Kennis Onderhandelen

Onderhandelen over het salaris van medewerkers

Je wilt als ondernemer onderhandelen over het salaris: hoe pak je dat aan? Medewerkers willen graag een goed salaris ontvangen. Sommigen zullen stevig onderhandelen over het salaris aanbod. Anderen willen gewoon een goed bod, en zullen daarmee zonder tegenspraak akkoord gaan. Dus twijfel je hoe te onderhandelen over het salaris? Of ben je benieuwd hoe ervaren intermediairs dat aanpakken? Wij delen 5 handige tips om het ideale aanbod te doen.

Van onze redactie 6 april 2022

Onderhandeling salaris inkomsten

Onderhandelen over het salaris: doe het ideale aanbod

Om succesvol te onderhandelen over het salaris van medewerkers is het belangrijk om het juiste aanbod te doen:

 • Op het juiste moment
  Breng het aanbod dus op het juiste moment uit, bijvoorbeeld door eerder al eens aan te geven dat je het daar in een gesprek over wilt hebben. Door vooraf te informeren komt het niet als een verrassing.

 • Met een redelijk bedrag
  Gebruik een salariskompas of de Loonwijzer om in te schatten wat een redelijk salaris is voor de functie van de medewerker. Dat voorkomt onrealistische aanbiedingen, van waaruit het lastig onderhandelen is.

 • Inclusief wisselgeld
  Houd alvast wat wisselgeld achter de hand. Zo zorg je er tijdens de onderhandelingen over het salaris met de medewerker voor dat je die toch een goed gevoel kunt geven.

 • Met de lange adem
  Doe tijdens het onderhandelen over het salaris een aanbod, en houd er rekening mee dat de medewerker niet meteen akkoord gaat. Gun de ander tijd om erover na te denken.

 • Voor iemand die je goed kent
  Onderhandel over het salaris met iemand die je goed kent. Verdiep je in de medewerker, bijvoorbeeld in de uitgesproken wens om een opleiding te volgen of in een dynamisch team te werken.

Onderhandelen over het salaris van medewerkers

Je wilt onderhandelen over het salaris van medewerkers en dat goed aanpakken. Houd er rekening mee dat dit anders werkt dan wanneer je onderhandelt over een (lease) auto. In dat geval gaat het om een eenmalige transactie of hoogstens een oppervlakkige samenwerking waarbij jullie elkaar nauwelijks zien.

Met medewerkers heb je een intensieve en (hopelijk) langdurige situatie. Zoek daarom naar win-win, door voor beiden iets te vinden dat wordt gewaardeerd. Soms lukt het om een hoger bedrag aan salaris af te wegen tegen bijvoorbeeld een cursus of opleiding. En kan diegene een extra rol spelen in een commissie of met meer taken? Soms is de verantwoordelijkheid daarvoor en de uitdaging voldoende om de medewerker daarvoor te motiveren.