Blog Horeca

Dirk Beljaarts (KHN): 'Zegt het kabinet nou eigenlijk, de helft van de horeca mag failliet?'

Maar liefst 45 procent van de horeca is feitelijk technisch failliet. Het kabinet lijkt niet bereid om passende steun te bieden en maatregelen aan te passen zodat horeca-ondernemers rendement kunnen draaien. Dirk Beljaarts, algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) windt er in zijn column voor #nlstartop geen doekjes om.

Dirk Beljaarts (Koninklijke Horeca Nederland) 30 juni 2020

Horeca terrassen coronacrisis open

Enkele dagen geleden heeft Koninklijke Horeca Nederland (KHN) een unieke beslissing genomen om per direct alle gesprekken met het kabinet op te schorten. Deze beslissing is niet snel of makkelijk genomen, maar was uit nood geboren. KHN zit al 135 jaar constructief en coöperatief in de wedstrijd.

In de begindagen van de coronacrisis hebben we goed opgetrokken met het kabinet om de belangen van de horecaondernemers samen te behartigen. KHN zat er positief in en was het kabinet zeer erkentelijk voor de steun, het snelle handelen op bepaalde onderdelen en de wil om er samen uit te komen.

Eenzijdige gesprekken zonder focus op economisch herstel

Met die gedachte en insteek zat KHN ook de afgelopen weken aan tafel. Echter merkten wij dat de gesprekken eenzijdig werden en de focus vooral op restricties en handhaving kwam te liggen in plaats van op het economisch herstel en de opbouw van de sector.

Ons respect voor de bewindslieden is groot, laat daar geen misverstand over bestaan. Maar als elk perspectief voor de sector ontbreekt en na alle wegen bewandeld te hebben die er ook niet komt, rest ons niets anders dan de overleggen te staken. Je zit namelijk aan tafel met de intrinsieke wil om in goed overleg te kijken naar álle mogelijkheden om de sector dit te laten overleven en vooruitgang te boeken

45 procent is technisch failliet

Soms heb ik het gevoel dat veel mensen denken dat nu de horeca haar deuren weer geopend heeft, het weer goed gaat met de sector. Natuurlijk zijn horecaondernemers dolblij dat ze weer open mogen en hun gasten weer kunnen verwelkomen. Maar de schade van drie maanden 0 euro omzet en een verwachte omzet in de komende maanden van misschien dertig procent van de oorspronkelijke, haal je niet zomaar in.

Als we de situatie feitelijk bekijken en naar de kern kijken, dan komen we tot de conclusie dat 45 procent van de horeca feitelijk technisch failliet is. Met andere woorden: als de schuldeisers vandaag alles opeisen, bestaat de helft van de horecazaken niet meer. Door de oplopende schuldenberg van alle uitgestelde betalingen zal zonder échte verbetering, naar onze verwachting de faillissementsgolf eind 2020, begin 2021 komen.

DPG Media doet regelmatig marktonderzoek voor klanten en de eigen media. Bijvoorbeeld naar de intentie van klanten in verschillende branches, waaronder de horeca. De resultaten van het meest recente onderzoek lees je in dit onderzoeksrapport.

Geen perspectief en geen passende steunmaatregelen

Horecaondernemers staan nu voor belangrijke keuzes. Moet ik stoppen met mijn bedrijf? Zal ik dat andere bedrijf wel overnemen of niet? Moet ik wel of niet die NOW2 aanvragen? Want dan kun je moeilijker afschalen met je personeel. Voor al deze horecaondernemers is er (bijna) geen perspectief geboden door het kabinet. We weten niet wat er na 1 augustus gaat gebeuren. Of moet heel Nederland vanwege het reces tot 1 september wachten voor beter nieuws? En dan nog maar te zwijgen over het perspectief voor eigenaren van clubs, discotheken en feestcafés.

Door én geen perspectief te bieden (zoals in sommige landen wel wordt gedaan, hetzij onder voorbehoud) én niet thuis te geven voor passende financiële steunmaatregelen, zeg je eigenlijk tegen de sector dat je accepteert dat de helft failliet gaat.

Lees ook: Ondernemers over versoepelingen: verheugd en kritisch

Kabinet is aan zet

Ik wil absoluut niet dat het beeld ontstaat dat de horeca ondankbaar is. De horeca is enorm dankbaar voor alles wat het kabinet de afgelopen periode heeft bewerkstelligd. De steunmaatregelen zijn snel tot stand gekomen en het virus is door de ingrepen ook daadwerkelijk (verder) onder controle gekomen. Alleen heeft de sector het kabinet als lichtbaken nodig in donkere tijden: een die koers geeft en hoop biedt. Een steun in de rug: we zijn jullie niet vergeten, we helpen jullie er doorheen.

Nu is het kabinet aan zet. Wil het kabinet samen met KHN en alle horecaondernemers van Nederland de sector redden en gedurfde beslissingen nemen?

Dirk Beljaarts is algemeen directeur Koninklijke Horeca Nederland. Dit is zijn tweede expertcolumn voor #nlstartop op De Ondernemer.