Nieuws Horeca
Van wijnbar op wielen tot cocktails aan huis: deze ondernemers zijn er klaar voor
Kroegbazen, strandtenthouders, restauranteigenaars: het liefst zouden ze van de daken schreeuwen dat ze weer open zijn. Want wat keken ze uit naar de versoepelingen. Dit is hun verhaal...

Hun bezorgservice beviel zo goed dat Edward Nijhoff (l.) en Daryl Lieuw-On ermee doorgaan. Foto: Rick Arnold
‘Normaal gesproken kan er 2.500 man terecht’
Ook het Amsterdamse Pllek (de extra ‘l’ hoort zo) is sinds begin deze week weer open. ,,En dat voelt fantastisch’’, zegt Sjoerd Steenbeek (58), eigenaar in het AD. Het café-restaurant met bijbehorend stadsstrandje is de afgelopen jaren een populaire plek geworden onder zowel Amsterdammers als toeristen.
Steenbeek schetst het beeld van het nieuwe normaal. ,,Een van onze oplossingen om zoveel mogelijk afstand te bewaren is QR-bestellen. Buiten mogen de gasten zelf bestellen met een app. Binnen kan dat bij ons personeel. Vanaf de tafel wordt er een gepaste afstand bewaard tussen gasten en personeel.’’
Zowel binnen als buiten is er bij Pllek heel veel ruimte. Normaal gesproken kan er 2500 man terecht. Nu mogen binnen maximaal 30 gasten tafelen, buiten zijn dat er 250 (over de hele dag 500), op gepaste afstand. ,,Dat is hier peanuts, want we hebben heel veel ruimte. En ergens is die kleinschaligheid mooi. De sfeer is intiem en gezellig. Ik zeg weleens tegen mijn personeel: het voelt een beetje als onze allereerste zomer in 2012. Toen we nog niet ontdekt waren. Het heeft iets magisch.’’
''We boffen met de locatie: omdat de kerk zo groot is kunnen we prima overweg met de nieuwe regels. En vanaf juli kunnen we ook honderd man kwijt''
‘Het helpt dat wij geen standaardhotel zijn’
BUNK Hotel in Utrecht heeft al een paar weken kunnen wennen aan de 1,5 metersamenleving. Kroegen en restaurants moesten weliswaar dicht, hotels mochten met goedgekeurde voorzorgsmaatregelen de afgelopen weken gasten ontvangen.
BUNK Hotels bouwde twee monumentale kerken in Utrecht en Amsterdam om tot hotel. De Utrechtse vestiging huist in de voormalige Westerkerk en is een hotel, hostel, horecagelegenheid en cultuurfonds in één. Behalve ‘gewone’ hotelkamers heb je er ook zestig pods: capsules met een bed, bekend van Aziatische hostels.
Robin Hagedoorn (49) en zijn personeel maakten zich de afgelopen tijd monter op voor het nieuwe normaal. De bar en het restaurant zijn zo aangepast dat gasten altijd op 1,5 meter afstand van elkaar blijven. In het restaurant zijn afzettafels neergezet, waardoor het bedienend personeel op 1,5 meter afstand van de gasten blijft. De overige openbare ruimtes en terrassen zijn op dezelfde manier ingericht. ,,Voorheen hadden we 150 zitplaatsen in ons restaurant, nu ontvangen we iedere dag dertig gasten. Dat kan heel goed op een verantwoorde manier. We boffen met de locatie: omdat de kerk zo groot is kunnen we prima overweg met de nieuwe regels. En vanaf juli kunnen we ook honderd man kwijt.’’
De hoteleigenaar verwacht deze zomer veel vakantiegangers uit eigen land. ,,Veel mensen gaan niet op vakantie naar het buitenland, maar willen toch even weg.’’
Ondanks de ondernemerspijn beschouwt hij de coronacrisis als winst. ,,Het helpt dat wij geen standaardhotel zijn. Als mensen weer een nachtje weg kunnen, kiezen ze liever voor een bijzondere overnachting. Daar plukken wij de vruchten van.’’
''Ik kan wel zeggen dat we smachtend naar deze week uitkeken. Het is voor iedereen even wennen, maar we mógen tenminste weer''
‘Cocktailservice tot aan de voordeur, inclusief hapjes’
Toen in België de horeca op slot ging, zagen we de bui al hangen’’, vertelt Daryl Lieuw-On (31), medeeigenaar van The Rumah, een cocktailbar in hartje Rotterdam. Hij opende de kleine ‘cocktailkroeg’ in januari van dit jaar, in een prachtig pand aan de Oude Binnenweg. Hij bestiert Rumah (Indonesisch voor ‘thuis’) met Edward Nijhoff (31).
Lieuw-On: ,,Eddie en ik hebben de avond van de persconferentie behoorlijk zitten tobben.’’ Maar op die gelatenheid volgde snel vastberadenheid. De mannen zetten halsoverkop een bezorgservice op touw. Nog geen week na de lockdown brachten ze hun hooggewaardeerde cocktails tot aan huis, inclusief bijpassende hapjes. Dat beviel zo goed, dat de twee er ook nu mee doorgaan. ,,Het is veel te leuk en loopt erg goed. We willen deze zomer ook cateren op coronabestendige bruiloften en feestjes.’’
Waar The Rumah eerst nog vijftig man kwijt kon, zijn dat er nu nog maar tien. Buiten zijn er juist plekken bijgekomen. Op het 1,5 meterterras kunnen vijftien gasten neerstrijken, eerst waren dat er acht. ,,Ik kan wel zeggen dat we smachtend naar deze week uitkeken. Het is voor iedereen even wennen, maar we mógen tenminste weer.’’
''Vóór corona waren we altijd maar in beweging, onze agenda’s puilden uit, we hadden nooit even tijd om af te schakelen''
‘We merkten hoe moe we eigenlijk waren’
Voor de coronacrisis liep het rondreizende Wijntheater van Barbara Verbeek (45) en echtgenoot Barend Havenaar (44) als een trein. Al zeven jaar trekt het ondernemerskoppel door het ganse land, om op festivals en tijdens horecabeurzen wijnpresentaties te geven, compleet met opgedirkte ‘wijnvrouwen’ in een Moulin Rouge-achtige setting.
Toen kwam corona door de Nederlandse poorten gestampt. Prompt viel alles stil, we schrijven 15 maart. Maar Verbeek en Havenaar zijn niet de types die bij de pakken neerzitten. ,,Barend en ik zeiden tegen elkaar: deze periode gaan we gebruiken voor bezinning. Vóór corona waren we altijd maar in beweging, onze agenda’s puilden uit, we hadden nooit even tijd om af te schakelen. Door de strenge maatregelen kwam dat drukke bestaan, ons Wijntheater, tot stilstand. We merkten daardoor hoe moe we eigenlijk waren. Dus grepen we de lockdown aan om uit te rusten.’’
Een beetje ondernemer komt snel op nieuwe ideeën, zo ook Verbeek en Havenaar. De twee kochten tijdens de lockdown een bakbrommer uit 1966 en toverden die om tot een wijn-, champagne- en oesterbar op wielen. ,,Net als voor corona geven we weer wijnpresentaties, maar nu gaan we het met z’n tweeën doen, op kleine corona-proof feestjes en partijen. We hebben er verschrikkelijk veel zin in en het mooie is: zonder de coronacrisis waren we hier waarschijnlijk nooit opgekomen.’’
Lees ook: Cadeaubonnen en opknapbeurt: euforie terug bij wijnbar Het Eigendom