How-to Vitaliteit

Ondernemers: zo gezond is thuiswerken

Zijn jouw medewerkers in staat om het werk thuis uit te voeren? Dan heb je ze inmiddels waarschijnlijk naar huis gestuurd om het coronavirus zo min mogelijk kans te geven. Ook de makers van De Ondernemer produceren deze content inmiddels geheel van huis, ver weg van hoestende collega’s. Wat blijkt? Het is bijzonder efficiënt en productief. Sterker nog, het is zelfs gezond. Een schijf van vijf voor thuiswerken.

Thomas Hendriks & Robbert Daalder 17 maart 2020

Thuis werken thuiswerken

1. Minder stress

Stress op de werkvloer is de nummer 1 als het gaat om redenen voor ziekteverlof. Mensen werken langer en worden door elkaar opgejut en door het rumoer onder druk gezet. Combineer daar het onvoorspelbare woon-werkverkeer bij en je komt regelmatig met rook uit je oren thuis.

Thuiswerken zorgt voor ademruimte en biedt doorgaans meer tijd (en minder druk) om van een 7 een 9 te maken. Productiviteit en kwaliteit van alle medewerkers nemen toe doordat ze de omgeving waarin ze werken kunnen controleren. Zelfs in een huis vol kinderen is een rustige plek (met deur) te vinden.

2. Meer tijd voor beweging

Daar zit je dan, thuis. Gaat je wekker op het zelfde tijdstip af? Dan heb je waarschijnlijk minstens een half uur gewonnen, tijd die je normaals gesproken in de auto, op de fiets of in het ov zou doorbrengen. Wat doe je? Nee, niet omdraaien, bewegen! En maak het een vast agendapunt van je werkdag thuis. Ga juist buiten piektijden naar de sportschool. Is de sportschool dicht? Buiten kun je rennen. En binnen kun je online talloze geschikte sportinstructievideo’s bekijken, met of zonder abonnementsvorm.

Lees ook: 5 tips: thuiswerken met kinderen om je heen, zo doe je dat

3. Minder vervuilende stoffen

Geen woon-werkverkeer betekent natuurlijk ook minder milieuvervuiling. Je omgeving en jijzelf profiteren er direct van wanneer er minder verkeer op straat is.

4. Meer werkplezier

Er is een positief verband tussen autonomie en werktevredenheid. Wie meer controle heeft over zijn eigen werk blijft langer bij de onderneming en voelt zich minder gestrest. Thuis meer kunnen functioneren als ‘eigen baas’ biedt ook de kans om prioriteiten te stellen: meer tijd met het gezin bijvoorbeeld. En een optimale (want bij jou passende) werk/rust verhouding. Dat werkt weer positief op de manier waarop je in het leven staat.

Lees ook: Verminder cyber-risico’s met deze veilig thuiswerken-checklist

5. Werken om te leven

Eenmaal in een thuisritme ga je ook ervaren dat je werkt om te leven en niet andersom. Je bent opeens flexibeler in de zorg voor je kinderen (aansluiten op opvang en oppas) en hulpbehoevende. En je ervaart optimaal waartoe de technologie van vandaag en morgen je in staat stelt.

Als jij thuis kunt werken kunnen anderen dat ook, het zou zomaar tot een nieuwe onderneming kunnen leiden. Maar dan hebben we het weer te veel over werk. Proost!

Lees ook: Zo werkt Nederland thuis: ‘Halverwege de ochtend stap ik onder de douche’

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.