Nieuws Horeca
Met een positieve instelling komen ze een heel eind bij De Leemer Hoef
Restaurant De Leemer Hoef in Waalre heeft de laatste maanden zo'n beetje alles omgegooid om op 1 juni - coronaproof - weer gasten te kunnen ontvangen. En dat is gelukt, toen de deuren maandag openden stonden de eerste gasten al te wachten. Hoe de positieve houding van eigenaren en personeel er, gesterkt door flexibiliteit van leveranciers, voor zorgen dat de deuren weer open zijn.

Met schoffel in zijn hand en tranen in de ogen stond Chiel de Bok ruim twee maanden geleden in het perk van zijn horecazaak te rommelen. De ziel en zaligheid die hij twintig jaar lang in feesterij De Leemer Hoef in Waalre heeft gestoken, voelde ineens voor niets. Terwijl hij in de tuin stond te somberen, dacht zijn vrouw Francis van de Molengraft al verder. ,,Het is ongelooflijk hoe positief zij altijd is. Ze is meteen aan de slag gegaan”, zegt De Bok.
Die positieve houding valt direct op, een negatief woord komt er niet snel uit bij Van de Molengraft, ondanks dat er al maanden onduidelijkheid is. De laatste dagen voor de heropening is een aaneenschakeling van belletjes, vragen en geregel. De horeca-zaak staat een kwartier fietsen van het centrum van Eindhoven. En dat biedt vele voordelen in coronatijd. Het grote grasveld naast het normale terras? Mogen ze gewoon gebruiken van de gemeente. Dronken jongeren, die hoef je hier sowieso niet te verwachten. Wel mensen die na een stuk fietsen op het terras willen zitten.
Positieve blik van gasten
En na weken verbouwen is De Leemer Hoef daar nu klaar voor. De tafels en stoelen staan in een nieuwe opstelling klaar - zowel op het terras als in het restaurant - om gasten te ontvangen. Van de Molengraft zocht zelf contact op met de gemeente Waalre en maakte in samenspraak met Koninklijke Horeca Nederland een heuse coronachecklist. De gemeente is akkoord gegaan, het personeel weet precies wat er moet gebeuren. “We hebben een vaste club van personeel, dat heeft zoveel voordelen.”
De eerste dag, die liep zoals iedere eerste zonnige terrasdag. Soms nog wat kijken waar alles ook alweer stond, maar de positieve blik van de gasten en opluchting dat de deuren weer open kunnen maakt een hoop goed. Op wat kleine verbeteringen na werkt het systeem dan ook.
Papieren peper- en zoutstelletjes
Bij binnenkomst leidt een gastheer of -vrouw de gasten naar een van de tafels in het restaurant of op het terras. Daarbij wordt rekening gehouden met het gezelschap. Gezinnen? Die mogen aan één tafel. Kennissen die bij elkaar willen zitten? Dan is er anderhalve meter ruimte aan één tafel. Papieren menukaarten liggen dan al klaar en het peper- en zoutstelletje is vervangen door papieren varianten. En moet een gast naar het toilet? Dan is er een duidelijke looproute: voor de mannen zijn de middelste twee urinoirs gesloten, want: 1,5 meter afstand! Bij de vrouwen is genoeg ruimte. Hoeveel personeel er extra nodig is? Daar zijn we nog druk naar aan het kijken. ‘We zullen extra personeel nodig hebben voor het grotere terras. Je kunt nu als ober toch minder tafels dan normaal in de gaten houden.”
En in de keuken dan? Die is ook uitgebreid, zodat obers en koks elkaar niet in de weg lopen. Er is een kok voor de ‘koude kant’ en een kok voor de ‘warme kant’. Van de Molengraft: ,,We hebben de kaart zo samengesteld dat één kok één maaltijd kan maken en dus één bord aanraakt."
En kan de gast - coronaproof - weer naar huis? ,,We zijn uitgegaan van de strengste maatregelen, dan kan het alleen nog maar versoepelen”, zegt De Bok. Hoe hij en vrouw Francis controleren of gezinnen wel echt gezinnen zijn? Van de Molengraft: ,,Ik kreeg al een reservering binnen van zeven personen, ik heb hen nog eventjes gebeld. Ze bleken echt vijf kinderen te hebben.”
Verder verwacht het horeca-stel met vriendelijkheid heel ver te komen. En voor kinderen is er een speeltuin om uit te razen. ,,Mensen komen hier voor de lol en beseffen inmiddels wel hoe serieus het virus is. Nee, ik heb zeker niet het gevoel dat we hier straks als een soort van politieagent rond moeten lopen”, aldus Van de Molengraft.
Maar is het ook rendabel?
Goed, de opzet is duidelijk. Maar is het ook rendabel? Dat gaat lastig worden. De normale business bestaat uit twee delen: het restaurant en terras aan de ene kant, de feesten en partijen aan de andere kant. En daar stond het goed mee, het hele najaar stond al volgeboekt en nu gaan er alleen maar boekingen vanaf. Van de Molengraft is al weken bezig om boekingen na te bellen en dat blijkt vruchten af te werpen: “Mensen zijn zo blij als je contact met ze opneemt, opgelucht dat ze iets horen, ook als niet direct duidelijk is wat er staat te gebeuren.” Voor de annuleringen worden - haast vanzelfsprekend - geen kosten in rekening gebracht. Waar de gast het wil wordt er verplaatst naar volgend jaar.
De eerste resultaten zijn ‘een beetje dubbel’. Want die eerste maandag, die had al het positieve dat je als restauranteigenaar hoopt: zon, vrolijke mensen en iedereen is ook nog heel flexibel. Alleen is er met de huidige regels nog niet genoeg omzet te draaien om de getallen in het zwart te zetten voor dit jaar. Van de Molengraft zou zichzelf niet zijn als ze niet positief blijft en kijkt naar de oplossing. ‘Die komt er ook sowieso, dat gaan we de komende periode bekijken.’