Kennis Onderhandelen

Over de prijs onderhandelen: voor ondernemers

Je wilt over de prijs onderhandelen, bijvoorbeeld om als ondernemer voordelig te investeren. Hoe pak je dat aan en wat is belangrijk om rekening mee te houden? Hoe je moet onderhandelen over prijs hangt helemaal af van de situatie. En van waar het om gaat, bijvoorbeeld of je eenmalig iets koopt of dat het gaat om een intensief (samenwerkings)contract. Onderhandelen over de prijs is een kwestie van aanpassen.

Van onze redactie 21 maart 2022

Onderhandeling prijs ondernemers

De fuik, de nibble en de salamitactiek

Daarom zijn er verschillende methoden en tactieken, waarvan we er drie uitleggen:

  • De fuik

  • De nibble

  • De salamitactiek

1

De fuik

Stel, je wilt over de prijs onderhandelen en ervoor zorgen dat de ander eigenlijk niet meer terug wil. Dan is het verstandig om diegene eerst veel tijd in jou te laten investeren. Dus vraag je een offerte aan, stel je daar vragen over en laat je het diegene nog een keer op jouw situatie aanpassen?

Er zit veel tijd in voor de verkoper. Die tijd wil diegene er niet voor niets insteken, dus te druk om te verkopen neemt toe. Dat biedt jou de mogelijkheid om scherper over de prijs te onderhandelen. Als je denkt aan (private) lease en moet onderhandelen kan dat een goed idee zijn.

2

De nibble

Een andere tactiek is de nibble, dan probeer je er aan het eind toch nog iets vanaf te praten. Dus stel dat de verkopende partij het helemaal voor je heeft uitgewerkt. En dat je hebt door laten schemeren dat je akkoord wilt gaan.

Dan kun je aan het eind aangeven dat je het wilt doen, maar dat er nog 5 procent van de prijs af moet. De ander zal daar waarschijnlijk niet moeilijk over doen. Als het echt belangrijk was zou diegene er wel eerder over begonnen zijn.

3

De salamitactiek

Ten slotte kun je over de prijs onderhandelen met de salamitactiek. Het betekent dat je stapje voor stapje meer korting probeert te krijgen. Als je er in één keer om zou vragen lijkt het op een flink bedrag, dus gaat de ander niet akkoord.

Maar vraag je af en toe om een kleine concessie? Je zal merken dat de ander er makkelijker in mee gaat. Uiteindelijk bereik je het doel dat je voor ogen hebt, door als het ware de puzzelstukjes bij elkaar te zoeken en die bij elkaar te brengen.

Over de prijs onderhandelen: voor ondernemers

Dus wil je als ondernemer over de prijs onderhandelen? Bedenk je vooraf welke tactiek je daarvoor gaat gebruiken. Aan de hand van die tactiek vraag je extra informatie op, ga je er grotendeels in mee of begin je juist vroeg met een klein beetje korting. Zo kom je naar de prijs-onderhandelingen uiteindelijk uit op het bedrag waarvoor je wilt investeren, inkopen of aankopen.