Nieuws Leiderschap

Waarom Jeff Bezos zijn personeel 5500 dollar aanbiedt om ontslag te nemen

Amazon-CEO Jeff Bezos biedt zijn voltijdse werknemers elk jaar 5.500 dollar (4.700 euro) aan om ontslag te nemen. Wie op het aanbod ingaat mag nooit meer een job bij Amazon aannemen. Op die manier wil Bezos de loyaliteit van zijn werknemers testen. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Het Laatste Nieuws | Foto: ANP 25 mei 2018

Jeff Bezos Amazon CEO ontslag

Amazon stelt in 75 centra in de VS en Canada meer dan 125.000 mensen voltijds te werk. Al die werknemers krijgen van Bezos elk jaar hetzelfde aanbod: 5.500 dollar om ontslag te nemen en nooit meer bij Amazon te werken.

Duwtje in de rug

Een fortuin kan je 5.500 dollar misschien niet noemen, maar het bedrag kan voor veel mensen een broodnodig duwtje in de rug zijn. Toch wil Bezos helemaal niet dat iemand zijn aanbod aanvaardt. De onderwerpregel van de e-mail met het bod luidt namelijk “Aanvaard dit aanbod alstublieft niet”.

Lees ook: Dit zijn de 3 gouden vergadertechnieken van Amazon-baas Jeff Bezos

Nadenken

“We hopen dat ze het aanbod niet aanvaarden, want we willen dat ze blijven”, legt Bezos uit. “We willen dat de mensen even tijd nemen om na te denken over wat ze echt willen. Wanneer een werknemer tegen zijn zin ergens lang blijft, is dat op de lange termijn funest voor hem en voor het bedrijf.”

Zappos

Bezos heeft het concept niet uitgevonden. Schoenenbedrijf Zappos, dat Amazon in 2009 overnam, bood medewerkers 1.000 dollar aan om ontslag te nemen. Bezos nam het principe over voor Amazon, maar krikte het bedrag wel wat op. Op die manier filtert hij de ongemotiveerde werknemers uit het bedrijf.

Michael Burchell, schrijver en expert in werkcultuur, denkt dat het concept werknemers niet harder zal doen werken. “Maar het kan wel een soort van toewijding in de hand werken”, vertelt hij aan CNBC.

We willen dat de mensen even tijd nemen om na te denken over wat ze echt willen

Jeff Bezos, Amazon