„Tachtig uur in de week werken is gewoon niet slim”, zegt Arko in De Ondernemer Live over ondernemers die te veel in hun bedrijf werken. „Soms moet het weleens, maar als je dat structureel doet, is het zeer ongezond. Ook al zijn je klanten heel blij met je, die staan niet aan je graf als je doodgaat. Je kinderen wel, maar die verwaarloos je vervolgens.”
Arko van Brakel is een ervaren ondernemer. Hij richtte meerdere bedrijven op, waaronder het succesvolle EuroNet. In onze radiouitzending praat hij over de ondernemerslessen die hij heeft geleerd. Zo vertelde Arko eerder in de uitzending van De Ondernemer Live hoe hij jarenlang werd ‘bedrogen’ door zijn compagnon Simon. Lees dat bijzondere verhaal over Simon en ‘iets met drugs’ hier.
Die man die zondags het vlees snijdt
Zelf werkte hij in de tijd van EuroNet ook weleens zoveel, maar toen had Arko nog geen kinderen. Hij raadt honderd uur per week werken of veertien uur per dag per definitie echt af. „Dat is heel veel. Als je ook nog wil slapen, naar je werk wil rijden, een boodschapje wil doen, wil eten. En dan stoppen de meeste mensen die honderd uur ook nog in zes dagen, dan heb je nóg meer uur per dag. Dan heb je geen leven meer. Dan ben je die man die zondags het vlees snijdt.”
Lees ook: Arko van Brakel: ‘Steek ons maar aan met die duurzame ideeën en innovaties’
Om dat te voorkomen moet je zorgen dat je op tijd zaken delegeert. „Dat doe je door de juiste mensen om je heen te verzamelen”, adviseert Arko. „Mensen die beter zijn dan jij. Dat is moeilijk en spannend. Soms zullen ze andere dingen doen die jij bedacht hebt, maar dat is niet altijd slechter. Integendeel zelfs. Dat heet loslaten. Wij noemen dat het verschil tussen ‘in control zijn’ en ‘controleren’. Je kunt prima loslaten en vertrouwen op mensen en nog steeds in control zijn, zonder dat je iedereen controleert.”
Hoe pas je dat toe?
„Allerbelangrijkste is dat je zorgt dat mensen de juiste informatie hebben. Dezelfde informatie als de directeur, om maar te kunnen sturen en besluiten te kunnen nemen. Je ziet vaak dat directeuren en managers informatie achterhouden en toch zelfsturing vragen van de mensen. Dat kan dus niet. Je moet radicaal transparant zijn in je informatie. Je moet ook zorgen dat je samen de doelen en de standaarden zet. Je spreekt de regels af waar je je samen aan houdt.”
Ik hoor vaak termen als junior, senior, hoogopgeleid, laagopgeleid, stop daarmee
Arko van Brakel
„Het vraagt heel veel van jou als leider om heel bewust gedrag te vertonen”, zegt Arko over het transparant kunnen zijn. „Om niet alleen de diversiteit en de psychologische veiligheid in je bedrijf op orde te hebben, maar vooral ook te zorgen dat mensen de middelen, de kennis en de instrumenten hebben om die besluiten te kunnen nemen.”
Praat mét mensen
„Heel belangrijk is dat je volwassenen ook echt als volwassenen behandelt. Ik hoor vaak termen als junior, senior, hoogopgeleid, laagopgeleid, stop daarmee. Punt. Iedereen is gelijkwaardig, maar we zijn niet gelijk. Op moment dat je hier al kwalificaties aan gaat hangen, zullen mensen zich al geremd voelen om besluiten te nemen. Je moet zorgen dat je de machtsafstand klein maakt. Dat kan ook door bijvoorbeeld bij iedere managementteam-vergadering één stoeltje vrij te laten voor iemand uit je werkorganisatie om mee te vergaderen. Maakt niet uit wie. De agenda is meestal bepalend voor wie dan wordt afgevaardigd. Dan wordt er niet meer over mensen gepraat, maar mét mensen.”
Verder doet Arko nog een oproep aan elke leider in een organisatie, omdat hij zelf de fout maakte om mensen soms te vroeg af te kappen: „Geef mensen 5, 6 seconden de tijd om hun zin te formuleren en je wordt verrast wat voor ideeën er uit introverte mensen uit je organisatie komen.”
Wil je meer weten over dit onderwerp? Bekijk dan het hele fragment met Arko van Brakel in De Ondernemer Live.