Nieuws Vitaliteit

85 procent bedrijfsartsen ziet gezondheidsklachten door nachtwerk

85 procent van de bedrijfsartsen ziet mensen met klachten die veroorzaakt worden door het werken in de nacht, zoals slaapproblemen en vermoeidheid. Dat blijkt uit een enquête van Pointer (KRO-NCRV) en de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) onder 213 bedrijfsartsen die te maken hebben met nachtwerk.

Van onze redactie 3 maart 2023

Nachtwerk horeca enschede

Bier wordt geschonken in een horecagelegenheid in de late uurtjes in het centrum van Enschede. Foto: ANP

Minister Van Gennip laat weten het ondanks deze cijfers niet haar taak te vinden om nachtwerk verder te beperken. Dit is volgens haar de verantwoordelijkheid van bedrijven. Maar volgens bedrijfsartsen nemen bedrijven juist te weinig verantwoordelijkheid.

Slechts 1 op de 5 ondervraagde bedrijfsartsen vindt dat bedrijven voldoende doen om gezondheidsklachten door nachtwerk te voorkomen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat nachtwerkers een hoger risico hebben op slaapproblemen, hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

'In 2017 adviseerde de Gezondheidsraad de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om nachtwerk waar mogelijk te beperken'

In Nederland werken 1,3 miljoen mensen soms of regelmatig in de nacht

In 2017 adviseerde de Gezondheidsraad de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid daarom om ‘nachtwerk waar mogelijk te beperken’. Maar volgens bedrijfsartsen gebeurt dit nog altijd onvoldoende. In Nederland werken 1,3 miljoen mensen soms of regelmatig in de nacht, met name in de zorg, transport en opslag, horeca en industrie.

Lees ook: Werkdruk neemt nog verder toe: burn-out-cijfers stijgen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws