Nieuws Personeel
Voorbeeldbedrijf VDL Nedcar plots strijdtoneel

VDL Nedcar was hét uithangbord van de Nederlandse economie. Nu loopt dat imago een deuk op door stakingsacties. Dat meldt het AD dinsdag.
Een vrolijk kijkende koning Willem-Alexander werd op 17 juli 2014 in een glanzende Mini het podium opgereden in de productiehallen van VDL Nedcar in Born.
Hij verrichtte die dag de officiële heropening van de Limburgse fabriek, en daar ging een belangrijk signaal van uit. De wederopstanding van de voormalige DAF-fabriek was een voorbeeld voor ondernemers in het hele land.
In een tijd dat de werknemers nog steeds met tientallen tegelijk op straat werden gesmeten, nam VDL ze juist met honderden tegelijk aan om aan de vraag naar nieuwe Mini's voor BMW te kunnen voldoen. De draaiende camera's filmden die zomerdag louter vrolijke gezichten.
ActiesDat imago dreigt een flinke deuk op te lopen. Voor de tweede werkdag op rij legde een deel van het personeel gisteren het werk neer. Volgens vakbond FNV betrof het ongeveer 900 van de bijna 2.500 medewerkers.
Officieel vloeien de acties voort uit een al langer slepend conflict in de metaalsector. Werkgeversbond FME en de vakbonden steggelen nog steeds over een nieuwe CAO, hoewel de oude al bijna driekwart jaar is verlopen.
Maar volgens FNV Metaal-voorman Jos Brocken wordt de onvrede van de Nedcar-medewerkers nadrukkelijk aangewakkerd door een andere component. Medewerkers zouden worden 'onderdrukt'. "De arbeidsverhoudingen zijn scheef, de werkdruk is te hoog, het personeel wordt gewoon onderdrukt.''
De onvrede spitst zich toe op de werkuren die het personeel deze winter draait. De werkdagen beginnen om 06.30 uur en lopen door tot 16.00 uur of zelfs 16.30 uur. Ook op zaterdag wordt gewerkt.
Dat er bij VDL Nedcar flexibel gewerkt wordt, kan voor het personeel geen verrassing zijn. Dat werd afgesproken bij de overname in 2012, schreef het Financieele Dagblad gisteren. De werkuren worden aangepast aan de productiewensen van BMW, wat er op neerkomt dat het 's winters drukker is dan tijdens de zomermaanden.
Te zwaarVolgens Petra Bolster van de FNV blijkt de belasting voor werknemers in de praktijk echter te zwaar. "En daar valt met het bedrijf niet over te praten. Het enige wat mensen vragen is respect en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden. Het is jammer dat dat niet kan." De bond meent dat de fabriek zich heeft verkeken op de productiegroei en te laat is met het zoeken van nieuw personeel.
VDL Nedcar wilde gisteren niet inhoudelijk reageren. In het Financieele Dagblad liet directielid Jan Mooren wel optekenen dat het de bonden vooral om de naamsbekendheid van het bedrijf te doen zou zijn.
"De vakbonden, vooral de FNV, willen zich via stakingen bij VDL Nedcar profileren." De stakers zouden het bedrijf 'moedwillig schade toebrengen', stelt Nedcar. BMW zou door de stakingen zelfs een nieuwe order hebben ingetrokken. De FNV betwijfelt of de staking daar de oorzaak van is.
Naar verwachting wordt de productie in Born vandaag weer hervat. Maandag draaide de fabriek in Born op 30 procent, stelt een woordvoerster.