Het is een van de weinige bedrijven die de zogenoemde mental health days (met andere woorden: baaldagen) heeft opgenomen in de arbeidsvoorwaarden. Technologiebedrijf Cube, merkt dat het haar medewerkers goed doet. „Nee, het is geen extra vrije dag”, vertelt Rosan van Oers (38), manager personeel en organisatie van het bedrijf aan Tubantia. „Bij ons kun je zo’n dag opnemen als je je mentaal niet goed voelt. Dan kun je een dag tot rust komen.”
Mental health days uit Australië en Japan
Het fenomeen komt overwaaien uit onder meer Australië en Japan. In die landen is het al een tijdje gebruikelijk dat een werknemer met een fulltime dienstverband recht heeft op meerdere mental health days per jaar. En ook in het westen van Nederland voeren steeds meer bedrijven de baaldagen in. Zo’n dag kan zelfs per direct worden opgenomen, maar liever ruim van tevoren.
We vinden het belangrijk dat ons personeel soms ‘even los komt’ van het werk
Job Keupink
„We hebben hoge verwachtingen van ons personeel. Ze zijn bijna elke dag bezig met het oplossen van complexe softwareproblemen”, zegt Job Keupink (33), directeur van Cube. „Dat is niet makkelijk. Het is intensief en zwaar werk. Daarom willen we ze de ruimte geven om, bijvoorbeeld na de afronding van een groot project, een dagje rust te nemen.”
„Bovendien vinden we het belangrijk dat ons personeel soms ‘even loskomt’ van het werk. Dat doen we niet alleen met twee mental health days. Nee, we hebben elke dag een uur lang lunchpauze. We organiseren borrels en andere activiteiten”, vertelt Keupink. „En we hebben een eigen sportschool in het kantoor. Met personal trainer. Daar kunnen de medewerkers ook gebruik van maken. We vinden het belangrijk om ons personeel wat extraatjes aan te bieden.”
Lees ook: Dit bedrijf groeit en bloeit, maar wil juist niet efficiënter en slimmer werken
Met mental health days onderscheiden op arbeidsmarkt
Verder hoopt Cube zich met deze arbeidsvoorwaarden te onderscheiden op de arbeidsmarkt. „De generatie, de jonge mensen die nu op zoek zijn naar een baan, kijken heel anders naar het leven”, aldus Van Oers. „Ze vinden een goede werk- en privébalans heel belangrijk. Ze zetten zichzelf op de eerste plaats. En daar komt bij dat de keuze in bedrijven reuze is. In die zin zitten ze in een luxe positie. Dan kun je als bedrijf je hakken in het zand zetten, maar je hebt ze wel nodig. En daarom kiezen we ervoor om ook een beetje mee te bewegen.”
Keupink: „We profiteren er als bedrijf ook van. Het ziekteverzuim is namelijk een stuk lager dan voorgaande jaren.”
Wat vindt de arbodienst van mental health days?
Maar hoe kijkt de arbodienst naar het idee om het personeel twee keer per jaar een baaldag op te laten nemen? Yvonne Kersten, directeur vitaliteit van Arbo Unie, vindt het ‘een heel mooi en sympathiek initiatief’. „Maar twee dagen zijn eigenlijk niet voldoende om de gezondheid en vitaliteit van je werknemers structureel te waarborgen”, vertelt ze. „Daar komt meer bij kijken. Het is belangrijk dat werknemers zich ook tijdens het werk kunnen opladen.”
Ze moeten de ruimte krijgen om even te ontspannen. Het is niet goed om onafgebroken aan het werk te zijn
Yvonne Kersten
„Ze moeten de ruimte krijgen om even te ontspannen. Het is niet goed om onafgebroken aan het werk te zijn”, legt Kersten uit. „Die ontspanning kunnen ze krijgen door bijvoorbeeld een rondje te lopen, door een praatje te maken met een collega of door gewoon even uit het raam te staren. Het is belangrijk dat de medewerkers niet compleet uitgeblust zijn na een lange dag werken.”
Kersten benadrukt dat de werkomstandigheden goed moeten zijn. „Dan willen de werknemers vaak ook een stapje meer zetten. Met andere woorden: dan zullen de medewerkers productiever zijn. En daar zo’n mental health day zeker aan bijdragen.”
Lees ook: Peer Swinkels: ‘In een familiebedrijf leer je wat er écht bij ondernemerschap komt kijken’