Het is aan het eind van het gesprek als Maarten van Zuijlekom serieus zegt dat ‘de potentie van studenten veel groter is dan bedrijven denken’. ,,Benader ze persoonlijk. Zie studenten niet als één groep. Ondernemingen hebben overigens geen keus, want dit ís de volgende generatie werknemers.”
Het is voor Maarten (22) vandaag niet de collegebank of leren in de UB, maar werken op het kantoortje van uitzendbureau Cliq Talents in Leiden. De derdejaarsstudent geschiedenis – ‘ben al wel vijf jaar bezig’ – aan Universiteit Leiden richtte samen met anderen dit uitzendbureau op, dat anders is dan de traditionele of de moderne op data draaiende uitzenders. ,,Wij plaatsen de juiste studenten bij de bedrijven die bij hen passen. Het is maatwerk.”
Lees ook: Generatie Z ís anders: zo integreer je jong talent binnen je bedrijf
De rode draad door het ontstaan van Cliq is de landelijke honoursvereniging Socrates met zo’n 12.000 leden. Hier komen de meest excellente en ambitieuze studenten uit alle studierichtingen samen. De missie van deze slimme gasten is: turning high potentials into excellent starters. ,,Door ons bestuurswerk hebben we best al wat ervaring die we kunnen toevoegen aan bedrijven”, vertelt Maarten. ,,We solliciteren wel, maar kwamen nergens aan de bak. ‘Nee, voor studenten die parttime aan de slag willen hebben we geen plek’, kregen we dan te horen. De potentie van ons wordt niet genoeg gebruikt en van daaruit zijn we onze onderneming gaan opbouwen. Een investeerder maakte het mogelijk.”
‘Student komt bij het juiste bedrijf’
Cliq bestaat uit twee zogeheten kaartenbakken: studenten en bedrijven. ,,In onze opzet selecteren we de juiste studenten. Het liefst verbreden we zijn of haar cv met een training. Onze werkstudent kan daardoor gelijk aan de slag. We zoeken bij die student het juiste bedrijf. We matchen veel meer vanuit de persoonlijkheid dan vanuit de behoeften bij bedrijven. Het is een uitdaging, omdat we veel klanten moet vinden. We zijn namelijk geen datafabriek”, gaat Maarten onvermoeibaar verder. ,,Het zijn speurtochten naar de juiste bedrijven én studenten om uiteindelijk tot een duurzame match te komen. Het betekent veel bellen met potentiële bedrijven en daar langsgaan om onze aanpak uit te leggen.”
In een krappe arbeidsmarkt moet je Gen Z al in een vroegtijdig stadium aan je binden
Maarten van Zuijlekom Cliq
Het is de generatie Z (Gen Z - geboren tussen 1995 en 2010) die zich steeds nadrukkelijker meldt op de arbeidsmarkt. Zoals Maarten stelt, kunnen ondernemers niet meer om hen heen. Juist in deze krappe arbeidsmarkt moet je Gen Z al in een vroegtijdig stadium aan je zien te binden, stelt Maarten. ,,Met mooie klussen leg je contact met die werkstudenten. We hebben onlangs bij een klant de functie van accountmanager laten uitvoeren door drie studenten. Het vinden van zo’n persoon in deze arbeidsmarkt is heel lastig. Die fulltime functie is uit elkaar getrokken. Het resultaat was beter dan alles in één persoon samen. We denken dat het bedrijfsleven van vacatures naar taken moet gaan. Door studenten in te zetten winnen we tienduizenden fte’s.”
Sinds de start in juni 2021 zijn er circa 80 werkstudenten geplaatst. ,,In het begin mislukte het nog weleens, maar inmiddels loopt ons bedrijfje goed”, zegt Maarten tevreden. ,,Het leuke is dat ons concept steeds meer aanslaat: geen massa, maar vanuit de persoon iets vinden. Onze klanten merken dat dat veel beter werkt.”
Het is een relevante vraag als studenten zich afvragen wat ze met hun leven willen, waar ze blij van worden
Maarten
Ikigai als uitgangspunt voor Gen Z
Voor de oprichters van Cliq vormt Ikigai hun uitgangspunt. Het is een Japans concept waarmee iemand een doel in het leven, of meer concreet: een passende baan met de juiste motivatie kan vinden. Het helpt om een functie te vinden waarbij iemand het beste tot zijn of haar recht komt.
,,De meeste studenten hebben bij afstuderen geen idee wat ze willen worden of naar toe willen gaan”, legt Maarten van Zuijlekom, medeoprichter Cliq, uit. ,,In Nederland geeft momenteel 40 procent van de mensen aan geen voldoening uit werken te halen. Door hier iets aan te doen met een uitdagendere en waardevollere studententijd, professioneel en persoonlijk, bouwen wij aan een mooier Nederland waarin mensen gelukkig van waarde kunnen zijn. Het is een relevante vraag als studenten zich afvragen wat ze met hun leven willen en ontdekken waar ze blij van worden.”
Ikigai wordt gevisualiseerd in een venndiagram in de vorm van een bloem met vier bladeren waarbij elk blad een eigenschap vertegenwoordigt. Het ideaal is om een baan te vinden die aan alle vier de eigenschappen voldoet.
Lees ook: Retaildeskundige Dirk Mulder (ING): ‘Gen Z gaat de winkelstraat redden’