Niet-te-kisten

Muziekjuf Marleen geeft niet op en maakt nu kinderfilmpjes

 
beeld deondernemer
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

En toen waren daar opeens de coronamaatregelen die ondernemend Nederland volledig op z'n kop zetten. En ja. Dat bezorgde onze zzp en mkb-ondernemers soms slapeloze nachten, maar óók volledig nieuwe inzichten. Voor de rubriek 'Niet te kisten' stopten we een flink aantal ondernemers uit dit segment in een grote kist, spraken we ze over de manier waarop zij deze crisis te lijf gaan en legde fotografe Nadja Willems alles vast. Vandaag: De muziekjuf die tegenslagen kent maar niet opgeeft.

Lees verder onder de advertentie

Niet te kisten is een nieuwe dagelijkse fotoserie op De Ondernemer. De afgelopen weken zijn de meest uiteenlopende ondernemers gefotografeerd door Nadja Willems, die telkens op een originele manier laten zien wie zij zijn en waar zij voor staan. De foto's zeggen alles over hun ondernemersmentaliteit: coronacrisis of niet, zij laten zich niet kisten.

Zichtbaar blijven als ondernemer. Dat is hoe Marleen Bosch uit Brielle zich tijdens de coronacrisis staande houdt. Als muziekjuf voor de allerkleinsten was ze drie jaar onderweg, besefte ze zich nog maar net dat haar onderneming écht een succes was, maar viel bijna alles weg toen de regering half maart de bekende coronamaatregelen trof.

Waardevolle momenten creëren

Als docent ‘muziek op schoot’ geeft de oprichter van Muziekmuis les aan kinderen tot 4 jaar oud. In een gehuurd lokaal van de kinderdagopvang in de buurt ontvangt ze ouders met hun jonge kinderen. Ze laat ze kennismaken met allerlei instrumenten, zingt liedjes, danst en bezorgt vaders en moeders waardevolle momenten met hun kleintje.

Lees verder onder de advertentie

,,Er is ontzettend veel interactie met het kind”, verzekert Bosch. ,,Het gaat de liedjes en instrumenten steeds meer herkennen. Alle ontwikkelingsgebieden komen in mijn lessen aan bod. Dat vond ik al ontzettend leuk om te zien bij mijn eigen kinderen en daarom besloot ik er mijn werk van te maken.”

Lees ook: 'Het festivalseizoen is over. We kochten een Britse dubbeldekker en gaan rondreizen organiseren'

Thuis met Duplo aan de slag

Totdat het coronavirus in Nederland kwam. ,,Ik heb alle lessen toen direct afgezegd, maar besefte me wel meteen dat ik mijn klanten niet teleur wilde stellen. Ze hadden recht op de lessen waarvoor ze betaald hebben en dus besloot ik video-opnamen te maken. Zo konden ouders thuis alsnog met hun kind aan de slag. Niet met instrumenten, maar bijvoorbeeld met Duploblokjes. Zolang het maar geluid maakt. De interactie was nu alleen wel weg, dus dat was zeker even wennen.”

Lees verder onder de advertentie

Moe van springen en dansen voor de camera

Bosch vertelt dat haar klanten dit in het begin erg leuk vonden, maar dat er achteraf nog slechts een paar waren die haar vroegen om ermee door te gaan. Ze besloot ermee te stoppen. ,,Ik mistte de interactie en ik merkte dat ik het te vermoeiend vond om in mijn eentje te gaan springen en dansen voor een camera. Daarnaast kreeg ik ook geen TOZO van de overheid omdat ik te weinig uren maakte."

,,Gelukkig heb ik nog wat spaargeld en een partner die ook voor een inkomen zorgt. Iets dat niet vanzelfsprekend is, maar mede daardoor heb ik me wel neer kunnen leggen bij de situatie. Hoe moeilijk dat soms ook was.”

Ik denk dat het realistisch is om te denken dat in januari weer écht kan beginnen

Marleen Bosch, oprichter Muziekmuis

Muziekmuis heeft inmiddels alweer een paar lessen kunnen verzorgen, al stuurt Bosch nu vooral aan op de zichtbaarheid van haar naam. ,,Ik maak weer filmpjes, maar gebruik ze nu voor social media. Heel simpel met een decor van gekleurde doeken, knuffels en mijn eigen instrumenten. Het aantal volgers stijgt nog steeds en ik krijg ontzettend leuke reacties. Op die manier blijft mijn naam bij steeds meer mensen hangen. Dat zorgt voor vertrouwen in de toekomst. Ik denk dat het realistisch is om te denken dat in januari weer écht kan beginnen.”

Lees verder onder de advertentie