Podcast

Driekwart bleef thuis (poll), ondernemers tevreden, maar: '1,5 meter in horeca onmogelijk'

Bijna 400 bezoekers van onze website hebben in de aanloop naar 1 juni via de poll laten weten wat zij gingen doen als restaurants en café’s de deuren én terrassen om 12 uur weer mochten openen. Ga je naar een terras of restaurant? Naar het strand of het water elders? Of blijf je thuis? Driekwart van de deelnemers gaf aan thuis te zullen blijven. En de ondernemers? Blij, maar '1,5 meter is onmogelijk'.

Amstel Boathouse

Amstel Boathouse, 1 juni, middag

Van onze redactie 2 juni 2020

De horeca-ondernemers die wij spraken op 2 juni, the day after, weten wel waarom: angst. ,,Er is zoveel gebeurd in de laatste maanden dat het begrijpelijk is dat niet iedereen meteen die eerste dag met al die 1,5 meter maatregelen op een terras wil gaan zitten. Hoe graag men de horeca ook steunt en z'n favoriete plekje weer wil opzoeken.”

Terras van het Jaar (2019)

We spraken in onze wekelijkse uitzending van De Ondernemer Radio bij New Business Radio (hierboven de hele uitzending te beluisteren) vier horeca-ondernemers die terugkeken op die eerste dag (de uitzending is terug te beluisteren via de podcast). Paul Melis van restaurant De Werf in Veere won vorig jaar samen met zijn broer de onderscheiding voor terras van het jaar. Die verkiezing gaat om begrijpelijke redenen dit jaar niet door, maar de heren Melis hadden wel een eer hoog te houden op die eerste dag. Pim Pronk van Amstel Boathouse heeft van de gedwongen sluiting gebruik gemaakt om zijn terras meer dan te verdubbelen. Dat ging wel ten koste van de parkeerplaatsen.

Gijs Werschkull van restaurant GYS in Utrecht kluste tijdens de sluiting honderden uren met zijn personeel om zijn drie restaurants op te knappen en diverse vernieuwingen door te voeren. Hij staat na die eerste dag nog niet te springen van plezier. En Sytske Oosterhof van eetcafé Nooitgedacht in Harlingen had een reserve crew klaarstaan voor het geval ze extra bediening nodig had – en ook dat team is ingezet.

Lees ook: Corona als reset button: restaurant verandert concept tijdens sluiting

1,5 meter afstand onmogelijk in horeca

Fijn om weer open te zijn. Dat zeggen alle vier de ondernemers. Ze hebben in de week voorafgaand aan 1 juni veel geoefend met hun medewerkers: hoe ontvang je de gasten, hoe leid je ze naar hun tafel, hoe serveer je ze en hoe zorg je ervoor dat iedereen 1,5 meter afstand houdt? Veel gehoord: ,,In de horeca kun je niet overal 1,5 meter afstand houden. Dat is onmogelijk. In de keuken, achter de bar is het onbegonnen werk. Dat wisten we al toen we de maatregelen gingen toepassen.”

Nieuwe reserveringssystemen

De meeste restaurants hadden nieuwe reserveringssystemen in gebruik genomen, waarbij niet alleen de aanvangstijd, maar ook de duur van het verblijf is vastgelegd: twee uur is daarbij gebruikelijk. Die limiet is noodzakelijk wanneer je slechts 30 gasten binnen kunt ontvangen (wat trouwens bij geen enkele restaurant gebeurde, die eerste avond), maar tégen de essentie van de horeca, waarin je je gasten een fijne avond wilt bezorgen en liever niet op de tijd let. Iedereen binnen twee uur de tent uit vraagt ook behoorlijk wat van de keuken, waarin sinds de heropening op een andere manier moet worden gedraaid.

Weinig problemen, veel vragen

Kortom, een eerste dag zonder problemen, maar wel de nodige vragen. Wat als het zoals voorspeld kouder wordt en de terrassen leeg blijven? Hoe kunnen potentiele gasten hun angst overwinnen? En als je tien eventzalen in je pand hebt, ieder met eigen sanitaire voorzieningen en per stuk voldoende ruimte voor 30 man? Mag je dan tien keer dertig gasten ontvangen? De komende weken moet nog een boel duidelijk worden.

Op zoek naar bereik?

Wij hebben voor elke doelgroep een passend pakket. Meer weten, laat je gegevens hieronder achter en je hoort snel van ons.

De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details