Nieuws Arbeidsvoorwaarden

'Startende ondernemer moet #MeToo-clausule opnemen'

Overname-adviseurs dringen nadrukkelijk aan bij investeerders van startende ondernemingen om een clausule in het contract op te nemen om Metoo-schandalen tegen te gaan.

De Ondernemer 18 maart 2019

Metoo

Dat schrijft het Britse dagblad Financial Times op basis van gesprekken met diverse geldschieters en overname-adviseurs. Financiers in zowel de Verenigde Staten als Europa zijn extra waakzaam na een reeks seksuele wangedragingen bij bedrijven als Google en Uber.

Clausule

De clausule zegt dat er 'geen beschuldigingen, klachten en claims lopen naar aanleiding van seksuele intimidatie door managers of werknemers van het bedrijf, en dat er, voorzover de verkopers weten, ook geen omstandigheden spelen die aanleiding geven voor dergelijke beschuldigingen, klachten en claims'.

Volgens een van de geldschieters, Shing Lo van het Engelse advocatenkantoor Bird & Bird, is de clausule recent zelfs al gebruikt door een Brits bedrijf, gespecialiseerd in de ‘Internet of Things’ technologie, dat geld stak in een eveneens Britse startup. Ook een Europese durfinvesteerder, waarvan de naam evenmin genoemd wordt, maakte onlangs gebruik van de clausule bij een startup in de retailsector.

Jonge mannen

“We vragen bedrijven om te bevestigen dat ze niet bewust zijn van seksuele intimidatie op de werkvloer”, zegt Lo. “Ik zie dat steeds meer gebeuren. Bij veel startups werken immers veel jonge mannen.”

Volgens oprichter Victor Basta van Magister Advisors, een boutique investeringsbank, stond seksuele intimidatie drie jaar geleden niet hoog op de agenda bij veel dealmakers. Dat is inmiddels veranderd: “Tegenwoordig zien we dat investeerders er uitgebreid naar vragen. Het net zo belangrijk als het financiële boekenonderzoek", zegt de zakenbankier tegen Financial Times.