Nieuws Personeel

Actie thuiszorg FNV: 'Hulp en cliënt moeten gekoppeld blijven'

Met het faillissement van thuiszorgorganisatie TSN in zicht, maakt FNV Zorg en Welzijn zich op voor acties. De inzet: 'hulp en cliënt moeten gekoppeld blijven'. Morgen wordt actie gevoerd in Oost-Gelre, dinsdag in Apeldoorn.

Van onze redactie 16 maart 2016

TSN Ondergang

TSN is nog niet officieel failliet, maar de strijd om de duizenden huishoudelijke hulpen en een veelvoud aan cliënten is al losgebarsten. Gemeenten zijn druk in de weer de cliënten bij de overgebleven aanbieders onder te brengen. De FNV constateert dat het een chaos is en wil gemeenten met acties dwingen zich aan de wet te houden.

Wim van der Hoorn namens FNV Zorg en Welzijn: "In de wet staat dat gemeenten zich maximaal moeten inspannen om koppels intact te houden. De nieuwe organisatie moet de hulpen bovendien tegen dezelfde voorwaarden aannemen." Volgens Van der Hoorn zijn er grote verschillen tussen gemeenten. "Ik hoor dat het in Winterswijk heel goed gaat. In Aalten daarentegen gebeuren rare dingen. Daar horen sommige cliënten dat als ze niet de keuze van de gemeente volgen, ze hun vaste hulp verliezen."

UurtarievenOmdat uurtarieven vast staan, valt door de gemeenten geen geld te verdienen bij de overgang van TSN naar andere aanbieders. Aanbieders zelf daarentegen, proberen volgens Van der Hoorn de kosten te drukken. "Ik zie overal advertenties van aanbieders die personeel werven onder studenten, ze proberen met de inzet van goedkopere krachten, goedkoper uit te zijn." Van de Hoorn vreest dat daardoor de kwaliteit van de zorg in de knel komt. De stakingsactie van morgen vindt plaats bij restaurant De Radstake in Heelweg, aan de Twenteroute. Er worden zo'n 150 mensen verwacht. Cliënten worden op verschillende plekken met hulp en al van huis gehaald voor de actie.

Foto: ANP