Personeel

Online werkvloer nog te vaak onveilig: ‘Meer toezicht en actie van werkgevers nodig’

 
Online grensoverschrijdend gedrag, zoals sexting, cyberpesten en intimidatie, is een groeiend probleem op de werkvloer. Shutterstock | Online grensoverschrijdend gedrag, zoals sexting, cyberpesten en intimidatie, is een groeiend probleem op de werkvloer.
Shutterstock | Online grensoverschrijdend gedrag, zoals sexting, cyberpesten en intimidatie, is een groeiend probleem op de werkvloer.
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

Online grensoverschrijdend gedrag is een groeiend probleem op de werkvloer. Volgens de FNV ervaart 95 procent van de slachtoffers stress, angstklachten of langdurige ziekte. Samen met de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma en presentatrice Sylvana IJsselmuiden roept de vakbond werkgevers op tot verantwoordelijkheid en een veilige online werkplek te creëren.

Lees verder onder de advertentie

De impact van online grensoverschrijdend gedrag zoals sexting, cyberpesten en intimidatie op werknemers is groot. Uit het rapport naar aanleiding van een enquête van FNV blijkt dat 14 procent van de werknemers zich ziek meldt na een incident en 9 procent besluit zelfs van baan te veranderen.

Kitty Jong, vicevoorzitter van de FNV, zegt hierover: ,,De gevolgen voor slachtoffers zijn vaak verstrekkend en de maatschappelijke kosten zijn enorm. Een gemiddelde ziektedag kost 300 euro, en werknemers zijn gemiddeld 53 dagen ziek door psychische klachten. Dat betekent miljoenen aan kosten. Werkgevers hebben de plicht ook de online werkvloer veilig te maken.”

Angst voor repercussies en gebrek aan vertrouwen

De enquête maakt pijnlijk duidelijk dat het toezicht op de online werkvloer tekortschiet. Respondenten geven aan dat er vaak geen sancties of controle is, waardoor een cultuur ontstaat waarin grensoverschrijdend gedrag kan voortbestaan. Kitty Jong stelt: ,,Wat je face-to-face niet doet, kan online ook niet. Dit gedrag moet zichtbaar worden en uit de anonimiteit gehaald worden.”

Lees verder onder de advertentie

Veel werknemers melden incidenten niet uit angst voor repercussies of een gebrek aan vertrouwen in het management. Van de meldingen die wel gedaan worden, krijgt 7 procent te horen dat ze moeten zwijgen. Soms worden slachtoffers zelfs bedreigd met rechtszaken of gevraagd het bedrijf te verlaten.

Een actievere houding van leidinggevenden, meer trainingsprogramma’s en goede nazorg zijn essentieel voor een veilige online werkomgeving

Kitty de Jong, vicevoorzitter FNV

Uit het FNV-onderzoek blijkt een dringende behoefte aan structurele maatregelen. Respondenten pleiten voor duidelijke gedragscodes, sanctiebeleid en toegankelijke vertrouwenspersonen. Kitty Jong benadrukt het belang van actie: ,,Een actievere houding van leidinggevenden, meer trainingsprogramma’s en goede nazorg zijn essentieel om een veilige online werkomgeving te waarborgen.”

Nieuwe norm voor veilige werkplek

Vorig jaar kwamen meerdere bekende Nederlandse vrouwen naar buiten met hun ervaringen als slachtoffer van online grensoverschrijdend gedrag, onder wie burgemeester Sharon Dijksma en presentatrice Sylvana IJsselmuiden.

Lees verder onder de advertentie
Vormen van grensoverschreidend gedrag. FNV | Vormen van grensoverschreidend gedrag.
FNV | Vormen van grensoverschreidend gedrag.

Dijksma pleit voor verandering: ,,Dit soort gedrag kan het werkplezier volledig ondermijnen en veel stress veroorzaken. We moeten ons inzetten voor een nieuwe norm waarbij respect de basis is en grensoverschrijdend gedrag actief wordt aangepakt.” Presentatrice Sylvana IJsselmuiden sluit zich hierbij aan: ,,Iedereen verdient een veilige plek, ook online. Laten we samen zorgen voor een omgeving waarin respect en veiligheid de norm zijn.”

Er is geen verschil tussen de online en offline werkvloer

Kitty de Jong, vicevoorzitter FNV

Veel grensoverschrijdend gedrag lijkt op het eerste gezicht onschuldig en nauwelijks van betekenis, maar de impact op slachtoffers en de organisatiecultuur is vaak groot. Kitty Jong tot slot: ,,Er is geen verschil tussen de online en offline werkvloer. Werkgevers moeten zorgen voor een veilige werkomgeving waar respect altijd centraal staat.”

Lees verder onder de advertentie