Nieuws Leiderschap

Raymon Pouwels (GO Sharing) in prestigieuze lijst Forbes ‘30 Under 30’: ‘Precies wat we willen bereiken’

Hij is pas 28, maar staat al enkele jaren aan het roer van het succesvolle deelvervoerplatform GO Sharing: Raymon Pouwels. Dat zagen ze aan de overkant van de oceaan ook. Deze week werd hij opgenomen in de lijst van zakenblad Forbes van de dertig meest invloedrijke personen onder de dertig jaar.

Jonathan van Noord 6 mei 2022

Raymon Pouwels Go Sharing

Raymon Pouwels van deelvervoerplatform GO Sharing. Foto: Photo Republic/Bibi Neuray

Anderhalve maand geleden kreeg Pouwels voor het eerst een mailtje van Forbes. Hij was een potentiële kandidaat voor de Europese lijst van de ‘30 Under 30’ en het zakenblad wilde graag weten hóé succesvol zijn bedrijf was en wat hij zoal al had bereikt. Toen was het een hele tijd stil. Tot deze week, toen hij de avond voor de bekendmaking een mailtje kreeg dat hij op de lijst stond. In de categorie Social Impact.

,,Dat vind ik het allermooist: social impact, dat is precies hetgeen wat we met ons bedrijf willen bereiken,” steekt Pouwels van wal. ,,We zijn nog geen drie jaar onderweg en worden nu al erkend door Forbes. Een milestone.”

Driedaags feest in Tel Aviv

Naast de notering op de lijst is Pouwels door het zakenblad uitgenodigd voor een driedaags feest in Tel Aviv met alle andere genomineerden. ,,Ik ben nooit zo van netwerken op evenementen, maar ik denk dat dit wel een feestje is dat je je hele leven zal bijblijven.”

In september 2019 startte Pouwels met het deelvervoerbedrijf. Nog geen drie jaar later werken er driehonderd medewerkers, is GO Sharing actief in zes landen en telt de deelvervoerder 1,5 miljoen gebruikers.

“Wij kijken waar het echte probleem zit en dat is in de kleinere steden en de regio eromheen”

Onderscheiden met breed aanbod

Wat GO Sharing onderscheidt van andere deelvervoerders zoals Felyx en Check, is volgens Pouwels de mogelijkheid voor klanten om naast een deelscooter ook een -fiets of -auto te nemen, maar vooral ook het brede aanbod.

,,Vanaf het begin hebben wij gezegd dat de grote steden geweldig zijn, maar daar kan een consument ook een Uber bestellen of goed openbaar vervoer nemen. Wij kijken waar het echte probleem zit en dat is in de kleinere steden en de regio eromheen. We hebben het afgelopen jaar veertig nieuwe steden geopend, waarvan heel veel juist die kleinere steden zijn. Dat werkt geweldig, de behoefte is daar veel groter.”

Volgens Pouwels is de goedkope e-bike bestemd voor het stadscentrum en de deelscooter voor de regio om zo een alternatief te zijn voor korte autoritjes. De deelauto is geschikt voor reizen tussen grote steden.

Lees ook: Deelvervoer als oplossing voor jouw bedrijf? Go Sharing-ceo Raymon Pouwels legt uit waarom

Grootste ter wereld met deelscooters

Pouwels’ doel voor de komende tweeënhalf jaar is om 100.000 elektrische voertuigen van GO Sharing op de weg te hebben. ,,Om je een idee te geven, we zitten nu op 15.000. Er moet nog behoorlijk wat groei komen, hoewel we met de deelscooters nu al de grootste ter wereld zijn.”

Wat een mogelijke groei in de weg kan staan, is de helmplicht die onlangs is uitgesteld van 1 juli van dit jaar tot 1 januari 2023. ,,Het kost extreem veel om alles om te bouwen. Daarnaast denk ik dat het lastiger wordt om het grote publiek warm te krijgen voor deelmobiliteit als je meer hobbels op de weg maakt.”

Een rol in de mobiliteitstransitie ziet Pouwels voor de gemeenten. Hij wil samen om tafel om te kijken hoe de infrastructuur kan worden aangepast. ,, Alle gemeenten geloven in deelmobiliteit en willen verduurzamen. Maar de vraag is: hoe? De hele stad is nu nog ingericht op het rijden en parkeren van auto’s. Terwijl dat hele dure grond is. Met onze data kunnen we gemeenten helpen door aan te geven waar veel gebruik wordt gemaakt van deelmobiliteit. Met die kennis moeten we de stad vervolgens aanpassen aan de moderne tijd.”

Lees ook: Go Sharing goes Istanbul: scale-up plaatst 300 deelscooters

Aanbod deelvervoer afstemmen op behoefte

Veelgehoorde kritiek is dat de deelscooters kriskras door de stad worden ‘geparkeerd’ en voor sommigen een doorn in het oog zijn, wuift Pouwels weg. ,,Als we met honderden voertuigen een stad betreden, komen er natuurlijk reacties op. Maar door het belonen van goed gedrag en verder ontwikkelen van software halen we veel overlast weg."

,,Wanneer je in een stad begint, moet je goed afspreken wat de behoefte is en welk aanbod daarbij nodig is. Die twee moeten in evenwicht zijn. In Rotterdam zie je dat bijvoorbeeld mooi. Daar zijn we ieder jaar gegroeid, maar ondanks de groei is het aantal meldingen afgenomen.”

Honderd open vacatures

De problemen van deze tijd waar elke ondernemer tegenaan loopt, zijn ook Pouwels niet vreemd. ,,Goed personeel vinden en behouden is altijd moeilijk. We hebben op dit moment honderd vacatures openstaan. Maar bij ons kun je groeien als je de kansen pakt. Er werkt iemand bij ons die gestart is als powerranger om accu’s op te laden en te vervangen. Hij stuurt nu heel Brabant aan met vijftig mensen onder zich. In ons team is de gemiddelde leeftijd 27 en alle lagen bovenaan zijn nog niet bezet. Mensen kunnen bij ons dus snel carrière maken.”

“Wij kunnen nu bestellen en over zestig dagen met de voertuigen rijden. Dat is uniek in een markt die zo hard groeit”

Leveranciers kunnen altijd leveren

Voor Pouwels is logistiek een van zijn grootste uitdagingen. ,,Het is lastig en zeker niet goedkoper geworden met de huidige containerprijzen. Maar wat wij met leveranciers hebben afgesproken, is dat we heel veel productverbeteringen doorvoeren. Daarvoor hebben we een speciaal Research & Development-centrum opgericht. Hoewel dat niet logisch klinkt, geven zij alle verbeteringen door aan de fabrikant."

,,Wij krijgen daardoor exclusiviteit in bepaalde landen en de leveranciers zorgen ervoor dat ze altijd kunnen leveren. Wij kunnen dus nu bestellen en over zestig dagen met deze voertuigen rijden. Dat is uniek in een markt die zo hard groeit. Ik ken bedrijven die soms negen maanden wachten maar wel alles gefinancierd hebben.”

Lees ook: Volgende primeur GO Sharing: deelplatform komt met elektrische auto's

Bomen planten om drempel te verlagen

Komende maand start GO Sharing met een nieuw project. ,,Heel veel mensen zeggen dat ze duurzamer willen zijn, maar vinden het lastig om dat concreet te maken. Dus wat doen wij? Voor elke tiende rit die een gebruiker bij ons maakt, planten wij een boom. Dat betekent dat we in de komende twaalf maanden meer dan een miljoen bomen gaan planten.”

Nu hij de Forbes-lijst kan afvinken, liggen andere lijstjes natuurlijk in het verschiet. Mikt Pouwels nu op een notering in de Quote 500 of zelfs de Fortune 500? ,,Natuurlijk zijn die lijstjes leuk voor mij, maar het mooie aan deze lijst is dat-ie gaat om de impact die je met je bedrijf maakt. Bedenk ook dat we in tijden van corona nog nooit een groot feest hebben kunnen vieren voor wat we hebben bereikt. Dat gaan we dus even goed inhalen."

Drie Nederlanders in Forbes ‘30 Under 30’

Naast Raymon Pouwels zijn er nog twee Nederlanders dit jaar terug te vinden in de Forbes ‘30 Under 30’. Charlotte and Fleur Melkert zijn met hun bedrijf Equalture eveneens terug te vinden in de lijst. Equalture helpt bedrijven de geschiktheid van een kandidaat te toetsten door gebruik te maken van algoritmes en daardoor staan de zussen in de categorie Technology.

Sinds 2011 lanceert zakenblad Forbes jaarlijks een lijst van de succesvolste jonge ondernemers en wereldverbeteraars. Er is een speciale lijst van zeshonderd Amerikanen, maar sinds 2016 komen ook driehonderd Aziaten en Europeanen in aanmerking.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws