meerdere exemplaren geproduceerd en zijn niet van plan om het daarbij te laten. Ook niet wanneer we het coronavirus achter ons ligt. ,,Het is gewoon bijzonder om zo’n boekje na een uitvaart te ontvangen. Het is een aandenken aan iemands leven. Nee, het loopt nog geen storm met aanvragen maar dat hoeft ook niet. Het is bovendien niet iets dat je à la minute nodig hebt. Laat mensen maar rustig de tijd nemen om kennis te maken met ons boekje."