Het onderzoek van Circula was gericht op goed werkgeverschap, ook onderzocht werden thema’s als bedrijfscultuur, compensatie en de werk-privé balans. Thomas Hesseling van Circula vertelt: ,,De conclusie was dat het welzijn van werknemers wat te wensen overlaat, en dan vooral de ondersteuning van werkgevers op dat gebied kan beter.”
Opvallend is dat 80 procent van de werkgevers aangeeft dat ze de werk-privé balans belangrijk vinden, maar tegelijkertijd is slechts 35 procent ermee bezig om er wat aan te doen
Goed werkgeverschap
Er werd gevraagd aan de werknemer of hij vindt dat je werkgever je moet ondersteunen bij je gezondheid. Bij de mentale gezondheid vond 84 procent van de ondervraagden dat inderdaad en bij de fysieke gezondheid antwoordde 79 procent bevestigend. Op de vraag welke factoren bijdragen aan goed werkgeverschap werd de werk-privé balans het meest genoemd. En deze factor draagt dan ook weer bij aan de mentale gezondheid van medewerkers.
Thomas: ,,Opvallend is dat 80 procent van de werkgevers aangeeft dat ze de werk-privé balans belangrijk vinden, maar tegelijkertijd is slechts 35 procent ermee bezig om er wat aan te doen. Is het de moeite of zijn het de kosten? Dat weten we niet, dat zouden we verder moeten onderzoeken.”
De een wordt blij van een sportschoolabonnement voor zijn fysieke gezondheid, terwijl de ander liever aan zijn mentale gezondheid werkt met Headspace.
Misvattingen over welzijn
Er zijn wat misvattingen over het welzijn van werknemers. Thomas: ,,Er wordt vaak gedacht dat alle werknemers hetzelfde zijn, terwijl ieder individu behoefte heeft aan iets anders. De een kan blij worden van een sportschoolabonnement voor zijn fysieke gezondheid, terwijl de ander liever aan zijn mentale gezondheid werkt met (mediatieapp, red.) Headspace.” Een tweede misvatting is dat werkgevers denken dat er meteen een bedrijfspsycholoog nodig is om aan mentale gezondheid te werken. ,,Er zit heel veel tussen een bedrijfspsycholoog en helemaal niets doen. Je hebt apps als Headspace en Calm waar je op eenvoudige wijze al werknemers kunt helpen. Quick wins daarbij zijn begrip en bewustzijn. Begrip tonen voor medewerkers die stoeien met hun mentale gezondheid en bewustzijn hierover creëren onder medewerkers zelf.”
Lees ook: Waarom investeren in welzijn personeel loont: ‘Maar 30 procent ervaart steun van werkgever’
Werken aan de fysieke en mentale gezondheid levert de ondernemer productiviteit, motivatie en succes op. En aan de andere kant stijgt de retentie onder de werknemers. Thomas: ,,Het kan moeilijk zijn om zo’n onderwerp bespreekbaar te maken, een idee is om een kleinschalig budget beschikbaar te maken voor werknemers dat zij zelf kunnen besteden. De een gaat ervan naar de sportschool, de ander huurt een coach in. Zo kun je proactief het welzijn verbeteren.”