Nieuws Personeel

Hoe kom je aan horecapersoneel? Enschedees eetcafé bindt met gratis rijbewijs personeel aan zich

Het Enschedese eetcafé Bij Flip bedacht een wel heel bijzondere actie. Als je bij hen komt werken, betalen zij je rijbewijs. Horecaondernemer Tom Kuijpers hoopt zo op te vallen tussen de andere ondernemers die ook op zoek zijn naar personeel.

Roxanne van Norde (AD) 15 oktober 2021

Horecaondernemer Tom Kuijpers

Tom Kuijpers: ,,We nemen mensen aan vanaf 16 jaar. Wat kunnen wij bieden wat ze nodig gaan hebben?” Foto: Lenneke Lingmont

„Het is je vast niet ontgaan dat er overal een tekort is aan personeel. Op een dag zat ik op de fiets, want zelf doe ik alles met de fiets, na te denken over hoe we mensen kunnen enthousiasmeren om voor ons te komen werken”, vertelt Tom Kuijpers tegen het AD. ,,Naar verwachting gaan we in december weer helemaal open na een verbouwing en dus is het tijd om te zorgen dat er tegen die tijd weer een mooi team staat. Met name voor de bezorging hebben we nog wat jonge mensen nodig. We zoeken nog vijftien tot twintig nieuwe medewerkers.”

Lees ook: Schreeuwend tekort aan personeel: bedrijven moeten slimmer werven

En toen kwam je op het idee om ze een rijbewijs aan te bieden?

„We nemen mensen aan vanaf 16 jaar. Zij komen er rond die leeftijd achter dat ze een rijbewijs willen halen. De eerste gedachte was dan ook: wat kunnen wij ze bieden wat ze nodig gaan hebben? Bovendien is het een mooie manier om ook hun omgeving aan boord te krijgen. Normaal gesproken zijn zij namelijk degene die het rijbewijs betalen. Als er dan nu vijf vacatures in de horeca voorbijkomen, is de kans groot dat ook zij zeggen: ga maar naar Bij Flip.”

Horecaondernemers verhogen lonen en komen met beter secundaire arbeidsvoorwaarden

44 procent van de Nederlandse horeca werkt met minder personeel dan ze eigenlijk nodig hebben. Dit komt naar voren in een wereldwijd onderzoek van horeca-automatiseerder Lightspeed. Het onderzoek bevestigt dat het personeelstekort niet alleen een probleem is in Nederland: 48 procent van alle ondervraagde restauranthouders meldde dat ze moeite hadden met het behouden van hun personeel gedurende de pandemie.

De branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland schatte in juni dat bijna een kwart van de 450.000 horecamedewerkers in coronatijd is uitgestroomd. Een groot deel keerde niet terug.

In Nederland heeft bijna een op de drie (30%) de lonen verhoogd en secundaire arbeidsvoorwaarden verbeterd om zo personeel aan te trekken en te behouden, meldt Lightspeed. Terwijl een vijfde (22%) van de restaurants zich genoodzaakt zag om hun openingstijden aan te passen. Drie op de vijf (60%) van de ondervraagde Nederlandse ondernemingen denkt dat meer overheidsfinanciering voor het verhogen van de lonen de oplossing zou kunnen zijn voor dit probleem, terwijl 36 procent denkt dat technologie het antwoord is: zij zouden liever automatiseringstechnologie voor standaard processen zoals bestellen en betalen implementeren, om zo hun onderneming draaiende te houden met minder mensen op de vloer.

Zijn er verder nog voorwaarden aan verbonden?

„Op mensen die alleen maar komen werken omdat het moet van hun ouders, zitten wij niet te wachten. We willen wel echt leuke, enthousiaste mensen aannemen. Als die persoon twee jaar lang bij ons in dienst blijft met een beschikbaarheid van twee keer vier uur per week én naar behoren functioneert, dan krijgen ze hun rijbewijs. Dit leggen we ook echt contractueel vast. De lessen krijgen ze van autorijschool Brünen. Ik heb hen gebeld met het plan, zij waren meteen enthousiast.”

Wat als iemand al een rijbewijs heeft?

„We krijgen ook sollicitanten die al auto kunnen rijden. Als ze willen, mogen zij dan hun motor- of vrachtwagenrijbewijs halen. Ook ons huidige personeel laten we natuurlijk niet buiten de boot vallen. Zij mogen ook gaan lessen als dat nog nodig is.”

Lees ook: Van der Valk Dordrecht sluit tijdelijk het restaurant voor gasten die niet blijven slapen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws