Aangeboden door ONVZ

Branded Content Vitaliteit

Xcellent: ‘Vitaliteit zit in het DNA van ons bedrijf’

Het Amersfoortse IT-bedrijf Xcellent is net als vorig jaar derde geworden bij de nationale verkiezing van Het Vitaalste Bedrijf van Nederland. ,,We zijn maar al te trots dat we ook nu weer tot de vitaalste bedrijven van ons land behoren”, vertelt commercieel directeur Edwin van Korlaar.

Van onze redactie 24 december 2019

Xcellent vitaalste bedrijf onvz

Xcellent behoort tot de top 3 van vitaalste bedrijven in Nederland. (Foto: Ruud Voest)

De jury beloonde Xcellent met een 8,9. In dat cijfer zijn beoordelingen verwerkt van onder meer de onderdelen ‘strategie’, ‘cultuur & leiderschap’, ‘flexibiliteit’, ‘gezondheid & vitaliteit’ en ‘gezond ondernemen’. De jury schreef onder meer in haar eindbeoordeling: ‘Als IT-bedrijf waar vooral zittend werk wordt gedaan beseft Xcellent hoe belangrijk het is om aandacht te besteden aan fysieke én mentale gezondheid. Daarnaast is er niet alleen aandacht voor de medewerkers, maar ook voor die van kwetsbare groepen in onze maatschappij.’

Fitter, energieker en positiever

Wie een medewerker van IT-bedrijf Xcellent spreekt, praat bij uitstek met een energieke en vitale medewerker. En zo is het ook met Edwin van Korlaar, commercieel directeur van Xcellent, die maar al te trots is op wederom een ‘podiumplek’ voor zijn bedrijf. De voormalig top-motorcrosser is zelf vier jaar geleden 30 kilo afgevallen en zegt daar geestelijk zoveel fitter, energieker en positiever van geworden te zijn, ‘dat gun je iedereen’. Op hun website stelt Xcellent dan ook heel duidelijk: ‘vitaliteitsdoelen en professionele doelen zijn bij ons een een-tweetje. Het is de combinatie van fysieke en mentale uitdaging waardoor onze mensen blij naar kantoor komen én blij naar huis gaan’.

''Voor ons blijft het prioriteit: vitale medewerkers die goed in hun vel zitten''

Edwin van Korlaar, commercieel directeur Xcellent

,,In 2017 zijn we begonnen met de basis, met aandacht voor voeding, slaap en sporten. Dat jaar kregen we direct landelijk erkenning toen ONVZ ons uitriep tot meest vitale bedrijf van de provincie Utrecht en net als dit jaar dus, het op twee na vitaalste bedrijf van Nederland. In 2018 hebben we daar vervolgstappen in gezet en intussen is het een volstrekt logisch onderdeel van onze bedrijfscultuur. Vitaliteit is echt in ons DNA gaan zitten,” stelt Van Korlaar.

Dagelijks gezonde lunch

,,Ons kantoorpand is rookvrij en de dertien collega’s die nog rookten, zijn het afgelopen jaar zelfs gestopt. Er zijn er ook nog eens drie collega’s 20 tot 25 kilo afgevallen. Van ruimtes voor teambuilding en een dagelijkse gezonde lunch tot een sportschool om de hoek waar we kind aan huis zijn, het draagt allemaal bij. En natuurlijk is het goed topdown voorbeeldgedrag te creëren, maar collega’s helpen en stimuleren juist elkaar en komen ook zelf met initiatieven. Bij ons werkt het als een olievlek. Voor ons blijft het prioriteit: vitale medewerkers die goed in hun vel zitten.”

Lees ook: Zo investeert DPI Consultancy in het energieniveau van medewerkers

Team X

Van Korlaar ziet het vitaliteitsbeleid duidelijk terug in onder meer het ziekteverzuim. ,,Die is heel laag: 2,2 procent over de afgelopen 4 jaar. Wij stellen onze medewerkers echt centraal. Natuurlijk, onze klanten zijn belangrijk, maar zonder tevreden en gelukkige collega’s worden onze klanten dat ook niet. Dát is onze filosofie”. Van Korlaar en zijn team vonden het de hoogste tijd daar dus ook een gezicht aan te geven, een label. Dat werd Team X. ,,Zie het als de verpersoonlijking van samenwerking, plezier en gezondheid op de werkvloer van Xcellent. In Team X bundelen we al onze activiteiten die op vitaliteit gericht zijn.”

Lees ook: Perspectief uitgeroepen tot Het Vitaalste Bedrijf van Nederland

De zoektocht naar Het Vitaalste Bedrijf van Nederland, die voor de zevende keer werd georganiseerd, is een initiatief van zorgverzekeraar ONVZ en MKB-Nederland, in samenwerking met Lifeguard en Intermediair. De top 3 bestaat verder uit winnaar Perspectief uit Harderwijk en DPI Consultancy uit Halfweg op de tweede plaats. In totaal deden 120 bedrijven mee aan de jaarlijkse verkiezing. Zie www.vitaalstebedrijf.nl voor meer informatie.