Nieuws Personeel

Personeelstekort? Junior bedacht een oplossing: hij gooit de tafels eruit wordt een bezorgrestaurant

Veel restaurants kampen met een personeelstekort. De handdoek dan maar in de ring gooien? Dat vindt Junior Brandenburg, eigenaar van restaurant El Rey in Woerden, een slecht idee. Hij bedacht een oplossing.

Alissa Verwoerd (AD) 8 maart 2023

Junior brandenburg el rey personeelstekort

Junior Brandenburg, eigenaar van El Rey, doopt zijn restaurant om tot bezorgrestaurant. Foto: Rianne den Balvert.

,,We worden vanaf 12 maart een bezorgrestaurant!”, vertelt hij opgewekt. ,,Daarmee kan ik mensen blij blijven maken met lekker eten. Maar zijn mijn energielasten tegelijkertijd een stuk lager en heb ik minder personeel nodig.”

Brandenburg heeft ontzettend veel zin in de nieuwe uitdaging. Het dichtgooien van zijn restaurant voelt niet verdrietig of als een grote domper. ,,Maar... eerlijk is eerlijk. Met zo’n beslissing moet je niet over een nacht ijs gaan. El Rey is toch een beetje m’n kindje”, vertelt de Woerdenaar over zijn restaurant met Spaanse, Caribische en Zuid-Amerikaanse keuken.

Steeds meer focus op bezorgen

Toch moést Brandenburg iets doen, naar eigen zeggen. ,,Dat kwartje viel voor mij in september. Ik moest toen 6000 euro aan energiekosten per maand gaan betalen. Dat was de druppel”, aldus de restauranteigenaar, die zijn zaak de afgelopen tijd slechts vier dagen per week open had door een tekort aan personeel.

Vanaf volgende week gaat Brandenburg zes dagen per week bezorgen. En daarmee is hij lang niet de enige. Cijfers wijzen uit dat steeds meer horecaondernemers in Woerden zich focussen op catering en bezorging. Volgens de Kamer van Koophandel zijn er op dit moment 65 bedrijven die aan eventcatering en de bezorging van maaltijden doen. Een jaar geleden waren dit er 46. Daarmee nam het aantal catering/bezorgrestaurants in Woerden in een jaar met 41 procent toe, terwijl dit landelijk gezien slechts 26 procent was. Tegelijkertijd nam het aantal reguliere restaurants in Woerden afgelopen jaar licht af. Vorig jaar telde de gemeente 59 restaurants, nu zijn dat er nog 56.

Lees ook: Personeelstekort doodsteek Michelin restaurant Tilia: Deuren sluiten definitief

Vooral besparen op bediening en energie

Voor Junior Brandenburg was de keuze uiteindelijk vrij simpel. ,,We verhuizen naar een zogenoemde Dark Kitchen op Middelland. Daar hebben we een grote keuken die volledig is ingericht op bezorgen. Als bezorgrestaurant heb ik straks drie keer minder personeel nodig dan als ‘gewoon’ restaurant. In de keuken staan evenveel mensen, maar we besparen vooral op de bediening. Normaal gesproken komen we zo’n twaalf keer langs op een avond per tafel. Als bezorgrestaurant hoef je alleen een keer de telefoon op te nemen en heen en weer te rijden.”

En ook op de energiekosten kan Brandenburg met zijn nieuwe concept flink gaan besparen. ,,Ik ga uit van een halvering. Een restaurant moet je lekker warm maken voor je gasten, dat hoeft straks niet meer.”

Lees ook: Personeelstekort? Deze horeca-ondernemer zet robots in

Minder contact met de klant

Brandenburg begrijpt wel waarom veel ondernemers een bezorgrestaurant beginnen. ,,Zelf ben ik tijdens corona begonnen met bezorgen. Dat liep als een tierelier. Mensen konden niet uit eten en wilden het thuis gezellig maken. Dat laatste geldt voor veel mensen nog steeds. Eten bestellen is een steady blijvertje.”

De werkzaamheden voor Brandenburg en zijn personeel gaan vanaf volgende week flink veranderen. ,,Maar iedereen kan en wil gelukkig blijven”, vertelt hij. ,,Ik ga natuurlijk wel de interactie met gasten missen, maar dit komt wel weer op een andere manier terug.’’

Brandenburg legt uit: ,,Ik stap zelf ook regelmatig op de fiets en bezorg dan de maaltijden. Mensen reageren vaak positief verrast dat ik het ben die aanbelt. Dat is natuurlijk leuk om te horen. Het jammere aan bezorgen is dat je het eten op een leuke en enthousiaste manier kan afleveren, maar niet kan vragen hoe het heeft gesmaakt. Gelukkig geven veel mensen die terugkoppeling wel weer via online reviews”, aldus Brandenburg. ,,Daarnaast blijven we ook de catering verzorgen op evenementen. Dus ik blijf genoeg klanten zien.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws