Kennis Onderhandelen

Contract onderhandelingen: voor vaste en tijdelijke contracten

Hoe ga je de contract onderhandelingen in als ondernemer? Of als medewerker? Zowel een vast contract als een tijdelijk contract onderhandelen kan lastig zijn. Tenminste, veel mensen zien er tegenop om het over geld te hebben. Dat is meteen de eerste geruststelling. Houd er rekening mee dat de andere partij het misschien ook lastig vindt. Dus ben je ondernemer en wil je onderhandelen over het contract? Of zoek je als medewerker naar een beter vast of tijdelijk contract? Je bent niet de enige die daar zenuwachtig over is. Het onderhandelen over een contract vraagt om aandacht, om een constructieve opstelling en om een goede aanpak. Daarom delen we een aantal praktische tips. Gebruik die om integratief te onderhandelen, dus met de focus op win-win.

Van onze redactie 21 maart 2022

Contract onderhandeling voeren

Afbeelding ter illustratie. Bron: Shutterstock.

Vast of tijdelijk contract onderhandelen: 7 tips

Ga je van een tijdelijk naar een vast contract? Of wordt het tijd o het over jouw contract voor onbepaalde tijd te hebben? Zowel voor medewerkers als voor ondernemers is het belangrijk om hier goed over te kunnen onderhandelen. We delen 7 tips waarmee het makkelijker wordt om dit goed aan te pakken als het gaat om een loonvoorstel:

  1. Kies het juiste moment

  2. Weet wat een redelijk salaris is

  3. Creëer wisselgeld

  4. Kies voor de lange adem

  5. Weet met wie je onderhandelt

  6. Haak af als dat nodig is

  7. Denk aan een opleiding

1

Kies het juiste moment

De contract onderhandelingen moet je vooral starten op het juiste moment. Dus leren jullie elkaar net kennen? Dan is het waarschijnlijk nog wat te vroeg. Zorg er als ondernemer bijvoorbeeld voor dat de medewerker zich al een beetje thuisvoelt bij jouw bedrijf. En de cultuur leert kennen, om te ontdekken dat er meer is dan een goed contract alleen.

Andersom kun je er als medewerker voor zorgen dat de ondernemer jouw kwaliteit alvast goed kan zien. Misschien kun je met de afspraken en de gesprekken laten doorsijpelen dat je netjes op tijd bent, goed uit je woorden komt en weet wat je wilt. Door daarna pas de daadwerkelijke onderhandelingen over het contract te starten heb je meer kans van slagen.

2

Weet wat een redelijk salaris is

Zowel voor de ondernemer als de medewerker is het belangrijk om goed te weten wat een redelijk salaris is. Natuurlijk ben je vrij om een voorstel te doen, ook als dit heel onredelijk is. Houd er wel rekening mee dat dit niet aanstuurt op een win-win-situatie. Zorg er in plaats daarvan voor dat je een voorstel doet waar de ander zich in ieder geval enigszins in kan vinden. Of zorg ervoor dat je het wéét als de ander een onredelijk voorstel doet.

Tip: zorg ervoor dat je aan de hand van de loonwijzer of andere bronnen weet wat er in de markt ongeveer betaald wordt. Zo voorkom je dat je als ondernemer een veel te laag voorstel doet. Of dat je als medewerker een onrealistisch hoog bedrag vraagt voor het werk dat je zal gaan doen.

3

Creëer wisselgeld

Bij iedere onderhandeling is het prettig om wat wisselgeld achter de hand te hebben. Dus stelt de ander iets voor waar je het niet mee eens bent? Accepteer het en markeer het als wisselgeld. Dan kun je er later op terugkomen om iets terug te krijgen in ruil voor dat eerdere verlies.

4

Kies voor de lange adem

Een contractonderhandeling hoeft niet in 10 minuten afgerond te zijn. En sterker nog, het is niet verplicht om elkaar aan het eind van de sessie de hand te schudden. Het is goed mogelijk om er beiden nog even over na te denken. Of aan te geven dat je zelf meer bedenktijd nodig hebt, en de volgende keer verder te willen praten. Zorg voor een lange adem, om meer kans te maken op een succesvolle onderhandeling.

5

Weet met wie je onderhandelt

Zorg ervoor dat je goed weet met wie je aan tafel zit. Dus bereid je als ondernemer voor door de medewerker te leren kennen. En zorg er als medewerker voor dat je zowel de recruiter of medewerker van het bedrijf kent, net als het bedrijf zelf.

  • Hoe je jezelf positioneert tijdens onderhandelingen? Dat komt aan bod in deze podcastaflevering De Onderhandeltafel, waarin uit de doeken wordt gedaan hoe jij het beste uit je onderhandeling kunt halen. Tekst gaat verder onder de embed.

6

Haak af als dat nodig is

Zorg dat je bereid bent om af te haken als dat nodig is, gewoon tijdens de onderhandeling. Is het contract dat de ander voorstelt echt niet haalbaar? Geef dat aan, en stop op dat moment de onderhandelingen. Geef er wel bij aan dat je bereid bent om verder te praten als er een meer redelijk voorstel op tafel komt.

7

Denk aan een opleiding

Gebruik bijvoorbeeld een opleiding om de contract onderhandelingen te versoepelen. Als ondernemer kun je een opleiding voorstellen, zodat een medewerker zich kan ontwikkelen. Aan de andere kant is het voor de medewerker fijn wisselgeld, op het moment dat het salaris niet zo hoog is als je zou hopen bij een vast of tijdelijk contract.

Contract onderhandelingen

Contract onderhandelingen tussen ondernemers en medewerkers vragen om de focus op een win-win-situatie. Het is belangrijk om je constructief op te stellen als het om het salaris draait.

Dat betekent niet dat je zomaar alles hoeft te accepteren wat de ander voorstelt. Wel zorg je ervoor dat je probeert in te zien hoe de ander een goed voorstel wil doen. Door daarin de goede punten te herkennen en aan te geven wat jij belangrijk vindt kom je samen een stap verder.