Nieuws Salaris

Nieuwe EU-regels minimumloon: werkgevers zullen meer moet betalen

Werkgevers moeten hun personeel in de onderste salarisschalen meer salaris gaan betalen. De EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben afgesproken hun minimumloon tegen het licht te houden. Het betekent voor Nederland een stijging van zeker 40 procent. Hans Biesheuvel van ONL vindt het een zorgwekkende ontwikkeling. ,,Alles voor de mkb’er komt ineens samen."

Van onze redactie 7 juni 2022

Laatste update: 7 juni 2022 22:00

Minimumloon omhoog als gevolg EU wetgeving

UPDATE - Minister Van Gennip: minimumloon hoeft niet naar 14 euro

Het kabinet is tevreden met de nieuwe regels voor het minimumloon in de Europese Unie, maar benadrukt dat Nederland zelf over de hoogte daarvan blijft gaan. Het dinsdag gesloten EU-akkoord verplicht niet om het te verhogen naar 14 euro, zoals onder meer de FNV vraagt, zegt minister Karien van Gennip van Sociale Zaken. Lees er meer over in dit artikel.

EU-landen moeten voortaan nagaan of het minimumloon niet achterblijft bij de gemiddelde lonen. Het minimum moet iedere twee jaar bij de tijd worden gebracht, hebben de EU-lidstaten en het Europees Parlement afgesproken. De 'fatsoensnorm' waar hun principeakkoord naar verwijst ligt een stuk hoger dan die in Nederland en veel andere landen. EU-landen gaan zelf over de hoogte van het minimumloon en dat loopt nogal uiteen.

Nu de stookkosten stijgen en de boodschappen duurder worden, hebben ook veel werkenden moeite om rond te komen. Onder andere Nederland heeft een verhoging aangekondigd en Duitsland deed dat onlangs al.

Lees ook: Kabinet: meer belasting voor bedrijven, begrotingstekort naar 3,4 procent

Maar uit het principeakkoord dat onderhandelaars van het Europees Parlement en van de regeringen van de EU-landen hebben bereikt, vloeit voort dat het nog een stuk hoger moet, zegt Europarlementariër Agnes Jongerius. De PvdA'er vertegenwoordigde het parlement bij het overleg. Ze spreekt van "een duidelijk signaal dat we in Nederland moeten verhogen naar 14 euro", omdat het minimumloon minstens de helft van het gemiddelde brutoloon en 60 procent van het mediaan brutoloon zou moeten bedragen.

Jongerius is dan ook tevreden met het akkoord. ,,Deze Europese wet geeft een ‘push-up’ aan de lonen in Nederland en in heel Europa”, schrijft ze op haar persoonlijke blog. ,,De thuishulpen, de magazijnmedewerkers en de postbezorgers verdienen snel een eerlijker minimumloon.”

Werknemer krijgt sterkere positie bij cao-onderhandelingen

Het akkoord versterkt volgens Jongerius ook de rol van werknemers bij cao-onderhandelingen. Nederland zou bijvoorbeeld een actieplan moeten opstellen om voor elkaar te krijgen dat er meer werknemers onder een cao gaan vallen. ,,Samen sta je sterker. En een cao met goede arbeidsvoorwaarden is de beste manier om armoede onder werkenden tegen te gaan. Daarom is het zo belangrijk dat we werknemers steunen die willen samenwerken. Dit is echt een trendbreuk met het Europa van vlak na de bankencrisis, we duwen de lonen vanaf nu omhoog!”

"Werkgevers hebben al te maken met hoge inflatie en energieprijzen en door tekort aan personeel gaan de salarissen al omhoog"

Hans Biesheuvel van ONL

Minder gelukkig is de achterban van ONL. Voorman Hans Biesheuvel gunt iedereen een beter loon, ‘maar het moet wel betaald worden’. ,,Het komt op een moment dat er zoveel aan het veranderen is voor werkgevers. Ze hebben last van stijgende inflatie en energieprijzen, de supply chain is nog steeds niet op orde en door het tekort aan personeel zie je de salarissen al stijgen. Er is al een loon- prijsspiraal gaande.”

Biesheuvel: 'Politiek pak de wig eens aan'

In het verlengde steekt het Biesheuvel dat de ‘wig’ in Nederland nog steeds groot is. De wig is het verschil tussen de loonkosten voor een werkgever en het nettoloon dat de werknemer ontvangt. Doordat deze hoog is, heeft dat een ongunstige invloed op het arbeidsaanbod vanwege het drukkende effect op het nettoloon. ,,Na jaren discussiëren heeft nog geen politieke partij het lef gehad hier wat aan te doen. Wat wij willen is dat de lasten van werkgevers minder worden en dat werknemers meer salaris overhouden. Het ontbreekt aan politieke wil om de lasten op arbeid aan te pakken. Ze zijn vooral druk met zichzelf.”

Gisteren kwam er een onderzoek naar buiten van accountantsorganisatie SRA onder zevenduizend mkb-bedrijven met een totale omzet van 15,3 miljard euro. Het blijkt dat zij over 2021 goed hebben gepresteerd, mede dankzij de coronasteun van de overheid. Volgens SRA stegen niet alleen de omzet en de winst stegen, ook de vermogenspositie en de kredietwaardigheid staan op grote hoogte.

Zorgen over het moeilijk krijgen van financiering

ONL-voorman Hans Biesheuvel heeft kennisgenomen van het onderzoek, maar plaats een ferme kantening. ,,De grote mkb-bedrijven hebben het inderdaad goed gedaan, maar alles beneden een omzet van 1 miljoen euro is het tegenovergestelde gebeurd, daar liepen de winsten terug. De balansen van deze kleine bedrijven zijn zeker niet versterkt.”

Bestuurslid van SRA Harry Marissen meldt in het begeleidende persbericht dat het mkb voor grote uitdagingen staat als het opvangen van de sterk gestegen energieprijzen, personeelstekorten en de koopkrachtdaling. ,,En dat terwijl het mkb steeds moeilijker aan financiering kan komen, dat vind ik een zorgwekkende ontwikkeling. Bedrijven moeten zich wapenen voor de toekomst en blijven innoveren en investeren, ook in de energietransitie.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws