Nieuws Arbeidsmarkt

Uitzendbureau Zoomer Jobs weet generatie Z wél te binden

De jongeren van nú plannen werk om hun vrije tijd heen. Ze willen een baantje wanneer het hén uitkomt. Zie dan als werkgever maar jonge krachten aan je te binden. Mohamed Yahia en Rik Donders leggen uit hoe werknemers met hun uitzendbureau Zoomer Jobs de oplossing.

Simon Rood 12 november 2020

Zoomer

Mohamed Yahia (links) en zijn compagnon Rik Donders hebben Zoomer Jobs opgericht, een uitzendbureau voor de generatie Z, geboren na 1995. Foto: ED/Jean Pierre Reijnen/DCI Media

De generatie Z: opvolgers van de millennials. Wispelturig, zelfbewust en opgegroeid met alles dat online is. De generatie die ook haar eigen werkritme bepaalt en zelf geld verdient als bijvoorbeeld YouTuber of influencer. Het is een hele uitdaging om deze jongeren naar een uitzendbureau te lokken, merkten ze volgens in AD bij Zoomer Jobs.

Lees ook: ABU: 'Uitzendbranche moet drastisch worden opgeschoond'

Zoomer Jobs claimt die wispelturige, zelfbewuste jongeren juist wél te kunnen binden aan bedrijven die staan te springen om handjes. Eerst de naam: om te beginnen noemt het Eindhovense bedrijf zich ‘géén traditioneel uitzendbureau’. „Wel een bedrijf dat personeel levert, inclusief het regelen van roosters en verloning”, vertelt medeoprichter Rik Donders. „We richten ons op de Generatie Z, jongeren die zijn geboren vanaf 1995. Die heten ook wel zoomers.”

Duidelijk. Maar wat maakt dit nieuwe bedrijf nu zo bijzonder? Donders: „Wij horen vaak dat werkgevers moeilijk in contact komen met jongeren. Die mijden de traditionele uitzendbureaus. Want dan denken ze: ja, die geven mij een baantje waar ik niet op zit te wachten, op tijden die mij niet uitkomen.”

'Onze omzet keerde terug en de bedrijven lieten ons weten heel blij te zijn met de jongeren'

Rik Donders, medeoprichter Zoomer Jobs

Zoomer: een schot in de roos

Die app is niet nieuw. Donders ontwikkelde die de afgelopen jaren binnen zijn bedrijf Doen Horeca. Deze uitzender voor de horeca richtte de Eindhovenaar acht jaar geleden op met kompaan Stefan Venix. Inmiddels telt het landelijk vier kantoren, twintig man personeel en zendt het zo’n duizend flexkrachten uit. „Bij grote ketens in de horeca en evenementen. Zoals Van der Valk, NH Hotels en Amsterdam Arena.”

Wacht even: horeca en evenementen liggen toch op hun gat sinds corona? „Klopt, in maart viel alles stil. Onze omzet daalde naar nul.” Na een paar slapeloze nachten kwamen Donders en Venix op een idee. „Wij gingen bedrijven bellen die moeilijk aan werknemers kunnen komen. Tuinders, bloembinderijen, schoonmaakbedrijven, noem maar op.”

Het bleek een schot in de roos. Binnen de kortste keren plukten zo’n beetje alle uitzendkrachten van Horeca Doen aardbeien, poetsten ziekenhuizen of namen coronatesten af. „Onze omzet keerde terug en de bedrijven lieten ons weten heel blij te zijn met de jongeren.”

Zodra de horeca en evenementenbranche weer volledig draaien, zullen veel uitzendkrachten van Horeca Doen daarheen teruggaan, verwacht Donders. Maar voor al die andere bedrijven die jong personeel zoeken, is nu dus Zoomer Jobs opgericht.

'Veel jongeren dreigen werkloos te raken door de coronacrisis. Terwijl werkgevers juist nu zouden moeten investeren in jong talent'

Mohamed Yahia

‘Werkgevers moeten juist nu investeren in jong talent.’

Mohamed Yahia (38) uit Helmond gaat Zoomer Jobs aansturen. Hij is een voetbalmaat én oud-collega van Donders bij detacheringsbureau Brunel. „De afgelopen jaren werkte ik als interim-werver van jong technisch personeel, onder meer voor AAE in Helmond.”

Met die ervaring op zak sluit hij zich aan bij Donders en Venix om een nieuw ‘recruitment center’ voor Zoomer Jobs in Eindhoven op te zetten. Hij heeft vier personeelsleden aangenomen en binnenkort verhuist de onderneming vanuit een benedenverdieping aan de Prins Hendrikstraat naar een groot kantoor in hartje Eindhoven. Daar komt ook het landelijke hoofdkwartier van Horeca Doen en de andere drie kantoren sluiten.

Volgens Yahia vallen een paar dingen mooi samen. „Veel jongeren dreigen werkloos te raken door de coronacrisis. Werkgevers zouden juist nu moeten investeren in jong talent. Daarnaast moeten veel bedrijven arbeiders voor ongeschoold werk steeds verder voorbij Polen zien te vinden. Met alle moeilijkheden en taalbarrières van dien.”

Zoomer Jobs verwacht flinke groei: Donders en Yahia zijn in gesprek met bijvoorbeeld de callcentra en bezorgdiensten van twee supermarktketens.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.