Nieuws Personeel

Jos neemt afscheid van zijn goedlopende zaak in Rijssen: 'Soms moet je gewoon verder'

Hotel-bistro De Beyaardier in Rijssen is verkocht en formeel al gesloten. Maar de zaak gaat deze week nog drie keer een avond open voor een afscheidsdiner.

Van onze redactie 7 december 2016

Jos Kamphuis en kok Fred van Leeuwen Emiel Muijderman

Als een opperheer pronkt brasserie, bistro en hotel De Beyaardier vorstelijk naast de grote kerk op 't Schild in Rijssen. En toch heeft Holtenaar Jos Kamphuis zijn goedlopende horecabedrijf verkocht. "Soms moet je gewoon verder, je op andere dingen richten. Het klinkt misschien hard, maar ik heb er geen moeite mee", vertelt de 60-jarige Kamphuis in een interview met De Twentsche Courant Tubantia. "De Beyaardier was een mooie ervaring."Samen met Fred van Leeuwen, kok en bedrijfsleider vanaf het eerste uur, laat Kamphuis veertien goede jaren achter zich. Het horecaechtpaar Marit Hanken en Peter Deemter uit Kesteren neemt het restaurant en hotel per 1 januari 2017 over.

Koenderink

Ooit was het grote herenhuis Hotel Koenderink, in de volksmond ook wel 'Meneer' genoemd. Het was een stadshotel met een rijke geschiedenis aan grote bruiloften, partijen en veel gasten. Toen de voormalige eigenaar er mee stopte werd het pand opgekocht door aannemers. "En zij hebben het complex onderverdeeld in units", aldus Kamphuis. "Er huisden een lunchroom, kapperszaak, bistro en kledingzaak in. Het hotel is altijd blijven bestaan maar werd apart door iemand gerund."

Goede zet

Kamphuis was destijds op zoek naar een horecazaak en stuitte op Jacob's bistro, naast de Schildkerk. De bistro had te koop gestaan, maar was nét verkocht. Kamphuis, een doorgewinterd horecaman met meerdere zaken in zijn beheer, gaf niet snel op. "Ik heb de mensen gebeld en ze wilden het wel doorverkopen. De bistro was iets te klein naar mijn zin en ik heb de lege ruimte ernaast ook gekocht. Op 31 december 2002 hebben we de overeenkomst getekend. En in 2008 hebben we het hotel overgenomen. Een goede zet, want met het stadshotelletje scoorden we goed."

Proeflokaal

Van Jacob's bistro werd een proeflokaal gemaakt, waar men kon borrelen en zelfs trouwen. "Mijn eerste gedachte was een direct contact met de gasten en koks, dus een open keuken. Dat de kok kan zien wie er binnenkomt." Voor kok Van Leeuwen was dat van minder belang. Het liefst staat hij helemaal niet in de belangstelling. "Ik ben tevreden als de gasten hebben genoten en met een glimlach de deur uit gaan." Voor Van Leeuwen was De Beyaardier eigenlijk ook een 'eigen' bedrijfje. Kamphuis: "Hij is het gezicht van de zaak. Ik was er wel, maar heb ook nog mijn zaken in Holten."

(Geen) plannen

En daar wil Kamphuis zich na december meer op gaan richten, en samen met andere horecabedrijven onder andere het plein de Smidsbelt aanpakken. Van Leeuwen heeft nog geen concrete plannen. "Eerst deze laatste week met afmaken en de zaak opruimen."De Beyaardier sloot zaterdag definitief, zonder al te veel ruchtbaarheid. Toch willen Kamphuis en Van Leeuwen het publiek nog een keertje een afsluiting gunnen. Dat is dan morgen-, vrijdag- en zaterdagavond. Niet een gratis afscheidsavondje, maar een avond waarop mensen een speciaal afscheidsmenu kunnen bestellen. Daarna is het echt voorbij en gaat het over in andere handen.

Foto: Emiel Muijderman