Nieuws Toerisme

Corendon zet toerismebranche op z'n kop: vakantievluchten naar Turkije

Corendon gaat, ondanks het oranje reisadvies vanuit de overheid, weer vliegen naar de populaire bestemmingen Antalya, Bodrum en Dalaman in Turkije. Het ministerie van VWS is op z'n zachtst gezegd 'not amused' over deze actie.

Van onze redactie 26 juni 2020

Laatste update: 28 juni 2020 22:10

Corendon vliegtuig corona

UPDATE 26 juni: Corendon stelde na de 'ongekend felle reactie van het kabinet' in overleg te gaan over de hervatting van de vliegvakanties naar Turkije. Steven van der Heijden vertelde vervolgens zondag in het programma Dit is de Dag op Radio 1 dat Corendon doorgaat met het aanbieden van vliegvakanties naar Turkije en dat Corendon onrechtvaardig wordt behandeld ten opzichte van andere vliegmaatschappijen die wel naar Turkije mogen vliegen.

,,De realiteit is dat in de week nadat wij weer willen gaan vliegen er maar liefst zeventig vluchten rechtstreeks naar Turkije vliegen, waarvan verreweg het grootste gedeelte gewoon vakantievluchten zijn of vluchten van Nederlanders met een Turkse achtergrond die daar op vakantie gaan bij familie".

Op basis van onderzoek onder eigen klanten heeft Corendom vastgesteld dat het overgrote deel van hen graag deze zomer wil afreizen naar Turkije, ondanks het feit dat het Nederlandse reisadvies voor het land nog niet is versoepeld.


Lees ook: ANVR: 'Tegen ons advies in, maar begrip voor Corendon-actie'

De medische voorzieningen in de toeristengebieden in Turkije staan op een hoog niveau en de Nederlandse ziektekostenverzekering is in Turkije geldig, ook in het uiterst onwaarschijnlijke geval dat vakantiegangers besmet zouden raken, stelt Corendon.

Corendon: thuisquarantaine niet nodig, mits...

Zolang er sprake is van een oranje reisadvies, moeten Nederlanders die terugkeren uit Turkije twee weken in thuisquarantaine. Om dit te vermijden, biedt Corendon haar klanten de mogelijkheid om een dag voor vertrek uit Turkije of direct na de terugvlucht een gratis corona pcr-test te ondergaan. Als het virus niet wordt aangetroffen, is thuisquarantaine uiteraard niet nodig.

Lees ook: Atilay Uslu (Corendon): 'Als we eind dit jaar op nul uitkomen geef ik een groot feest'

Ministerie: 'Bewering Corendon thuisquarantaine onverantwoord'

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is verbaasd over de bewering van reisorganisatie Corendon dat iemand bij een negatieve uitslag van een coronatest na terugkomst niet meer in thuisquarantaine hoeft. Wie ondanks het oranje reisadvies met Corendon naar Turkije op vakantie gaat, moet na thuiskomst wel degelijk twee weken in quarantaine. ,,De vervangende coronatest die het bedrijf aanbiedt, geldt niet als een alternatief en is onverantwoord", meldt het ministerie.
,,Wij zijn not amused."

Het kabinet adviseert reizigers die uit een land met een oranje of rood reisadvies komen, zoals Turkije, te allen tijde 'dringend' na terugkomst twee weken in quarantaine te gaan.

Lees ook: Hoe Corendon crashte door corona: ‘We zitten in overlevingsstand’

Op dag dat Corendon haar aanpak over de Turkije-vakantievluchten bekendmaakte, was er ook hun eerste vlucht na de corona-pauze. Die leidde naar van Schiphol naar het Bulgaarse Boergas; zie de foto's (ANP) hieronder.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.