Nieuws Niet te kisten

Yogalerares Lukkezen komt tot bezinning tijdens coronacrisis

En toen waren daar opeens de coronamaatregelen die ondernemend Nederland volledig op z'n kop zetten. Het betekende voor veel ondernemers nieuwe, dus andere en soms ook noodzakelijke keuzes. In de dagelijkse serie 'Niet te kisten' zetten we die ondernemers in de spotlights. Vandaag: Janna Lukkezen van yogaschool Flowohy.

Robbert Daalder 25 augustus 2020

Niet te kisten is een nieuwe dagelijkse fotoserie op De Ondernemer. De afgelopen weken zijn de meest uiteenlopende ondernemers gefotografeerd door Nadja Willems, die telkens op een originele manier laten zien wie zij zijn en waar zij voor staan. De foto's zeggen alles over hun ondernemersmentaliteit: coronacrisis of niet, zij laten zich niet kisten.

Door de coronacrisis werd Janna Lukkezen als eigenaar van yogaschool Flowohy gedwongen om haar lessen online te geven. Het is iets wat ze normaal gesproken niet zou doen, maar wat nu wel noodzakelijk was. Ze stapte uit haar comfortzone en ontdekte daardoor hoeveel ze van haar werk houdt. ,,Dit is mijn passie en die geef ik niet zomaar op.”

,,Ik ben in 2018 met mijn yogaschool begonnen en was dus eigenlijk nog maar net onderweg toen de crisis daar opeens was. Hoe lang duurt zoiets? Een maandje? Ik wist niet zo goed hoe ik ermee moest omgaan. Dit is natuurlijk een vak waarin je je klanten het liefst face to face instructies geeft. Dat kon opeens niet meer.”

Lees ook: Van het podium naar de voordeur: Lofzangers brengt liefde, lol en licht

Lukkezen, die haar praktijk in De Bilt heeft, vertelt dat ze nooit echt bezig was met de digitale applicaties die voor veel ondernemers een cruciale rol spelen in de coronacrisis. ,,Online lesgeven sprak mij helemaal niet aan. Ik hoopte maar dat deze crisis snel zou overwaaien. Uiteindelijk ben ik Zoom (applicatie voor videobellen, red.) toch maar gaan uitproberen omdat ik zag dat anderen dat ook deden. Voor mijn gevoel moest ik wel iets doen. Dit is mijn passie en die geef ik niet zomaar op.”

Haperend beeld door slechte internetverbinding

,,Het is best lastig om je oefeningen goed in beeld te krijgen. En het werkt natuurlijk ook niet lekker als de internetverbinding even niet goed is en je beeld hapert. Toch ben ik het gewoon gaan doen. Ik heb de deelnemers eerlijk gezegd dat het voor mij ook nieuw was. Uiteindelijk heb ik mijn weg er wel in gevonden. Ik geef verschillende soorten therapie en ik ben erachter gekomen dat het in sommige gevallen zelfs extra fijn is als deelnemers dat vanuit hun eigen huis volgen.”

"Dit alles heeft mij laten zien dat ik creatief genoeg ben om met een oplossing te komen. Juist wanneer de nood hoog is"

Janna Lukkezen, oprichter yogaschool Flowohy

Extra inspannend om in zorginstelling te werken

Wie een tijdje met Lukkezen in gesprek is, komt tot de conclusie dat deze coronacrisis haar aan het denken heeft gezet. Zo is ze naast yogaleraar ook actief als oefentherapeut in zorginstellingen. Daar waar veel mensen zijn overleden aan het virus. ,,Het was daardoor extra inspannend om daar te zijn. Corona komt dat echt dichtbij. In die zin is het ‘fijn’ en veilig dat ik dit werk kon aflossen met lesgeven voor een computerscherm. Ik vond het ook heel prettig toen we van de overheid weer naar buiten mochten om in het park aan de slag te gaan.”

,,Het klinkt misschien wat zweverig, maar deze crisis biedt ruimte voor bezinning. Ik weet nu waar mijn hart ligt. En als er een storm komt, zal ik niet bij de pakken neerzitten. Dit alles heeft mij laten zien dat ik creatief genoeg ben om met een oplossing te komen. Juist wanneer de nood hoog is. Ik denk dat dit typerend is voor ondernemers.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.