Kennis Onderhandelen

Onderhandelen over vakantiedagen: hoe doe je dat?

Je wilt als ondernemer of werkgever onderhandelen over de vakantiedagen. Of jouw medewerker geeft aan dat jullie daarover eens moeten praten: hoe pak je dat aan?

De vakantiedagen zijn regelmatig een onderwerp van gesprek. Krijgen medewerkers er wel genoeg en zou je als ondernemer niet meer ruimte moeten geven? Net als bij de vast contract uren of bij een min-max contract is het de moeite waard om daarover te onderhandelen.

Van onze redactie 18 mei 2022

Onderhandelen vakantie dagen

Wensen, mogelijkheden en de anderen

Zorg ervoor dat je voordat je gaat onderhandelen hoort over de wensen van een medewerker. Wat vindt hij of zij belangrijk, en waarom is dat? Koppel dat aan de mogelijkheden die je als werkgever hebt.

Gaat het om méér vakantiedagen, om meer flexibiliteit of om een andere indeling en aanpak daarvoor? Sluit vooraf niet te veel uit, door te accepteren dat er meerdere wegen naar Rome leiden.

Bereid je bovendien voor op het onderhandelen over vakantiedagen. Zorg ervoor dat je bijvoorbeeld weet hoeveel vakantiedagen de anderen hebben, zowel binnen jouw organisatie als erbuiten. En probeer te achterhalen hoe anderen die dagen gebruiken. Misschien ziet het er in de praktijk wel anders uit dan je zou verwachten.

Onderhandelen over vakantiedagen

Vervolgens kun je onderhandelen over de vakantiedagen. Zorg er daarmee voor dat jullie samen bepalen hoe je daarmee om wilt gaan en hoe je ervoor zorgt dat er een win-win ontstaat. Misschien kun je niet het aantal dagen bieden dat de medewerker vraagt, maar lukt het wel om iets flexibeler te zijn. Zoek samen naar een oplossing, door uit te gaan van de beider belangen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws