Nieuws Personeel

Drentse freelancer heeft gemiddeld het laagste uurtarief van Nederland

Uit recent onderzoek van Hoofdkraan.nl blijkt dat freelancers steeds meer moeite hebben het hoofd boven water te houden. In Drenthe wordt het minst verdiend met een uurtarief van 39 euro, terwijl in Utrecht een freelancer gemiddeld 47 euro kost.

Van onze redactie 24 augustus 2016

Freelanceruurtariefzzp

Freelancers vragen in 2016 gemiddeld 43 euro per uur, terwijl dit in 2015 nog 44 euro was, zo blijkt uit onderzoek van Hoofdkraan.nl op basis van ruim 13.500 uitgebrachte offertes. De grootste verliezers zijn de zelfstandigen uit de Management & Organisatorische sector. Zij vragen 16 procent minder dan vorig jaar. Nagenoeg alle branches laten een daling in het uurtarief zien, met uitzondering van de Tekstschrijvers & Vertalers, en de Financieel & Administratieve sector. Zij verdienen respectievelijk 2 procent en 6 procent meer dan vorig jaar.

Drenthe is de goedkoopste provincie Regionaal zijn er duidelijke verschillen gemeten. Vorig jaar waren freelancers in Flevoland nog de goedkoopste van Nederland, nu heeft Drenthe deze oneervolle positie overgenomen. Flevoland maakt daarentegen meteen een sprong in het uurtarief van maar liefst 22 procent. Beneden de rivieren is de tariefdaling het sterkst gemeten, met als sterkste dalers de provincies Zeeland en Noord-Brabant. Zij verliezen respectievelijk 11 procent en 10 procent. Freelancers uit Noord-Holland zijn met een gemiddeld uurtarief van 45 euro de duurste van Nederland. Ze hebben daarmee Noord-Brabant van de koppositie gestoten. Opmerkelijke verschillen binnen Nederland Opvallend is dat voor het maken van bijvoorbeeld een WordPress website freelancers in Noord-Holland gemiddeld 48 euro per uur vragen, terwijl Drentse freelancers hetzelfde werk willen doen voor 30 euro. En vertalers in Overijssel vragen gemiddeld 47 euro per uur, terwijl in Noord-Brabant het uurtarief in deze beroepsgroep op 28 euro ligt. Ook voor een fotograaf ben je goedkoper uit bij de Brabanders. Zij vragen slechts 36 euro per uur, terwijl je in Utrecht 48 euro betaalt. Voor het bouwen van een App word je het goedkoopst geholpen in Flevoland (38 euro per uur), terwijl de Groningers daar 67 euro per uur voor vragen. Gerelateerde artikelen:Tarief van freelancers daalt voor het derde jaar op rij